Door oog van naald (aannemer failiet)

Red

  • #1
Eigenlijk was ik rond de zomer vakantie al in een ver gevorderd stadium met één aannemer (sanitair) voor de verbouwing van een keuken, badkamer, wc en nu ook een tegelvloer van 55m2 die zowat de gehele begane grond beslaat.

Op aanraden van mijn kapper (ja echt :cool: ) toch een 2e offerte laten maken door een bedijf wat bij hem een badkamer had gemaakt. Zo gezegd zo gedaan, de boel werd thuis opgenomen alle ins en outs werden besproken en een offerte zou worden opgesteld.

De offerte liet langer op zich wachten; maar toen ik die uiteindelijk kreeg had ik er een dubbel gevoel bij. Enerzijds vondt ik het hele aardige en vertrouwde mensen en leek het wel snor, anderzijds vondt ik een paar dingen wel raar. Bij ieder onderdeel van de offerte werd een fikse post diversen opgenomen, veel groter dan ik zou verwachten en ook veel groter dan die van de concurent. De post arbeid was bij beide echter ongeveer evengroot (na alles te hebben weg gestreept wat beide niet hadden aangeboden). Daarnaast vondt ik het raar dat bepaalde zaken helemaal niet waren aangeboden bv stucadoor (toch bijna een hele woning die opnieuw gestucadoord moet worden). Wat ik enerzijds wel prettig vondt maar toch een beetje vreemd, was dat hij vrijwel direct in september kon beginnen.

Uiteindelijk heb ik toch besloten met de aannemer in zee te gaan die mijn eerste keus was, enerzijds omdat zij duidelijk luxer werk leveren, maar vooral omdat ze profesioneler en kordater overkwamen.

Nu liep ik recentelik even binnen om het ea te bespreken; en toen zij de eigenaar dat ik toch de juiste keus had gemaakt. Wat bleek, hij was die ochtend gebeld door de bewuste concurent met de vraag of hij de lopende kwarweien wilde afmaken wegens failisement........

Voor die mensen in kwestie heel triest natuurlijk, maar stel je eens voor... je hele huis van boven naar onder gesloopt incl alle vloeren, en dan te horen krijgen dat degene die de klus moet klaren failiet is :-|

Moraal van het verhaal, vertrouw niet op je kapper :shock:

Voor de duidelijkheid, de aannemer die waarmee ik uiteindelijk in zee ben gegaan is dus niet falliet. Hij is deze week begonnen, omdat hij in mei ons karwei al onder voorbehoud in zijn planning had gezet.
 

Toon

  • #2
Je zal de eerste niet zijn...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Alhoewel het gehele topic eigenlijk buiten het kader van Klusidee valt, wil ik er ook wel op ingaan in dit geval:

Er is helaas weinig waar je in zo'n situatie houvast aan hebt.

Hoe bepaal je of een aannemer of andere vakman wel of niet binnenkort failliet zal gaan? Voor hetzelfde geld had je het precies andersom kunnen treffen. De financiele situatie van een bedrijf kun je niet aan het gezicht van de directeur of vertegenwoordiger aflezen, inzicht daarin krijg je meestal pas als het te laat is.

Via ondernemersorganisaties is soms te checken of een bedrijf zich daarbij aangesloten heeft en dat geeft enige indicatie over de status, maar zegt verder ook niet alles. Erg belangrijk is om niet alles vooruit te betalen, maar afspraak te doen voor deelbetalingen gedurende de vorderingen van het werk.

Overigens geldt dat niet teveel vooruit te betalen voor alle op bestelling te leveren goederen of werkzaamheden, bijv. keukens, meubilair etc. Voorbeelden zat op consumenten sites van mensen die een keuken besteld hadden en veel vooruitbetaald geld kwijtraakten doordat het bedrijf failliet raakte.

Je hebt gewoon veel mazzel gehad... :P
 

Red

  • #4
Het is inderdaad opmerkelijk hoe verschillende leveranciers met betalingen omgaan:

- De keukenboer: (een grote bekende) 10% vooruit betalen, de rest kort voor levering
- De kozijnen boer van de buiten kozijnen: (ca 6000,-) 30% vooruit, 50% kort voor levering en de rest na plaatsing
- Andere kozijnen boer van de binnen kozijntjes (4st) alles achteraf, kozijnen staan al op de binnenplaats, afgelopen dinsdag besteld, plaatsen doe ikzelf
- De dakdekker: alles achteraf betaald
- Het sanitair bedrijf: alles in deel betalingen naar mate het werk vorderd, geen vooruitbetaling. Ik heb dit met hem besproken. Ze doen in principe niet aan aanbetalingen, omdat ze tegels en sanitair toch wel kwijtraken. Voor echt klant specifieke zaken zoals een maatwandkast, badmeubel of keuken op maat gemaakt (bij een interieur bouwer) maken ze een uitzondering en vragen ze een voorschot.


Ik heb inderdaad geluk gehad; en ik moet er maar niet verder bij stilstaan. Maar een dergelijke klus omvat enige tienduizenden euro's en je moet er niet aan denken dat je dit overkomt. Men belooft wel de klus af te maken, maar ik denk dat de motivatie bij het personeel ver te zoeken is in zo'n situatie; als het personeel al niet vertrokken is.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Zat het falliete bedrijf toevallig in de buurt van de efteling?
 

Fiesiekus

  • #6
Nou Red, inderdaad heb je geluk gehad. Hopelijk levert de aannemer ook goede garantie op z'n werkzaamheden (en gaat ie dus de komende jaren nog nie failliet) zodat je bij venetuele problemen (ik kan een waslijst opstellen van dingen die ik meegemaakt heb; zal ik niet doen hoor) maar o wee als de aannemer er dan toevallig geen zin meer in heeft.
 

Red

  • #7
Peter schreef:
Zat het falliete bedrijf toevallig in de buurt van de efteling?
Ja, op industrie terein de **** vlakbij een grote gereedschappen winkel maar ik noem geen namen. Het gaat er mij meer om wat je zoal kan meemaken. Ik ben zo gefocusd op het technische gebeuren rondom een verbouwing en wat mooi is en wat niet, maar zoiets is eigenlijk het laatste waar ik rekening mee had gehouden.

Met voorschotten ed heb ik nooit moeite omdat ik altijd met geronomeerde bedrijven in zee ga en niet met één of ander vaag klusbedrijfje die beweren voor 6000,- een complete badkamer te kunnen zetten... Zo gaat het meestal bij een grote sanitair boer, daar koop je voor 7000,- aan spullen, vervolgens krijg je een naamkaartje van iemand die dan voor nog zo'n bedrag het hele spul installeerd.


Wat ik er in iedergeval van geleerd heb is dat ik toch minder scheutig wordt met voorschotten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Red schreef:
maar ik noem geen namen.
Dat maakt toch geen enkel verschil zo?

Dit forum is niet bedoeld om gegevens over (al dan niet failliete) bedrijven te plaatsen en het lijkt me dan ook mooi geweest zo, het heeft verder niets met zelf klussen te maken.

Ik stel voor dit topic van een slot te voorzien, en de gegevens van het bedrijf te verwijderen. :wink:

PS. Ik ben me bewust dat ik erop in ben gegaan, en heb daar eigenlijk al weer spijt van. :oops:
 

Gerrit

  • #9
Dan doen we er verder het zwijgen toe. :lol:

Slotje
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu