Draagconstructie voor de vliering

Poff12

  • #1
Beste forumleden,

Ik ga een vliering plaatsen op de zolder. Nu hebben we best een aardige zolder en dat stelt mij voor een constructieve uitdaging. De oppervlakte van de vliering wordt circa 6,5 meter bij 3.5 meter. Ik kan de vliering niet aan de dakconstructie bevestigen. Het plan is daarom de vliering te bevestigen aan de twee buitenmuren (beton). Balken verankeren tegen deze twee muren en vervolgens balken met balkendragers naar de andere zijde brengen (175/70 hoh 30cm). Die overstek is te groot om niet te ondersteunen. Dus halverwege (op 3.25m) wil ik een constructie plaatsen om de vliering te ondersteunen, daar zit mijn vraag.

Die dragende constructie mag geen volledige muur worden omdat dan de functie van de zolder verloren gaat. Hoogstens kan ik tot 1.75 meter een muur optrekken, maar de resterende 1.75 meter moet zo vrij als mogelijk blijven. Ik zat daarom te denken om een smalle kolom (20*20cm) te maken van 10cm dikke dragende cellenbeton blokken. Op die kolom dacht ik dan een beton latei te zetten (2 meter) tot een stuk op het muurtje van 1.75 om zo een dragende constructie te krijgen voor de vliering.

Goed of slecht idee?
  1. Kan ik ipv die kolom ook een prefab betonnen paal nemen en die met een M16 aan de vloer verankeren om daaroverheen de betonnen latei te leggen naar het muurtje?
  2. Een schoonwerk latei met waterhol lijkt mij dan het best geschikt. Klopt dat? Ik kan nergens de dragende specs vinden per strekkende cm van die dingen.
Hoor graag!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een betonlatei is niet zinnig in deze toepassing. Kies een stalen balk. Aan beide zijdes bv. een stalen kolommetje eronder.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu