Doorvoer in zwaluwstaart/betonvloer en isolatie

MikeGuy

  • #1
Hoi Allen,
We zijn van plan een badkamer (130 x 200 cm) te maken op een nieuw in te richten bovenverdieping.
We hebben eerst over de hele verdieping een geïsoleerde ondervloer gelegd (8 cm isolatie/ latten HOH 60 cm, 3 cm dwarslatten HOH 30 cm en 2 cm multiplex platen).
De ruimte voor de badkamer hebben we echter direct op de 8cm iso/latten HOH 60 cm/dwarslatten HOH 45 cm afgedekt met een multiplexplaatje van 3 mm. Hierop willen we een zwaluwstaartplaat leggen en beton storten.
Twee vragen: Is het wel OK om onder een zwaluwplaat isolatie te hebben?
(weliswaar afgedekt d.m.v. het 3 mm plaatje)
en Hoe plaatsen we doorvoeren in een zwaluwstaart/betonvloer (volgorde)? Gewoon gaten erin zagen en doorvoeren plaatsen, afdichten en in het beton meestorten?

Laat het ons weten, alvast bedankt.
 

Fiesiekus

  • #2
In principe worden Lewis platen direct op de balken geschroefd,. Dit i.v.m. maximale ventilatie tegen evt. vocht. Dat daar weer isolatie onder zit (begrijp ik dat goed?) is van geen belang. Die extra 3 mm is dus overdone.

De volgende vraag over de doorvoeren: uw idee is juist: de kieren die rond de afvoeren (door Lewisplaat) overblijven, met pur dichtmaken. Na uitharden beton storten

Veel suc6!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Die drie mm plaat kunt u beter achterwege laten, onder lewisplaat hoort in principe niets te zitten, ook geen isolatie, dit i.v.m. condens en daardoor roesten van de platen en/of het rotten van het hout.
 

MikeGuy

  • #4
Jan en Fiesiekus,

Dank voor de snelle reactie en tips.

Direct op de balken schroeven kon in mijn geval niet.
Erg oud pand en de balken zijn dik en staan zo'n 80 cm uit elkaar.
Om Fiesiekus vraag te beantwoorden: In feite heb ik over de oude plankenvloer een nieuwe multiplexvloer gelegd, eerst dwars op de oude dikke balken de 8cm hoge latten geschroefd met daartussen de glaswol-iso HOH 60 cm en dwars daarop weer 3 cm hoge latten HOH 30 cm. Zo gelijk hoogte gecreerd om straks de betonvloer op gelijke hoogte met de nieuwe multiplexvloer te kunnen krijgen.
Juist vanwege de evt. condens leek het me handig om de 3mm plaat tussen het glaswol en de zwaluwplaat te leggen.
De ventilatie baart me niet zoveel zorgen, de zwaluwplaat eindigt straks met de open kant in de spouw. (Ik moet de binnenwanden/spouwwanden namelijk nog zetten).

Nogmaals dank. :mrgreen:
 

Fiesiekus

  • #5
Lijkt me een interessant renovatieproject (A-dam?).

Maar afgezien daarvan: door het directe contact met de spouw creeert u wel een koude brug; het metaal van de Lewis platen zall dezelfde temperatuur krijgen als de ventilatielucht in de spouw. Is dat wel de bedoeling?
 

MikeGuy

  • #6
Beste Fiesiekus,

Helaas geen A'dam. Groninger project, alhoewel ik er in Zwolle nog zo'n een heb lopen (Doe bijna alles zelf, dus al een behoorlijk tijdje bezig).

Tja, daar zeg je zowat. I.v.m. koude vloer, extra condensvorming en krimp/uitzetting misschien toch niet zo'n verstandige keuze. Nog tips?
Ik zou natuurlijk gaten kunnen boren in de aansluitende 3 cm dwarslat onder mijn multiplex kamervloer, zodat hier de een ventilatiemogelijkheid ontstaat en de spouwkant afsluiten. Beter?

Hoor 't graag. :?:
 

Fiesiekus

  • #7
Er gaat niets boven Groningen! Ik zou er niet al te veel aan veranderen (de vloer zoals ie nu is) maar de open verbinding tussen spouw en Lewis vloer wel dichtmaken! Ik weet niet of daar leidingen of rioolpiep loopt, maar die bevriezen geheid in een strenge winter (wat is dat?).
 

MikeGuy

  • #8
Beste Fiesiekus,

Dank weer, ik merk dat ik niet helemaal duidelijk ben geweest.
In dit geval betreft het de eerste verdieping waarop ik bezig ben,
dus geen rioolpiep, maar natuurlijk wel leidingen en afvoerpijp, dus zeker een goede tip.
De begane grond moet ik nog aan beginnen, ook hier komt nog een badkamer. Tegen die tijd zal ik wel weer met vragen komen. Echter een ding tegelijk.
In ieder geval hartelijk bedankt voor alle info. Tof! :D

Groeten,

Mike
 

Fiesiekus

  • #9
MikeGuy schreef:
..........dus geen rioolpiep, maar natuurlijk wel ........... en afvoerpijp.......
Wat is het verschil daartussen :?:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu