Douchen in de kelder, ventileren

Kasperjan

 • #1
Beste,

Ik heb voornemens om een badkamer (toilet/douche/wastafel/wasmachine/droger) in een deel van onze kelder te maken. Het halve huis is onderkeldert, de andere helft heeft gewoon kruipruimte. Het onder kelderde deel bestaat uit een garage en drie andere ruimtes.

Een van die ruimtes is nu in gebruik als was hok en de CV hangt daar ook. In deze ruimte (3 bij 2.5) wil ik een badkamertje maken met douche en toilet (Broyeur) en nog steeds de wasmachine en droger.
De badkamer zal alleen door gasten gebruikt worden, hooguit twee keer in de week als dat het al is.
Nu bedenk ik me dat ik ook nog moet ventileren. Maar hoe doe je dat in de kelder? Een van de ruimtes in de kelder heeft een kelder raam, ik zou de deuren open kunnen houden, maar dat lijkt me niet afdoende. Ik zou ook naar de garage af kunnen ventileren maar wordt het daar dan niet te vochtig tijdens het douchen? of zou dat meevallen? Zijn er nog andere opties? Ik kan niet vanuit de kelder direct naar buiten.
Bedankt voor het meedenken.

Gr Kasper
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Dat kelderraam is naar buiten? Is er een buitenwand? Dan kan je daar een gat in maken.

  Anders moet je een langere buis naar buiten toe maken. Dat kan opzij of naar boven.
   

  Bernhard

  • #3
  Met inblazen van verse buitenlucht kan je een ruimte ook ventileren. Met inblazen van lucht creëer je overdruk in de kamers. Je zuigt dan geen ongewenste dampen uit andere ruimten.
  Voor de afvoer van de lucht gebruik je overstroom openingen.
  Misschien is dit een mogelijke oplossing voor je probleem. mvgr bernhard
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Ik denk dat het zal meevallen. Ligt ook een beetje aan de inhoud van de garage, en hoe koud is het daar.
   

  Kasperjan

  • #5
  Leuk,
  Allemaal andere ideeen. Da's het mooie van dit forum.
  De badkamer grenst niet direct aan de speelkamer (met het kelderraam)dus ik kan niet direct een lucht kanaal aanleggen vanuit de badkamer naar de speelkamer. Overdruk is wel een interessante optie vanuit de garage. Uiteraard is de garage ook half onder de grond, maar bij de garage deur is er natuurlijk gewoon buitenlucht. Die deur sluit natuurlijk nooit helemaal goed af. misschien kan ik een kanaal aanleggen tot vlak bij de garage deur, dan krijgt ie de meeste verse lucht. (Overdruk of afzuiging). Neem aan dat een lucht kanaal van een meter of 6 geen probleem is voor de ventilatie.

  Om een juiste voorstelling te krijgen: de begane grond huis staat zo'n beetje 1.5 meter boven het maaiveld, en er is een bult zand rondom het huis gegooid. Dankzij die 1.5 meter was het niet nodig zo diep te graven om een kelder/garage aan te leggen.
   

  Kasperjan

  • #6
  De garage is zo'n beetje een standaard maat denk ik, een goeie 7 meter lang en wat zal ie zijn, zo'n 3 meter breed, 2.30 hoog.
  De temperatuur in de garage is dankzij het feit dat ie is ingegraven altijd boven het vriespunt. Misschien aan de garage deur gemeten een paar graden lager dan de rest van de garage, maar dat zal niet veel maken.
   

  Wesley015

  • #7
  Het inblazen van verse lucht is niet echt wenselijk.
  Zeker niet in de koude winter maanden.
  Daarbij komt ook dat je geen directe overdruk rooster kan monteren in de badkamer.

  De beste optie is toch om een luchtkanaal te monteren met een afzuigmotor direct naar buiten.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Ik heb nog niet begrepen of de badkamer aan de buitenkant van de woning ligt of inpandig. Plaats anders even een plattegrond :idea:
   

  Bernhard

  • #9
  Een ventilatietechneut heeft voldoende kennis in huis om het probleem van het inblazen van koude lucht op te lossen. Met lucht inblazen kan je met de juiste roosters de lucht in een ruimte beter laten circuleren. Bij een afzuigsysteem gaat dat niet lukken. Het is heel moeilijk om een kaars uit te zuigen. Uitblazen gaat beter. Met mijn voorstel wil ik aangeven dat er meer mogelijkheden zijn. mvgr bernhard
   

  Wesley015

  • #10
  Ik begrijp wat je bedoelt Bernhard, enkel is jou genoemde methode hier geen optie.
  Het zou veel te kostbaar zijn om een natte ruimte te ventileren met toevoerlucht.
  Daarbij komt nog dat je de bevuilde lucht niet in andere delen van je woning wilt hebben wat dus wel het geval zal zijn met dit type ventilatie.
  De enigste doeltreffende manier om een natte ruimte te ventileren is toch echt mechanische afzuiging.
   

  Bernhard

  • #11
  De af te voeren lucht hoeft helemaal niet naar andere ruimten. Met inblazen van buitenlucht kan je een natte ruimte prima ontvochtigen. Het is geen must om mijn voorstel uit te voeren. ik geef een alternatief en daar kan je mogelijk een voordeel mee behalen. Elke installatie wordt bepaald op de kosten, het gebruik en het comfort. mvgr bernhard
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu