Douchedrain aarden zonder draad te hoeven trekken

Stanvern

  • #1
Geachte forumleden,

Ik heb een vraag over het plaatsen van een douchedrain. Ik ben begonnen mijn badkamer te verbouwen en ik heb een hernieuwd respect gekregen voor badkamerspecialisten. Het is niet eenvoudig, hoe handig je ook bent. Evengoed ben ik al behoorlijk op weg, ik heb mijn wanden betegeld, bad geplaatst, radiator geplaatst en tot nu toe ziet het er allemaal zeer goed uit en wonder boven wonder, tot nu toe geen lekkage!

Nu ben ik op het punt gekomen dat ik een douchedrain wil plaatsen in plaats van de witte afvoergoot/put. Ik heb de instructies geleverd bij de douchedrain (RVS) nauwkeurig doorgelezen, maar daar wordt met geen woord gerept over het aarden (beter: potentiaalvereffenen) van de drain. Ik heb verschillende posts gelezen over dit onderwerp maar hieruit heb ik het idee gekregen dat op deze vraag geen eenduidig antwoord is te geven. De een zegt altijd doen, gewoon voor de zekerheid, de ander zegt, niet nodig omdat de wapening voor de badkamer al is vereffend en weer ander zegt niet nodig omdat dit niet kan. Het is voor mij niet duidelijk wanneer het wel/niet nodig is om potentiaal te vereffenen. Daardoor wil ik toch het zekere voor het onzekere nemen en de drain wil aarden.

Mijn vraag is nu hoe moet ik dit precies zonder dat ik een draad hoef te trekken naar het aardblokje in de wcd. Is dit mogelijk? Ik heb gelezen over een aardmat, maar het is mij niet geheel duidelijk hoe je dit moet aansluiten op de douchedrain. Nogmaals in de handleiding wordt met geen woord gerept over het potentiaalvereffenen van de drain.

Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen.

Bij voorbaat dank voor jullie reacties.

Groet,

Stan

3301000.jpg 3301000_08.jpg 3301000_07.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou de drain inderdaad netjes vereffenen. Je moet dan wel een (blanke) aardedraad leggen naar het CAP in de badkamer. Dat is juist het hele principe van potentiaal vereffening. Dat je alle vreemde geleidende delen aan elkaar koppelt in het CAP zodat ze dezelfde potentiaal hebben. Vanuit het CAP ga je naar de centraaldoos en zo richting meterkast .
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Een metalen voorwerp in de douche moet vereffend worden als er kans is dat er een spanningsverschil ontstaat tussen dat metalen voorwerp en een ander metalen voorwerp in de douche. Een metalen deurkruk in een deur hoef je daarom bijvoorbeeld niet te aarden. . Maar een metalen douche drain in een betonnen vloer weer wel. Beton is namelijk een geleider van stroom.

Daarom moet de douche drain geaard worden als die in de betonvloer ingestort is, en rechstreeks naar het CAP. Een aardmat is geen goede tussenschakel in de verbinding van de douchedrain naar het CAP, je moet een rechstreekse draad naar het CAP gebruiken.
 

Stanvern

  • #4
Beste Krunnie,

Zeer duidelijk antwoord! Hier kan ik wat mee. Dank je wel!
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu