Douchen met regenwater

Symenv

  • #1
We zijn bezig met een totaalrenovatie en zouden graag de mogelijkheid voorzien om te douchen met regenwater.
We willen ook sanitair warmwater en centrale verwarming gaan maken met een zonnecollector+buffervat opstelling.
Als we ook het regenwater willen gaan opwarmen in het buffervat, zitten we met 3 warmtewisselaars (voor afname) in één vat.
Weet iemand hier een oplossing voor?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Mijn eerste reactie is niet doen. Beperk het gebruik van regenwater voor koudwatertoepassing zoals afspoelen, planten water geven en wasmachine.

Maar op internet lees ik dat het meer gebeurd. In Belgie is men het er niet over eens of het wel mag. Ook legionella wordt genoemd, al is het maar de vraag of dit in regenwater zit. Geen idee hoe de regels in NL zijn.

Duidelijk is wel dat er een goede filter tussen moet. En bij voorkeur ook met UV.

Om te douchen is waarschijnlijk naverwarming nodig. Dan heb je dus twee systemen nodig, apart voor drinkwater en regenwater. Goed markeren zodat ze ook in de toekomst niet verward worden is belangrijk.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Tot ca 50 jaar geleden waren regenputten ook in gebruik voor drinkwater. Pas is 1957 is de Waterleidingwet ingegaan. En in de meer afgelegen gebieden heeft het nog jaren geduurd voordat er een waterleiding was.

Ik zou het nu ook wel willen gebruiken voor de wasmachine, vaatwasser en tuin omdat het erg zacht water is. Maar douchen of drinken? Liever niet.

Belangrijk is om grof vuil uit het buffervat te weren. En een (makkelijk verwisselbaar) filter voordat het je leidingnet in gaat zou ook handig zijn.

Op vakantie in het buitenland heb ik ook gewoon gedronken uit bergriviertjes. Je moet soms wat...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu