Draagkracht halfsteens muur

Ik heb in mijn tuin een overkapping gemetseld (halfsteens). De langste (achter-) muur is 7,5 meter breed. De beide zijmuren zijn 3 meter diep. Aan de voorzijde van de linker zijmuur zit nog een muurtje van 2.5 meter. Het is dus een rechthoekige constructie van 7,5 x 3 meter waarvan de voorkant ter rechterzijde een opening van 5 meter heeft. De beide uiteinden van de buitenmuur eindigen in een steense kolom. In de opening aan de voorzijde is 20x20 cm douglas balk opgelegd op eveneens 20x20 cm douglas kolommen. De hoogte van de muur bedragt 2.20 meter.

Bovenop de muur en balk ligt een muurplaat van 10x5cm en daarbovenop staat een schilddak (30% dakhelling) waarvan de gordingen volledig afdragen naar op de muurplaat opgelegde balken. Alle gebruikte balken zijn 5x15cm douglas.

Mijn vraag is of deze constructie stevig genoeg is om een pannendak op te leggen. Ik heb nog een partij pannen liggen die ik hiervoor zou kunnen gebruiken maar twijfel aan de sterkte van de achtermuur omdat deze vrij lang is en alleen aan de uiteinden zijwaartse steun heeft van de zijmuren. Er zouden dan een kleine 500 (vlakke mulden-) pannen op het dak komen te liggen, zeg maar 1500kg.

Ik weet dat het een vrij vage beschrijving is maar het gaat mij om een orde-van-grootte inschatting. Kan ik die pannen er rustig opleggen of kan ik beter kiezen voor dakpanplaten? Mijn huis dat er naast staat heeft dezelfde pannen en dat oogt een stuk fraaier. Daarnaast heb ik de pannen al en zijn de kosten voor dakpanplaten aanzienlijk.

Ik ben trouwens van plan de panlatten direct op de gordingen te laggen zonder dakbeschot. Het gaat er alleen maar om dat ik niet nat regen als ik een biertje zit te drinken.

Bijgevoegd een foto van de huidige situatie.

20220529_185548.jpg
 
Laatst bewerkt:
Dank je wel voor je reactie.

De fundering bestaat uit 600x400mm gestort beton met 330x230x8mm wapeningskorven rondom. De ondergrond is zand.

De spatkrachten zouden verwaarloosbaar moeten zijn omdat de spantbalken niet opgelegd zijn op de muurplaat maar op de draagbalken. Iedere set van twee spantbalken (plus de makelaar in het midden) rusten alleen op de draagbalk. Deze draagbalk is vervolgens opgelegd op de muurplaat terwijl de overstek van de spantbalken vrij hangt van de muurplaat.
Uitzondering hierop vormen de hoekspanten en de spant in het midden van de beide kopse zijden van het schilddak. Die zijn direct opgelegd op de muurplaat. Daar zou ik eventueel nog draagbalken kunnen toevoegen als dat nodig is.

Ik hoop dat dit de situatie voldoende verduidelijkt. Ik kan eventueel nog wel wat gedetailleerdere foto's toevoegen.

Nog een aanvullende vraag: de horizontale draagbalk boven de muuropening is inmiddels voorzien van schoren om eventuele zijwaartse krachten te helpen opvangen. Is het noodzakelijk om ook de kapspanten te schoren of kunnen de kopse dakvlakken deze krachten opvangen?
 
Ik snap echt werkelijk niets van je beschrijving waarom er geen spatkrachten zijn, maar zo te lezen heb je er wel goed over nagedacht. Wat meer foto's zijn wenselijk.
 
Als je goed op de foto kijkt, zitten er trekplaten in de sporen spantjes.
Alleen op de korte gevels heb je wel een spatkracht.
 
Als ik het nu nalees snap ik er ook de ballen van :)

Op deze foto (tegelijk gemaakt met die andere) kan je het iets beter zien. Let op de spanten die rechts opgelegd zijn op de balk. De horizontale draagbalk is tevens de trekbalk van de spant en is de enige die contact maakt met de muurplaat. Dat betekent dat er hooguit wat doorbuiging kan zijn van de hele spant maar buiging van de spantbenen leiden niet tot spatkrachten op de muur.

En Rola heeft gelijk: op de korte gevels steunen de spantbenen direct op de muurplaat. Die worden binnenkort in het midden nog ondersteund door makelaartjes die staan op de laatste dwarsbalken waar de korte zij-spantbenen (is dat een woord?) van de hoekspanten op rusten.
Deze worden halverwege wel ondersteund door makelaars die rusten op de laatste dwarsbalk. Maar er is daar geen trekbalk die spatkrachten opvangt.


20220529_185518.jpg
 
Laatst bewerkt:
Verticaal kan de muur het gewicht van het dak dragen.
Over de voorste balk heb ik mijn twijfels mbt de doorbuiging.
 
De balk is 20x20cm douglas en heeft een totale lengte van 492cm. De staanders zijn eveneens 20x20cm dus de overspanning bedraagt 452cm. Daar zitten nu 15x15x100cm schoren onder die de balk tot op 70cm van weerszijden ondersteunen. Dan blijft er 312cm overspanning over.

Moet daar een staander onder in het midden?
 
Ja, dat vind ik eigenlijk ook. Ik wist niet goed hoe ik daar blind een sterke verbinding kon realiseren. Van boven een balk van 15cm (10cm na uitzagen van de oplegging) vastschroeven in een muurplaat van 5cm dik leek mij niet heel stevig maar misschien had dat wel gekund. Toont zich toch weer de amateur.

Had je dat zelf anders gedaan?
 
Het is niet echt een verbinding die veel krachten hoeft over te brengen, dus van bovenaf (of zijkant) schroeven of een paar forse spijkers is ook prima.

Een hoekstaal in een sleuf in het hout is de methode die ook veel wordt gebruikt.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
5
Weergaven
680
Binnenmuren, wanden en plafonds
moerkerken
Reacties
5
Weergaven
623
Reacties
3
Weergaven
439
Binnenmuren, wanden en plafonds
Marcn.88
Reacties
8
Weergaven
1K
Reacties
0
Weergaven
461
Binnenmuren, wanden en plafonds
Iceblack

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu