Doorzakkende keukenkast

Henkies

  • #1
Onlangs moest ik bij mijn keukenplint zijn en daar zag ik dat de ombouwkast van mijn koelkast doorgezakt is. Zie onderstaande foto. De onderplaat van de kast staat krom. Ik schrok er eerlijk gezegd nog al van. De keuken is pas twee jaar oud en ik vrees dat als dit doorzet, het geen lang leven beschoren is.

Het gaat om een kast waarin een grote (180cm) inbouwkoelkast met sleepdeur in geplaastst is. zoals te zien staat de koelkast niet direct op de bodem van de kast maar op een tussenplank een paar centimeter hoger. Ik heb geen idee waarom dat zo is, maar daardoor staat dus wel het volledige gewicht op de zijpanelen van de kast, en niet direct via de onderplaat op de poten.

Voordat er iemand van de keukenzaak langs komt zou ik graag de risico's en mogelijkheen alvast in kaart hebben. Is het gebruikelijk om de boel passend te maken d.m.v. een tussenplank, of hoort het apparaat rechtstreeks op de bodemplaat te staan? Wat doet dit met de hoekverbinding tussen zijpanelen/bodemplaat die nu al het gewicht dragen? Moet ik bang zijn dat dit probleem de komende jaren verergert met alle gevolgen van dien?

En zo ja, ziet er iemand mogelijke oplossingen hiervoor? Omhoog 'krikken' en extra poten of andere constructie onder de zijpanelen? Tussenplank eruit en koelkast alsnog op de bodemplaat plaatsen? Andere suggesties?

Ik hoor het graag. Alvast bedankt voor het meedenken.

keukendoorgezakt.jpg
 

ABCDE

  • #2
Staat op tussenplaat en niet op bodem zodat hij lucht kan aanzuigen.

Ikea heeft de pootjes (ook) onder de zijpanelen en dan maakt het niet uit dat daar veel gewicht op staat. Misschien dat deze poot verkeerd gemonteerd is of dit een onhandiger systeem is waar de poten alleen de bodemplaat ondersteunen.

Dit tevens weer een reden waarom je de koelkast gewoon vrijstaand moet doen. Inbouwkoelkast is onder de streep alleen maar extra gezeur en kosten.
 

Henkies

  • #3
Het hart van de pootjes staat zo'n 5 cm uit de buitenkant van het zijpaneel. Ik kan me herinneren dat er uitsparingen voorzien waren waar de pootjes in gemonteerd werden; foute montage lijkt dus uitgesloten.

Fijn om te weten dat ikea daar wat beters op bedacht heeft. Wel jammer dat mijn keukenmerk dat niet heeft.

Vraag blijft dan ook of de hoekverbinding in staat is om het enorme gewicht te dragen voor de rest van de levensduur van de keuken, of dat er een oplossing voor moet komen in de vorm van extra ondersteuning.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Dit is duidelijk, de tussenplaat waar de koelkast op draagt steunt af op de zijwanden. Die kunnen die last niet dragen omdat de steunpoten niet onder de zijwanden zijn geplaatst.

Normaal gesproken staat de koelkast op het onder paneel en loopt de noodzakelijke ventilatie via de plint en de achterzijde van de bodemplaat.

Was de koelkast bij plaatsing wellicht te klein voor de inbouw nis en is daarom de tussenplank aangebracht?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Hier staat de koel-vries combi ook op een plankje, waardoor er een extra vakje onder de vriezer zit. Pas net een bakplaat in. Maar doorzakken doet het niet.

Ik zou contact opnemen met de leverancier van de keuken. Dit hoort niet.
 

Henkies

  • #6
De tussenplank zit er hier ook zeker 'by design' want de kasten zijn niet ter plekke gemonteerd. Boven de koelkast zit nog een passtuk van ca 3 cm dat dus ook al geprepareerd was. De naastgelegen vriezer staat ook op een tussenplank.

Vrijdag komt er een monteur van de keukenzaak kijken. Het lijkt mij het beste als er extra poten bijgeplaatst worden, waarbij de kasten dan even opgekrikt moeten worden om de boel goed ondersteund te krijgen.

Edit: zojuist ook nog even boven de kast gekeken naar de plint tussen kast en plafond. Hier is geen kier ontstaan wat lijkt te betekenen dat de zijwanden niet gezakt zijn... zou dat betekenen dat de monteur achteraf de stelpoten nog (te hard) aangedraaid heeft en daarmee de boel klem gezet heeft?
 
Laatst bewerkt:

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Of het plafond is door gaan hangen op de kast...
 

Henkies

  • #8
Dat zou theoretisch ook nog kunnen, al lijkt dat niet het geval, afgaande op de naden van plafond naar muur die nog heel zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu