Doorgeroeste gietijzeren bak waterdicht maken. Hoe?

Rene van den Abeelen

 • #1
Erg fraaie oude gietijzeren bak met daarboven in reliëf een leeuwenkop die als fonteintje zou kunnen werken. Prachtig ding. Maar de lasnaad tussen bodem en achterplaat is over tientallen centimeter doorgeroest.
Heeft iemand enig idee op welke manier ik die kier het mooist goed dicht kan maken? Ik wil proberen het, in de bak, zo onzichtbaar mogelijk te houden, wat er onder en achter allemaal te zien is, is onbelangrijk.
Zouden glasvezelmatje met 2 componenten hars voldoende zijn? Of een soort autoplamuur?
Dank voor het meedenken!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Kneedbaar metaal ?
   

  Rene van den Abeelen

  • #3
  Jemig, ik geloof dat dat in 1 keer de oplossing biedt. Even gegoogeld wat dat voor spul is, maar dat lijkt me prima geschikt.
  Hartelijk dank! Ik ga morgen op jacht!
   

  Rene van den Abeelen

  • #4
  Inmiddels met kneedbaar metaal de lange kier kunnen afdichten! Bij een testje bleek er op een andere plek ook wat te lekken. Vraag me nu toch af of het misschien beter is om overal waar grondplaat en opstaande rand bij elkaar komen een 2 centimeter brede glasvezelmat te gebruiken.
  Wat ik daarover lees is dat het, doorweekt met hars, doorzichtig wordt. Dat zou prachtig zijn. Is dat spul op gietijzer te gebruiken?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Dan moet het ijzer goed ontroest zijn en van een primer voorzien worden.
  Zo'n hoek is moeilijk roestvrij te krijgen.
  Ik zou er voor kiezen losse roest te verwijderen en er met tixophalte kit een hoekijzer of aluminium hoek in te lijmen.
   

  Rene van den Abeelen

  • #6
  Juist. Dank! Al met al nog niet zo heel simpel dus. Wat zou het fijn zijn als je er gewoon een paar lagen 'vernis' overheen zou kunnen smeren. Glimmen mag, want iedereen denkt dan toch dat het water is.
  Vooral dat je de roest weg moet halen is irritant. Niet alleen moeizaam maar die roest is juist ook deel van het uiterlijk.
   
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  10
  Gerelateerde onderwerpen
  Gietijzeren stortbak

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu