Draagkracht betonnen plafond

Jeroen_84

 • #1
Beste klussers

ik zit met een vraagje over het maken van een verlaagd plafond in een bedrijfsruimte.

Het betreft een oppervlakte van 7,85 x 12 meter. Normaal gesproken zou ik houten rachels plaatsen en daar gipsplaten aan bevestigen. Geen probleem.

Ik twijfel alleen erg aan de sterkte van het bestaande betonnen plafond. Het lijken een soort omgekeerde betontegels te zijn. Ik heb een foto bijgevoegd voor de duidelijkheid. Ik kan me moeilijk voorstellen dat ik daar veilig in kan boren en een gipsen plafond aan kan hangen.

De andere mogelijkheid is om alleen de muren te gebruiken en daar liggers of spanten op te monteren, maar gezien de grote overbrugging (7,85 meter) is dat erg prijzig en lastig.

Kan iemand mij vertellen wat voor soort beton dit is en of dit veel draagkracht heeft? Het lijkt me niet verstandig om in de verticale draagbalken te boren (als dat al lukt) 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Dat is een betonnen cassettevloer.
  Die is in principe net zo sterk als andere systeemvloeren van beton
   

  Jeroen_84

  • #3
  Hoi Boertje

  dank je wel voor je antwoord!

  Ik moet er wel bij zeggen dat er geen verdieping boven zit, dit is ook meteen het dak van het gebouw. Zou dat betekenen dat het dan "zwakker" beton is?

  Heb jij een tip hoe ik er achter kan komen of het veilig is om daar het gewicht van een gipsplaten plafond aan te maken?
  Kan een aannemer dat beoordelen of moet daarvoor een architect/bouwkundig ingenieur aan te pas komen?
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  In principe worden betonnen systeemvloeren altijd gewapend met de benodigde hoeveelheid wapening (niet meer maar ook niet minder)

  Een enkele gipsplaat weegt ongeveer 15 kg/m2 dat zou eigenlijk geen probleem mogen zijn.

  Als je het helemaal zeker wil weten zou je naar de gemeente kunnen gaan om te kijken of zij de tekeningen en berekeningen nog in het archief hebben.
  daarmee kan een constructeur voor je bepalen hoeveel reserve de platen hebben
  zonder stukken blijft het bij een schatting
   

  Jeroen_84

  • #5
  Ok helemaal duidelijk, dank je wel!
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
  De ribben van de cassettes lijken op de foto vrij smal, dan ligt er zeer waarschijnlijk maar één wapeningstaaf onderin. Misschien beter om niet aan de onderzijde te bevestigen maar aan de zijkant, een cm of 7 vanaf onder.
   

  Jeroen_84

  • #7
  Hoi Rola

  bedoel je zo?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
  Ik bedoel de onderste schroef 7 cm (of meer) vanaf onder.
  Omdat ik ook wat wil leren, hoe breed zijn de ribben aan de onderkant?
   

  Jeroen_84

  • #9
  Ik kan op dit moment niks opmeten in het pand want er zijn werkzaamheden bezig maar aan de foto's te zien zal het niet meer dan een centimeter of 3 zijn. De breedte van de cassettes is geloof ik 50 cm
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu