Draagvermogen garagevloer op zand

Jorgm

 • #1
Beste forumleden,

Ik ben al een tijdje aan het zoeken naar een antwoord op een vraag maar kan het niet vinden. Misschien dat iemand hier opheldering kan geven.
Op internet lees ik namelijk enkel over draagvermogen van een verdiepingsvloer, wat volgens mij anders is als de vloer op een zandbed ligt.

Ik wil een medium grootte draaibank plaatsen in de garage met een afmeting van 0.5 x 1.25mtr en een gewicht van 400kilo.

Onlangs heb ik deze garage gebouwd met de vloer als volgt.
Zandbed... Isolatie 10cm...staalnetten 8mm...betonlaag 12/13cm.

Gaat het verantwoord zijn om de draaibank hier op te plaatsen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Wordt bepaald door het zandbed en de drukvastheid van de isolatie.
  De twee uitersten: bij rotsgrond heb je geen belastingspreiding nodig, bij slappe grond moet de belasting over een groter oppervlak gedragen worden, en moet de vloer de belasting kunnen spreiden.
  400 kg staat op 4 pootjes, zwaartepunt ligt uit het midden, max belasting op één hoek is 175 kg.
  Als de vloer goed uitgevoerd is, kan dat opgenomen worden.
   

  Jorgm

  • #3
  Bedankt voor de snelle reactie, het is een zandbed met daarop de donkergrijs Eps 100 platen, deze waren beter als de standaard witte is mij verteld.

  Deze platen hebben de druksterkte van 100 kPa
   

  klusweb

  • #4
  Mag geen probleem zijn, anders kan je in die garage ook geen auto parkeren, da's toch ook al snel 400kg per voorband.

  100kPa (=~1kg/cm2) over het oppervlak van de draaibank is ongeveer(!) 6250kg min het gewicht van dat stukje vloer zelf - dan hou je ongeveer 6 ton draagkracht over van het EPS. Dat zal de beperkende factor niet zijn. Zo'n vloer met wapening spreidt dat wel over een veel groter oppervlak. Sterkte van het zandbed kan alleen met sondering echt zeker vastgesteld worden, maar als een draaibankje van 400 kilo een plat op het zand liggende betonvloer al zou doen verzakken was die hele garage daar niet zo gebouwd, dan had die onderheid moeten worden of zo.

  Puntbelastingen van stalen poten kunnen het oppervlak misschien beschadigen, dat wel. Dat kun je voorkomen met een dik plankje multiplex eronder, als je dat voorziet (ik weet natuurlijk niet of die poten zelf de last al verdelen).
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu