Draagkracht breedplaat vloer

Xoni

  • #1
Hallo allemaal,

In onze woning willen we de begane grond voorzien van vloerverwarming. Onze woning is volledig onderkelderd en de begane grond vloer ontstaat uit breedplaatvloer. Daarop zit 3cm piepschuim en een gewapende cementdekvloer van 3cm. De huidige afwerkvloer (spaanplaat + parket) bedraagt 22mm. Totale opbouwhoogte is nu dus 82mm.

De breedplaatvloer heeft de volgende specificaties:
Dekking: 15mm
Plaatdikte: 50mm
Tralie H. 14mm
Vloerdikte: 200mm

Sterkteklasse B25 m.k. 1 en staalkwaliteit FeB 500.

We hebben al met verschillende vloerverwarming bedrijven gesproken maar overal worden we anders geadviseerd. De enige optie die over zou blijven is:

Volledige cementdekvloer + piepschuim verwijderen en vervolgens vloerverwarming plaatsen door middel van:
- 3mm isofoam
- randisolatie
- vloerverwarming op gegalvaniseerde draadmatten.
- zandcementdekvloer van 60-80mm, afhankelijk van de hoogte afwerkvloer.

Omdat de huidige zandcementdekvloer maar 30mm bedraagt, komt er mijn inziens een enorm gewicht bij. Voldoet de draagkracht van de breedplaat constructie dat wel?

Het liefst zouden we een en ander afwerken met een gevlinderde betonvloer van 70-80mm, in plaats van de zandcementdekvloer + afwerkvloer. Maar beton weegt natuurlijk weer een stuk meer dan een zandcementdekvloer.

Zou de huidige vloerconstructie dit gewicht kunnen dragen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Volgens mij is jouw vloer niet "af", en ontbreekt de druklaag van beton. Ik vind het knap als er nu al wanden op staan....
 

Xoni

  • #3
Correctie: Traliehoogte is 140mm!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
en ik mis dus 150 mm beton om van de 50 mm betonplaat naar de 200 mm vloerdikte te komen. Wat er aan pakket bovenop ligt is niet verbonden, dus telt niet mee.
 

ABCDE

  • #5
Vloerdikte 200mm staat er in de post. De 50mm breedplaat is dus 150mm opgestort

Maar de overspanning zie ik er niet bij staan
 

Xoni

  • #6
Ik ben alle bouwtekening/beschrijvingen aan het nalopen maar vind niets over overspanning. Wellicht dat bijgevoegde afbeeldingen van meerwaarde zijn?

pic2.jpg pic1.jpg
 

ABCDE

  • #7
Overspanning= de lengte tussen de ondersteuning..
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Als de betonvloer 200 mm dik is, kun je prima "spelen" met de opbouw. Cementdekvloer kan naar 40 of 50 mm, buisdikte en benodigde dekking zijn hierbij bepalend. De nieuwe laag piepschuim tussen beton en dekvloer pas je aan op de gewenst afwerkhoogte.

Vloer ga je vervolgens isoleren vanaf de onderzijde met een dik pakket isolatie. Warmte moet naar de woonverdieping, niet naar de kelder.

En uiteraard de opstookprotocollen in acht nemen.
 

Xoni

  • #9
@ABCDE
Bedankt voor de toelichting. Als ik het goed begrijp geloof ik dat de de maximale overspanning circa 5,5m betreft.

@Walker
Ik heb mij laten vertellen dat isolatie aan de onderzijde niet nodig zou zijn door de 3mm isofoam reflectiefolie onder de vloerverwarming te plaatsen. Ik begrijp dat dus onjuist is?

pic3.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
3 mm foam is prima als ontkoppeling. Echter de isolatiewaarde is zeer gering...
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
of je moet isoleren hangt er vanaf of je een snel systeem of een traag systeem wilt.
verder wil niet iedereen een warme kelder.

Je hebt zo te zien tekeningen met wapening
heb je ook de berekening?

ga met die stukken naar een constructeur en laat de capaciteit van de vloer bepalen dan weet je wat je mogelijkheden zijn.

ps.
een op de juiste manier uitgevoerde extra betonlaag met een wapeningsnet voegt in tegenstelling tot zandcement sterkte toe aan de vloer.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #12
@Xoni: Je schrijft: We hebben al met verschillende vloerverwarming bedrijven gesproken maar overal worden we anders geadviseerd. De enige optie die over zou blijven is........

en dan volgt er m.i. een wat omslachtige manier om het aan te pakken

Ook al eens gekeken naar een droogbouwsysteem: is licht in gewicht, warmt snel op (dus is energiezuinig) en makkelijk zelf aan te brengen.
Men realiseert zich veelal niet wat voor tijd (en kosten) er gaat zitten in sloop (en kosten voor afvoer van puin) en opbouw met een nieuwe dekvloer (die weer tijd nodig heeft om uit te harden)
 

Xoni

  • #13
Dank allen voor jullie reacties. @Degooijer wij hebben ook naar een droogbouwsysteem gevraagd, maar dan zou de opbouwhoogte te hoog worden.

Dit weekend zijn wij de sloopwerkzaamheden voortgezet. Nu blijkt dat de constructievloer behoorlijk afloopt. In een ruimte met een lengte van circa 4 meter is de cementdekvloer aan de ene kant 25mm en aan de overzijde 65mm dik.

Hierdoor ontstaan er alleen maar meer vraagtekens welk systeem vloerverwarming het best geschikt is. Kunnen we met een isolatielaag, bijvoorbeeld van verschillende hoogtes EPS, de afloop opvangen?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #14
Wanneer je egalisatie korrels gebruikt zou dat moeten kunnen: platen lijkt me erg lastig worden. Toepassing droogbouwsysteem is sterk afhankelijk van beschikbare opbouwhoogte en hetgeen je nadien over het systeem wilt gaan gebruiken als vloerafwerking.
In je oorspronkelijke vraag werd 60-80 mmm vermeld als mogelijke dekvloer: binnen die maten is droogbouw zeker een oplossing!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu