Draai/kiep deur vergrendelt niet meer

Sixkiller

  • #1
Wij hebben hier een dubbel draai/kiepraam, dwz het linker gedeelte kan draaien en kiepen en het rechter alleen draaien. De linker deur liep aan en heb ik bijgesteld zodat deze weer vrijloopt.

Hij valt goed in het kozijn(klink horizontaal), de kiepstand werkt perfect (klink omhoog) maar zodra je hem wil vergrendelen (klink naar beneden) wil die niet verder dan 45 graden. Ik heb al gekeken maar volgens mij zit er maar 1 stel mogelijkheid op itt draai/kiepramen. Het ligt overigens aan de sluiting met het de rechterdeur, zodra ik die open doe (en smokkel) sluit de linker wel perfect.

Rechter deur draait verder goed, of moet die ook aangepast worden? Wat kan het anders zijn?
 

Red

  • #2
Is het beslag (mechaniek) op de ramen toevallig van Maco?

Ik denk dat je ook het andere raam moet bijstellen. Volens mij heb je een zgn verhuisraam. Indien de raam te hoog/laag hangt kunnen de grendels die rondom de raam zitten niet volledig in de 'blokjes' vallen van het kozijn en dan krijg je de greep niet volledig gedraaid.

evt. een foto plaatsen van het mechaniek.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Blokjes van het draairaam uitnemen en dan stuk voor stuk terugplaatsen en telkens proberen het draaikiepraam af te sluiten.
Je komt dan het blokje tegen wat verplaatst moet worden of blokjes die verplaatst moeten worden.
 

Sixkiller

  • #4
@ Red:
Yep het is inderdaad een Maco systeem. Ik ben er bijnazeker van dat het de bovenste paddestoelnok is die tegen de sluitplaat aan komt. De ruimte tussen de linker en rechterdeur is onder ook smaller dan boven, dan kan ik de rechterdeur deur meer laten 'hangen' misschien maar dan vrees ik dat die weer aan gaat lopen.

Ik heb wel geprobeerd om de paddestoelnok naar buiten te draaien maar dat loste niks op (ik zag helemaal geen verschil?).

[Dat de linker wat bijgesteld moest orden kan ik begrijpen, die gaat vaak open, maar als die dan maar met 1 stelschroef gesteld kan worden vind ik het vreemd dat de 2e deur die nooit opengaat ook bijgesteld moet worden, deur is pas 2 jaar oud. Is dat dan normaal?]
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #5
Gebeurt vaak dat na verloop van tijd beslag/ramen bijgesteld moeten worden
Dit is bij alle merken zo
 

Red

  • #6
Je moet even onderzoeken waar de oorzaak licht:
- in de rechter meestal stilstaande raam
- of in het sluiten van de linker raam in het kozijn

De beide ramen moeten netjes [qua hoogte en naad] op elkaar aansluiten anders grijpen de palletjes niet goed in de blokjes.

Als de raam pas 2 jaar oud is, wil het kozijn bedrijf wellicht zelf wel een keer langskomen om het even bij te stellen, het bedrijf waar ik ze gekocht heb doet daar niet moeilijk over, ze komen toch regelmatig in de buurt.
 

Sixkiller

  • #7
Ik zal nog even gaan experimenteren om de naad in iedergeval gelijk te krijgen en te kijken welke er dan wellicht weer aanloopt.

Omdat het maar 1 deur is met 1 stelschroef, leek het me niet al te moeilijk en wat overdreven om er iemand voor te laten komen, maar als het niet lukt dan doe ik dat gewoon.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu