Draadloos alarm, betrouwbaar ?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik wil in mijn woning een alarmsysteem gaan aanleggen en twijfel nu tussen bedraad, draadloos of gecombineerd.
Mbt draadloos: is dit wel betrouwbaar ?
Is het bijv. niet relatief simpel om het draadloos systeem te verstoren met een externe stoorbron ?
Wat gebeurt er als het signaal tussen zender ( bijv. deurkontakt ) en ontvanger wordt verstoord ? Gaat alarm dan af of juist niet ?

bvd.
 
Over de betrouwbaarheid van een draadloos alarm kan ik niets zeggen, maar ik weet wel dat bijv. draadloze bellen nog wel eens zomaar af willen gaan door verstoring door bijv. een auto-afstandsbediening. En dat ik van draadloze thermometer toch maar weer terug ben gegaan naar een thermometer met draadje, omdat de sensor telkens het contact met de ontvanger verloor (bij meerdere exemplaren van verschillende merken!).

De betrouwbaarheid van het alarm zal vooral afhangen van de kwaliteit van het betreffende systeem, met name de methode van coderen.

Daarnaast heb je bij draadloze systemen de altijd terugkerende vervanging van batterijen: in elke inbraaksensor dient een batterij te zitten, die met regelmaat vervangen moet worden. Of je daarbij net als bij de thermometer de sensor dan weer moet aanmelden bij de ontvanger weet ik niet.

Naar mijn mening heeft een bedraad systeem, indien redelijk mogelijk, altijd voorkeur boven een draadloos systeem. Je hebt er dan gewoon geen omkijken meer naar.

Ik ben echter geen beveiligings- of communicatieexpert, misschien kan Gerrit B er wat meer over zeggen?
 
Heb ronduit slechte ervaringen met 1 prof. draadloos systeem. Wij worden met regelmaat door de centrale gebeld op de meest onmogelijke tijdstippen wegens vals alarm, batterijen leeg etc. etc. etc. Dat voor een huis "in de buurt" met zo n draadloos systeem, aangesloten op die centrale en aangelegd door een professionele beveiliger.

Ken gekwalificeerd iemand die systemen aanlegt; hij legt bij voorkeur alleen bedrade systemen aan.

Ons eigen bedraad systeem heeft tot nu toe 10 jaar zonder vals alarm gewerkt.

ZIe ook draadloos alarm installeren verhaal, o.a. van Gerrit B
 
Er zijn best goede draadloze systemen, maar die vindt je over het algemeen niet in de bouwmarkt of bij zo maar een bedrijf.

Een goed draadloos systeem is dan ook niet volledig draadloos, maar is gecombineerd.
Dus de centrale is veilig gemonteerd in een afgesloten ruimte, je telefoonlijn is goed beveiligd en alle veel stroomgebruikende apparatuur als bediendeel, sirene en flitser zijn met kabels aangesloten.
De detectoren kunnen dan evt. draadloos worden uitgevoerd en praat je over een goed systeem dan zullen de batterijen vaak tussen de 2 en 5 jaar mee gaan (afhankelijk van hoe vaak een detectoren wordt aangesproken) Dus een deur die 'smorgens open wordt gezet en de hele dag een signaal naar de centrale moet sturen van "ik sta open" die zal eerder leeg zijn dan de detector in de garage welke hooguit 1 of 2 keer per dag iets detecteerd.
Deze goede apparatuur werkt op frequenties die niet gebruikt worden door drl koptelefoons ed. en als er dan een keer een storing ontstaat op zijn frequentie dan wordt automatisch overgeschakeld naar een andere frequentie om zo de bedrijfzekerheid te kunnen waarborgen.

Dergelijke systemen plaatsen wij toch vrij regelmatig, maar dan moet de wens voor draadloos wel erg groot zijn, want meestal is bekabelde aanleg dan toch wel goedkoper en ook bedrijfzekerder.
Daarnaast moet je rekening houden met de batterijen, want als die leeg zijn hou dan maar rekening met zo'n 10 euro per batterij voor de dure lithium batterijen en in sommige detectoren zitten wel 2 van die dingen.

Vandaar dat veel mensen dan toch maar voor bekabeld kiezen en achteraf zich vaak ook afvragen "waarom wilden we eigenlijk draadloos?",
"Nu alles gemonteerd is en weer opgeruimd zie je niets van al die kabels" (terwijl er vaak wel even 200m kabel aangebracht is)

suc6

Gerrit Bakker
 
Dat soort systemen vat ik dan ook niet onder de professionele systemen.

De systemen kunnen op zich best professioneel zijn, met prima detectoren ed. maar de beveiliger die dat verkocht heeft heeft alleen maar een stukje schijnveiligheid verkocht en is mijn inziens niet op de hoogte met de gangbare inbraakmethodes.

Zie mijn verhaal onder de link die hier boven ergens staat.

suc6

Gerrit Bakker
 
Dat neem ik graag van je aan Gerrit! Het meest verbaast het mij nog dat de centrale blijkbaar geen enkele moeite doet naar de huiseigenaar om de situatie, zowel qua aanleg als qua vals alarm, te verbeteren.
 
Het is ook niet de centrale, maar de eigenaar die hier wat aan moet doen.

De centrale voert alleen maar de opdracht uit wat deze met de eigenaar van het systeem is overeen gekomen.

Wij helpen de klant daar vaak mee door alle systemen van ons actief te monitoren.
Zien wij dat er er bij een klant te veel storingen ontstaan dan krijgt hij een telefoontje van ons met de vraag waarom die storingen ontstaan en of we langs moeten komen om de problemen op te lossen aangezien zijn systeem overlast veroorzaakt.

Sommigen vinden dat bemoeizuchtig, de meesten ervaren het als handig, (hoeven ze ook niet zelf te bellen bij een storing)
Wij proberen zo de betrouwbaarheid van de systemen op een zo hoog mogelijk peil te houden.

suc6

Gerrit Bakker
 
Mag ik U verwijzen naar een ander forum (Prikbord) en dan met name deze discussies

Prikbord urls staan niet meer online

wellicht word U daar wijzer van. Er zitten daar nog meer mensen uit de bev. branche dan hier uiteraard allen met hun eigen mening. :lol:
 
Als je er weinig omkijken naar wilt hebben zou ik voor bedraad kiezen, de bekabeling is vaak goed weg te werken.

De mensen staan er vaak van te kijken hoe je het voor elkaar krijgt, dat de bekabeling niet te zien is!

Als je er de tijd voor neemt het netjes doet en je verstand gebruikt, dan is het goed te doen om het netjes te krijgen.

Ik installeer zelf ook liever (en vaker)bedraad dan draadloos, maar soms is het niet te doen of het is toch goedkoper en sneller om het draadloos te installeren.

Ik wens je in iedergeval succes met je keus en de installatie! :D
 
Helemaal mee eens,

voorbeeldje, zodra je de keuze maakt om een draadloos systeem aan te schaffen, of je het nou zelf aanlegd of laat doen maakt niet uit.
Op dit moment en weken erna zal het perfect kunnen functioneren.
Ik ga even niet in op merk maar het heeft allemaal te maken met radio frequenties. Mocht jouw buurman een straat verder opeens een op afstand bedienbare garagedeur nemen, waarbij de handzender op 868,95 Mhz werkt, wat jouw detectoren ook doen, vraag je dan eens af waarom je geen bedraad hebt genomen.
 
Een écht goed functionerend draadloos systeem reageert niet op "dezelfde frequenties" maar uitsluitend op de juiste (unieke) digitale codering. Vergelijk het maar met DECT telefoons, die zijn door hun unieke code niet af te luisteren.
Maar dan zit je wel in het duurdere segment alarmsystemen, die door gerenommeerde bedrijven worden aangelegd.

Veel eenvoudigere systemen werken echter alleen met hele eenvoudige codering of variatie in frequentie, keuze uit 8 stuks of zo, en zijn daardoor onbetrouwbaar en/of gevoelig voor dergelijke handzenders.

Een draadloos systeem hoeft dus niet onbetrouwbaar te zijn, mits van degelijke komaf, en dat is nou net de reden om (met name voor doe-het-zelf) de voorkeur te geven aan bedraad. Want daar is een eenvoudiger systeem in elk geval niet gevoelig voor dergelijk invloeden.
 
Als de buurman zo'n garagedeur opener gaat gebruiken die op dezelfde frequentie werk als jouw systeem, kan dat wel degelijk invloed hebben om jouw draadloze beveiliging.
Niet zo zeer dat als hij op de knop drukt bij jou het alarm afgaat, maar meer omdat zijn signaal er voor zorgt dat jou systeem minder goed zijn detectoren kan zien.
Immers de betere systemen wachten niet af of een detector een keer een alarm heeft gegeven, maar controleert ook regelmatig of de detectoren nog wel functioneren.
Krijg je op een gegeven moment zoveel storing op deze frequentie dan zal deze test gegarandeerd een keer fout gaan en zal jouw systeem zeggen "he ik mis een detector"
Op zich niet zo erg, een keer langs de detector lopen en hij ziet hem even later wel weer, maar het zal maar midden in de nacht gebreuren. :(

Daarnaast is storing op dezelfde frequentie helemaal niet nodig.
Ik heb meegemaakt dat er een GSM boven op die mooie plastic kast in de gang was gelegd, (dat was zo handig als men dan wegging en de beveiliging inschakelde kon men de GSM bijna niet vergeten) maar mooi dat dat ding de beveiliging wel ontregelde.

suc6

Gerrit Bakker
 
Ik doel idd ook niet op loos alarm bij openen van een garagedeur, maar waar ikzelf weleens tegen aan loop is o.a. een klant van ons, deze verkoopt en test remote AB's voor bijv garagedeuren, maar ook bouwkranen etc.
Omdat deze klant zelf ook continue testapparatuur draait, stoort dit op onze RF melders, deze verliezen regelmatig de supervisie waardoor bij overwerk men niet kan inschakelen, als het systeem is ingeschakeld maakt een supervisie fout MET herstel niets uit.

(Even ter info, vraag me niet waarom ik het niet bedraad heb uitgevoerd, deze klant was eigenwijs met de risico's van dien.)
 
Ik zou niet eens iets installeren. In bedrijven is het bedraad. Wil een potentiële klant dat niet dan gaat hij maar zelf hobbiën of schakelt een bedrijf in dat het wel voor hem wil doen. Ik niet i.i.g.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

  • Gesloten
Reacties
2
Weergaven
2K
Reacties
8
Weergaven
3K
Reacties
12
Weergaven
8K

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu