Draagconstructie vloer verroest en verrot?

Wallieee

 • #1
Goedendag,
We staan op het punt een 2 onder 1 kap huis te kopen uit 1929. Het huis heeft zijn karakteristieken, waaronder een mooie houten parketvloer.

Uit de bouwkundige keuring is naar voren gekomen, dat de ijzeren onderslagbalk vervangen dient te worden. Een aderlating, aangezien de houten vloer er dan uit moet. Nu heb ik gehoord dat dit ook via de voorgevel kan, zodat de vloer erin kan blijven. Is dit slim? Of kleven hier ook nadelen aan? De onderslagbalk is 10 meter lang en de voortuin is 6 meter diep. Hierdoor verwacht ik ook een put aan de kant van de openbare weg.

Om het geheel eens goed te bekijken ben ik afgelopen zaterdag de kruipruimte in gegaan. Hieruit was goed te zien dat de onderslagbalk op 4 punten is doorgeroest.


Wat ik echter verder constateerde was dat de houten draagbalken (die op de onderslagbalk rusten) ook aan de kopse kanten nat waren. Ik kon er toen niet goed bij, maar ik heb wel hiervan foto’s genomen. Zouden deze verrot zijn? Ik zie namelijk 3 kleur niveaus, waarvan de zijde aan de muur donkerbruin is.Waarschijnlijk hebben ze nadat ze een serre hebben gemaakt, de ventilatie van de kruiruimte niet verlengt. De kruipruimte van de woonkamer en de kruipruimte hebben hun eigen ruimte, maar is niet aan elkaar gekoppeld. Dit wil ik in de toekomst gaan herstellen.

Nu heb ik een aantal vragen:
1. Is het mogelijk om een onderslagbalk via de voorgevel te vervangen, zodat de vloer erin kan blijven?
2. Zijn de houten draagbalken aan de kopse kanten verrot?
3. Indien de houten draagbalken niet verrot zijn en de onderslagbalk is niet in 1 stuk te vervangen via de voorgevel, is het ook mogelijk om de onderslagbalk in 3 delen te splitsen? Dan heeft de balk op de fundering een stukje overlap namelijk. Hierdoor hoeft alleen de voortuin uitgegraven te worden.

Ik hoor het graag van jullie.

Met vriendelijke groet,
Wilbert
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  1: ja
  2: zo niet te zeggen, erin prikken met een priem.
  3: ja
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Ik zou niet zomaar op de bouwkundige keuring afgaan met betrekking tot die stalen balk.
  laat er eens een constructeur naar kijken.
  op het oog lijkt de roest wel mee te vallen.  Verder kan je de nieuwe stalen balk ook opdelen in meerder stukken en onder de vloer weer samenstellen middels met bouten of door hem te lassen.

  Of als de poeren op staal staan zou je gewoon een paar extra poeren kunnen maken.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Het vervangen van de balk kan zonder alles open te graven. Deze hoeft immers niet precies horizontaal, maar kan ook scheef erin gestoken worden. Doe het in overleg met een constructeur. Die weet ook te vertellen welke bescherming de balk moet krijgen. Maar hoe krijg je deze zware balk op de poertjes gezet?

  Als je geluk hebt komt de verkleuring van de houten balken doordat ze met één of ander goedje zijn behandeld. Erin prikken is een goede graadmeter van de rotheid.

  Denk ook aan het isoleren van de vloer. Misschien is het beter dit eruit te slopen en er een geisoleerde betonvloer voor terug te maken.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu