Douchekop en slang vervangen in bad

Gerard84

  • #1
Wij wonen sinds ruim een half jaar in ons nieuwe huis en ik stoor mij al die tijd al mateloos aan de douchekop in het bad. Deze kan alleen nog maar op standje hoge druk en de knop waarmee we van douchekop naar badkraan kunnen wisselen werkt ook niet goed waardoor er altijd water uit de douchekop komt als de badkraan aan staat.

De vorige bewoner is echter zo handig geweest om het serviceluik, wat er blijkbaar eerder wel zat, dicht te maken. De vraag is of het zo dus kan vervangen of dat ik toch weer een luik moet maken. Ik kan de doucheslang tot het einde uittrekken, maar dan zit er een soort stop op waardoor ik niks kan doen. De rozet kan ik wel draaien, maar krijg die verder niet los. Het betreft een doucheslang met een 'tuinslang koppeling'. Ik heb begrepen dat dit systeem begin 2000 erg populair was, maar ik kan daar nu nergens meer een nieuwe douchekop voor vinden. Daarbij is de 'wisselaar' ook niet meer goed dus daar moet ik ook wat mee.

Is het haalbaar om dit zonder luik te repareren? Bijgevoegd een aantal foto's om het verhaal te verduidelijken. Alvast bedankt voor het meedenken.

IMG_20220504_160824982.jpg IMG_20220504_160747026.jpg IMG_20220504_160727119.jpg IMG_20220504_160718789.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2

Gerard84

  • #3
Bedankt voor je reactie. Het andere topic had ik al gelezen, maar dat heeft mij helaas nog niet kunnen helpen. De rozet krijg ik niet los, want die zit vast onder het groene dopje bovenop de rozet. Het groene dopje zit in mijn beleving onder het bad weer vast met schroefdraad dus het enige wat ik bereik met draaien is dat het wat ronddraait, maar er komt niks los.

Ik kan helaas verder niks op de kraan of douchekop vinden, behalve dat het van Grohe is. Het zou van begin 2000 moeten zijn.

Op de laatste foto zie je het einde van de slang tot hoever ik het kan uittrekken. Vanaf dat punt klemt het aan de onderkant van het bad.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Je zit al met het probleem een doucheslang te vinden met een klik systeem van 22 jaar geleden.
Ook lijkt de bediening knop kraan nieuwer en dat het al een keer is vervangen op andere knoppen moet ook vaak het merk staan.
Dan kan je zien hoe dat gemaakt is misschien hebben hun ook iets aan veranderd de vorige bewoners.
Ik denk dat je er een luik in moet maken en de badkraan vervangen.
 
Laatst bewerkt:

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Voor dat kliksysteem zijn nog steeds verlopen voor te verkrijgen.
Ze heten grohe relexa koppelstuk.
En dan kun je er een gewone hand sproeier op zetten.

koppelstuk.jpg _f_g_fgp47318000_1_72.jpg
 

Gerard84

  • #6
Bedankt Peter. Dat is al een deel van de oplossing. De omstelknop schakelt helaas ook niet goed over waardoor continu de douchekop en de badkraan gelijktijdig 50/50 lopen. Ik ga achter het bad toch maar een serviceluik maken om het spul te vervangen of te repareren, want van bovenaf zie ik geen mogelijkheid om wat aan de omstelknop te veranderen.

In ieder geval bedankt voor het meedenken!
 

Gerard84

  • #7
Een tijdje later en eindelijk heb ik tijd gehad, of gemaakt, om het serviceluik te plaatsen. Ik heb nu redelijk toegang tot alles en de vraag is wat de meest logische oorzaak voor dit probleem lijkt te zijn. Dit om te voorkomen dat ik zaken ga vervangen die helemaal niet nodig zijn.

Ik heb ook nog een video gemaakt van het probleem met de omstelknop. Te openen via https://we.tl/t-fgYOwVMMD7

Als ik de douchekraan vol open zet dan krijg ik een kloppend geluid, omdat de omstelknop blijft hangen tussen de douchekop en badkraan. Ik kan de omstelknop dan alleen volledig op de douchekop zetten, maar alleen op de badkraan lukt niet. Voorheen kon ik de omstelknop ook echt een klein stukje uittrekken voor de badkraan, maar nu lijkt er eigenlijk geen beweging meer in te zitten.

De meest logische oorzaak lijkt mij dan ook de omstelknop te zijn. Kan ik die zo losmaken zonder dat ik een waterballet krijg?

Op foto 1 zie je trouwens de onderkant van de doucheslang aansluiting en op foto 2 de aansluiting van de omstelknop.

Wederom vast bedankt voor het meedenken!

IMG_20220817_152644077.jpg IMG_20220817_153111178.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu