Draad trekken voor lamp

MelvinP

  • #1
Ik heb een loze leiding van de wand naar het verlaagd plafond. Deze wil ik gebruiken voor het trekken van een draad voor een lamp. De leiding loopt echter niet geheel tot het gewenste aansluitpunt. Ik kan er enigszins bij, maar niet zodanig dat ik de leiding kan verlengen.

Het leek mij niet de beste oplossing om de laatste 1,5-2 meter te overbruggen met losliggend VD-draad. Daarom heb ik eerst geprobeerd een 4-aderige XMVK-kabel te trekken (zodat ik ook continue fase en aarde beschikbaar heb). Toen dat niet lukte heb ik een 3-aderige XMVK-kabel geprobeerd (dus afgestapt van continue fase), maar ook dat krijg ik niet door de loze leiding.

Nu zit ik in dubio. Het lukt waarschijnlijk wel om er 3-aderig huishoudsnoer met gevlochten draad (VMVL, met aarde) doorheen te trekken, maar eigenlijk hoort zoiets niet in een buis en vervolgens op het plafond te liggen.

Wat ik nog niet geprobeerd heb, is een 2-aderige XMVK-kabel, dus zonder aarde. De huidige lamp is ook niet geaard, maar ik heb hem er voor toekomstige toepassing wel graag bij.

Graag jullie advies. Is een XMVK-kabel zodanig aan te bevelen dat ik beter nog kan proberen een 2-aderige te trekken en de aarde te laten voor wat het is? Of kan ik beter voor het huishoudsnoer gaan? Of maak ik mij te druk en is het niet zo'n probleem om een paar meter met los VD-draad te overbruggen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Als je enigszins bij de leiding boven het plafond kunt, goed genoeg om een XMVK-kabel in te voeren, kom je er dan ook niet bij met flexbuis?

Je zou kunnen overwegen om je kabel over een grote lengte aan te strippen. Dan heb je "draad" (aangestripte aders) door de buis en kabel boven het plafond. Ik neem aan dat je de kabel wel een stuk erin gestoken krijgt (tot de eerste bocht ofzo).
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Het gaat boven het plafond om een leiding en dus niet een doos? Kun je de VD draad wel tot de gewenste plek krijgen?

Dan zou ik deze draden trekken, er een verbindingsmof overheen schuiven en een stuk elektrapijp en dit dan van je af over de VD draad schuiven zodanig dat het aansluit op de bestaande leiding. Als het met gewone buis niet lukt dan kun je nog flex gebruiken al ben ik daar geen fan van.
 

MelvinP

  • #4
Bedankt voor je advies. Dat gaat helaas niet. Het is wat lastig uit te leggen, maar ik kan nauwelijks bij het uiteinde van de loze pijp. Die zit strak tegen een houten balk aan, waarvan ik tegen de andere kant aan kijk en net aan met mijn vingers onderdoor kan.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Er zijn dan volgens mij 2 oplossingen genoemd die moeten kunnen werken.

Óf Vd draad erdoor trekken en hier een mof en flexbuis overheen terug schuiven tot aan de leiding.

Óf een trekveer erdoor voeren richting het plafond. XMVK kabel afpellen voor de lengte die in de buis zou komen. Deze met de veer terug trekken de buis in. Je hebt dan dus afgepelde xmvk (dus eigenlijk Vd draad) in de buis en gewoon xmvk buiten de buis op je plafond.
 

MelvinP

  • #6
Nogmaals dank voor je hulpvaardigheid.

Een stuk flexpijp over de VD-draden of trekveer schuiven zal wel lukken, maar hem daadwerkelijk aan de bestaande leiding bevestigen waarschijnlijk niet. Vastplakken lijkt me onmogelijk.

Ik heb de ruimte niet, om vanaf de plafondzijde een kabel te trekken. Die vlieger gaat dus niet op.

Stel nou, dit lukt allebei niet. Welke van de door mij genoemde opties zou je dan kiezen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Ik heb een beetje moeite om te visualiseren, hoe je wél een stuk flexpijp om de draden kunt krijgen, maar vanaf diezelfde kant niet de kabel kunt invoeren om in die richting te trekken.

Losse VD over het plafond is in ieder geval geen optie.

Wat voor XMVK probeerde je nu? 3x2,5mm²? Voor een verlichtingsarmatuur kun je ook 3x1,5mm² gebruiken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Vd draad bloot laten liggen is een no go. Huishoudsnoer zou ik evengoed niet doen.

Je kunt een 2 aderige xmvk proberen of anders zou ik de optie met de flexbuis kiezen en de nette aansluiting op de bestaande leiding dan maar laten voor wat het is. Dan is de VD draad wel beschermd alleen zal het in de toekomst lastig zijn om evt. nieuwe draden door deze leiding te trekken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Xander, ik vermoed dat de buis verticaal eindigt (haaks op de balk) met de opening recht naar beneden wijzend. Je hebt dan maar weinig ruimte tussen opening buis (onderkant balklaag) en het plafond. Scherpe bochten met Vd of veer lukken dan wel maar een mof erop schuiven of een xmvk invoeren is dan niet mogelijk.

Overigens denk ik dat de door Xander genoemde oplossing met afgepelde xmvk wellicht wel zou moeten kunnen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu