Doorgang maken in steunmuur vliering

Han4

  • #1
Ik wil graag een doorgang maken in de steunmuur op de vliering.
De vliering bestaat uit 2 ruimtes. Het is een schuin dak met dakpannen. De 1ste ruimte is boven de trapopgang en heeft reeds een eigen luik met trap. De 1ste ruimte is 2,2 mtr bij 2 mtr en 1.95 hoog en daar heb ik reeds na isolatie een nw vloer ingelegd. De 2de ruimte is 2,2 mtr bij 3,8 mtr. Tussen de 1ste ruimte en de 2de ruimte zit een steunmuur.
Nu wil ik in deze steunmuur een opening maken van ong. 60 cm breed en 160 cm hoog, zodat ik ook in de de grote vlieringruimte kan komen en deze kan isoleren en als opbergruimte kan gebruiken.
Vraag is: moet ik hier een latei in plaatsen en de hoofd balk ondersteunen tijdens de werkzaamheden. Zoja, Wat voor soort latei ( beton/hout/ ?? en is 1.20 mtr dan breed genoeg of moet dit 1.40 worden.
alvast bedankt voor jullie reactie.
Han
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Als de muur 195 cm hoog is kunt daar niet zomaar een gat van 160 cm in maken, dat gaat niet goed ben ik bang.
Misschien is het mogelijk de muur te vervangen door een houtconstructie, schakel hiervoor iemand in die verstand van bouwen heeft en het ter plaatste kan bekijken.
 

Han4

  • #3
Dank voor je reactie.
ik snap niet dat door de hoogte het niet goed kan gaan. Het is toch niet anders dan dat je bij een muur van 2.45 hoog een deuropening van 2.00m mtr maakt??
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Het is toch een steunmuur ?

Er zit geen steun meer in met zo'n gat.
 

Ralph

  • #5
Het kan niet zo 1, 2, 3, met een latei van beton. Hout of staal is beter voor een punt belasting. Ik zou wel de nokbalk ff stempelen tijdens het inbouwen van een balk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu