Door (loze?) elaktraleiding geboord...

Tom_m

  • #1
Ik was eerder op de dag bezig met de "finishing touch" in ons huis door het ophangen van rolgordijnen.

Voor de montage hiervan moesten er enkele gaten in het plafond geboord worden. Dit ging allemaal prima, tot het laatste gaatje.

Ik voelde wat weerstand, trok m'n boor terug en er blijken stukjes geel plastic rondom te zitten... En de boorkop rookt een beetje. Geen goed teken!
Met een zaklamp probeer ik door het (5mm) gat te kijken maar hier kan ik weinig uit opmaken.

Het gekke is dat er geen groepen of aardlek zijn uitgevlogen, álle lichtpunten en stopcontacten nog functioneren en ik, behalve het rokende steenboortje, geen tekenen van kortsluiting of iets dergelijks kan zien.

Het zou ook om een loze elektraleiding kunnen gaan, ik weet dat er een 3-tal lege leidingen vanaf de meterkast lopen. Tevens zijn de gaten op zo'n 5cm van de buitenmuur in het plafond, en slechts 1cm diep. wat mij heel onlogisch leek om een leiding te plaatsen aangezien iedereen hier z'n gordijnrails ophangt...

Hoe kan ik nu het beste verder gaan? Doordat er geen groep is uitgeslagen oid neig ik ernaar aan te nemen dat er geen bedrading is geraakt. Maar het rokende boortje en het feit dat ik toch duidelijk ergens doorheen gegaan ben, spreekt dat weer tegen...

Alvast bedankt voor jullie reacties!
 

Geus

  • #2
Een steenboor is niet geschikt om door pvc heen te komen (de weerstand) en produceert dan vooral warmte (roken). Je vertelt niet dat je ineens een stukje bent doorgeschoten, dan zou ik me namelijk iets meer zorgen maken. Voor nu maar even aannemen dat je op tijd bent gestopt en je verder geen zorgen maken.
 

Kacheltje

  • #3
Het boortje zal wel warm geweest zijn waardoor het is gaan roken.
Of deze loos is kunnen we ook niet zien. Als je alle spanning er eens af zet kun je met een haaknaald in het gat vissen of je iets van bedrading aantreft in de buis. Wel alle spanning (groepen) uitschakelen en gebruik een kunststof naald voor de zekerheid.

Wat ook kan is het gat wat groter maken om zo de volledige buis vrij te krijgen. Als de leiding loos is kun je het gat herstellen. Zit er draad in dan is herstellen van het draad noodzakelijk. Soms zit er een trekdraad in, dit is meestal een zwart 1,5 mm2. Een trekdraad is ook niet noodzakelijk als de buis niet meer gebruikt wordt.
 

Tom_m

  • #4
Hartelijk dank voor deze (zeer snelle!) reacties!

Ik ben inderdaad bij het voelen van weerstand gelijk gestopt. Ik had inderdaad al wat gaten geboord, waardoor de boor wellicht warm was.
Een duidelijk verhaal over het niet door PVC komen van een steenboor, daar had ik niet eens aan gedacht!

Wel vraag ik me nog het volgende af, stél ik had een elektraleiding geraakt, is het dan 100% zeker te zeggen dat de aardlek om zou slaan?

Ik ga in ieder geval morgen nog even goed in het gaatje kijken voordat ik er een plug in stop, en dan even de methode toepassen die kacheltje beschrijft. Ik wil het namelijk wel zeker weten!
 

Kacheltje

  • #5
Als je een ader doorboord hoeft de aarlek er niet uit te gaan.

Kans is ook dat je bv een aarde mist of een nul van een van je wandcontactdozen. Dit hoeft niet direct op te vallen.
 

Henk E

  • #6
Misschien heb je wel een plastic afstandhouder van het betonijzer geraakt?
 

@$T

  • #7
Ik zou een nieuw gaatje boren.Als je een plug in het gaatje steekt en vervolgens een schroef heb je kans dat je zeker de eventueel aanwezige draad beschadigd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu