Draagvermogen vloer

Agashivis

  • #1
Hoi allemaal,

Er zullen van mijn kant waarschijnlijk vele vragen komen. Ik heb met mijn vriendin een huis gekocht uit de jaren 20 en hebben heel wat kluswerk.
We hebben een vurenhouten vloer met eiken steunbalken eronder. De overspanning is 3.75m en de uitkraging is 8cm. De balken zijn 7cm breed en 15 cm hoog. En de hart op hart afstand is 65cm.
Ik heb de eerder genoemde link gezien waarop je het kunt berekenen. Echter is mijn wiskundige knobbel zo slecht ontwikkeld dat ik er geen snars van snap.
Hoeveel kilo mag een aquarium wegen als ik hem tegen de muur zet, en boven 2 steunbalken?
Ik wil dit graag weten omdat ik in de kruipruimte bezig ben en anders een en ander kan verstevigen.

Mvg

Patrick
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
In vurenhout zou deze balklaag volgens de balkenschuif te licht zijn. Maar eikenhout is sterker. Je kan toch het beste een constructeur zoeken. Als er iets versterkt moet worden in de kruipruimte, moet er toch wat meer bekend zijn.
 

Agashivis

  • #3
Hoi,

Dank je voor een antwoord tot zover. De vurenhouten vloer zal het gewicht niet dragen toch? Het aquarium zal rusten op 2 eikenhouten dwarsbalken. De vurenhouten vloer is er op gespijkerd. Dus die hoeft in principe geen gewicht te dragen en kan dus ook niet doorbuigen. Dat klopt toch?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Wat jij vurenhouten vloer noemt zijn waarschijnlijk de planken op de eiken balken.

Ik bedoel dat als de eiken balken in vuren uitgevoerd zouden zijn, de balklaag niet sterk genoeg is.

De afstand tussen de balken is ook vrij groot. Het aquarium moet in ieder geval op de balken afsteunen. Dichtbij de muur is de balk "sterker". Maar ik geef je toch het advies de gehele vloer door een constructeur te laten controleren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu