Dode leiding

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo Allen,

We wonen in een huis uit 2003 en het duurde altijd een eeuwigheid voor er beneden in de keuken warm water beschikbaar was. Dus heb ik een close-in boiler geplaatst.
Alleen zit ik nu met een behoorlijke lengte dode leiding......
Het is geen aparte leiding vanaf de ketel, maar waarschijlijk afkomstig uit de badkamer er boven. Wat is jullie advies hierin???
 
Ik neem aan dat het water in contact staat met warm water dat je tapt in de badkamer?

Alle afgedopte leidingen zullen tot zo'n 30 graden (zomer) kunnen opwarmen. Elke afgedopte leiding met stilstaand water is een mogelijke legionella bron en doordat er geen stroming is ,wordt het water dus niet verversd en krijg je 'dood' water.

De enige juiste actie is afkoppelen of zorgen voor circulatie.

Stilstaand water (20 - 60 graden) is altijd een gevaar.
 
Is de boiler geschikt voor hot-fill? Dan zou ik hem aansluiten op de warmwaterleiding. Is waarschijnlijk voordeliger in gebruik en heb je ook geen "dode" leiding meer.
 
Buitengewoon slimme oplossing. Alleen duurde warm water een eeuwigheid ; denk dat de stilstandsverliezen behoorlijk kunnen zijn.
 
Wat duurde een eeuwigheid? Je zou zeggen dat water uit een warmwaterleiding minstens zo snel op te warmen is als water uit een koudwaterleiding.
 
De stilstandsverliezen zijn groter bij een lange (dikke) leiding maar gas verwarmt het water veel goedkoper dan elektriciteit.
U moet een afweging maken wat u wilt, het risico op legionella of de eventuele extra kosten van een hotfill.
Die extra kosten zullen nog wel meevallen, mogelijk bent u zelfs goedkoper uit.
Indien mogelijk de leiding isoleren, dat scheelt behoorlijk.
 
Als je warmwater tapt dan komt er nu ook steenkoud water in de boiler, of dit nu vanuit koud of warm komt zal in ieder geval geen nadeel zijn.

De boiler zal wel geschikt zijn voor hotfill. De boilers welke als hotfill verkocht worden zijn vaak maar 500 Watt. Dit omdat deze gevuld wordt met lauw/warmwater en het vermogen alleen maar nodig is voor iets bijverwarmen en bijhouden van de boiler tijdens stilstand.

Succes.
 
Dode stukken mogen normaliter maximaal 6 keer de doorsnede van de leiding zijn om geen problemen te krijgen.

Hotfill wordt minder interessant als de leidingen > 10m zijn.

Als je dit in jouw situatie toe gaat passen, ben je dus water 2x warm aan het stoken. 1 x dat water in de leiding dat uit de ketel vertrokken is, én die sloot water die de vorige keer is afgekoeld in de leiding.

Wat ik in jouw situatie zou overwegen, is om je vaatwasser (indien aanwezig) aan te sluiten op de heetwaterleiding. De meeste vaatwassers mogen 60 graden hebben.
De eerste spoelgang is normaliter met koud water, en dat is dus het koude water uit je heetwaterleiding. Daarna pakt de machine opnieuw water om warm te wassen, en dat is meestal binnen een paar minuten, dus dan is die leiding nog wel warm, en benut je dus goedkoper gestookt warm water.

Je moet even controleren of je machine dat water aankan, (evt een duco mengventiel plaatsen) en of er een vuilsensor in je machine zit, want dan wordt spoelwater hergebruikt als het nog niet vies is. (wij hebben dat om deze reden uitgeschakeld)

Zodoende heb je én doorstroming in je leiding, én een goedkoper functionerende vaatwasser.
 
Helaas werk dat dus niet goed.
de machines en zeep zijn ontworpen om een bepaald wastijd te hebben.
Deze wastijd word niet alleen bepaal dmet een klok maar ook door de watertemperatuur.
Normaal vult de machine zich met koud water, gaat wassen en verwarmen, als het water de temperatuur heeft bereikt gaat pas de timer lopen.
Zo zorgen de fabrikanten dat het zeep genoeg tijd heeft om zijn werk te doen.
Heb je echter je machine hotfill aangesloten dan is de wastijd veel korter en dus kunnen de enzymen in de zeep veel minder goed hun werk doen.
 
De meeste fabrikanten geven welliswaar de voorkeur aan koud water, maar de ervaring leert dat het wasresultaat er niet door verslechtert. In elk geval niet bij mij, en bij vele anderen (voornamelijk zonneboiler bezitters overigens).

Er bestaan ook hotfill regelaars voor vaatwassers, maar omdat vaatwassers doorgaans op 55 graden wassen en op 65 graden drogen zijn die in principe niet nodig. In onze manual staat nadrukkelijk vermeld dat warm water aansluiting mogelijk is.
(Een Siemens uit 2000)

Het zeepbakje gaat bij ons pas na een bepaalde tijd open, en sinds hotfill klapt het eerder open, pas bij een bepaalde watertemperatuur dus. We zien aan de energiemeter dat er al verwarmd wordt op dat moment.

De machine is eerder klaar, en bij erg aangekoekte vaat lijkt het resultaat zelfs beter. Maar dat kunnen we niet onderbouwen uiteraard.

Een muurplaatje is in elk geval zo geplaatst, en het is het proberen waard. Ik had ook de oude laten zitten op het koudwater, om eerst de resultaten af te wachten. Na een paar keer wassen waren we overtuigd, en heb ik de koudwaterleiding verwijderd.

Het scheelt per wasbeurt ruim 1 kWh bij ons.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan