DIY raamafdichting voor mobiele AC

alsjemenou44

 • #1
Hoi Allen

Ik koop binnenkort een mobiele AC en ik keek even rond naar een fatsoenlijke raamafdichting.
Die dingen zien er allemaal rommelachtig uit. Ik geloof niet dat zo'n dunne plastic de warmte buiten houdt terwijl de AC staat te blazen.

Nu heb ik nog een hout paneel liggen en zat ik te denken om deze af te zagen op hetzelfde formaat als het DIY muggenraam dat ik van een vorige bewoner heb gekregen.
Hierna gat erin zagen om de darm door te steken en hopsa, in het raamframe plaatsen. Misschien nog een piepschuimplaat erop lijmen voor extra isolatie. Nul euro besteed.

Zou dit werken denken jullie?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Het zal zeker wel werken. Het zal er niet heel mooi uitzien. Verwacht van een dunne laag EPS geen wonderen als het om isolatie gaat.
   
  • Like
  Waarderingen: alsjemenou44

  alsjemenou44

  • #3
  Een beauty wordt het zeker niet, maar dat is helemaal niet erg. Ik wil vooral de mobiele AC doeltreffender maken door het open raam zo isolerend mogelijk te maken.

  Andere ideëen ook welkom hoor:wink:
   
  Laatst bewerkt:

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #4
  Zoiets met zo'n plaat komt hier vaker voorbij. Eerder deze week ook nog, ik meen in de 'deuren/kozijnen' rubriek.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Het hout isoleert waarschijnlijk al beter dan de ruit die in het raam zit. Dus de isolatie erop is al extra.

  Hou wel in de gaten dat de lucht die de airco naar buiten blaast wel ergens vandaan moet komen.
   

  Impie

  • #6
  Zoals IJkenhout al zei, is het probleem met een mobiele airco dat hij lucht naar buiten blaast en dus onderdruk creëert. Dat betekent dat er ergens anders in de ruimte weer (warme) lucht naar binnen komt. Extra isoleren heeft dus niet bijster veel zin omdat je niet 'luchtdicht' werkt; steek daar dus vooral niet al te veel moeite in.

  Als het je om efficiëntie te doen is, zul je toch naar een split unit moeten gaan kijken. Die zijn in alle technische opzichten een stuk beter (geluid, comfort, efficiëntie). Realiseer je dat mobiele airco's zoveel lawaai maken, dat je meestal niet comfortabel in dezelfde ruimte kan zitten zonder oordoppen of koptelefoon. Voor een paar dagen per jaar is het misschien prima, maar verwacht geen 'permanente' oplossing met zo'n mobiele airco.
   

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #7
  Je kan de efficiëntie wel iets verhogen door ook voor de aanzuiging een doorvoer naar buiten te knutselen. Dit zit ook aan de achterkant. Als dan zowel de aanzuiging van lucht en de afzuiging naar buiten gaan ben je grotendeels van het probleem van onderdruk af. Kijk uit dat je aan- en afvoer niet te dicht bij elkaar hebt en sluiting creeert waardoor je de warme lucht weer naar binnen zuigt.

  Voor de rest ben ik het uiteraard met Impie eens. Split unit is beter. Heb zelf overigens in mijn studententijd een keer een mobiele split airco unit op de kop getikt. Zijn weinig modellen van maar dat is al een stuk betere oplossing. Wellicht ook de moeite waard om even naar te kijken. Binnen en buitenunit zitten aan elkaar met een flexibele slang. 1 zet je binnen, 1 buiten.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  of het effectief is om de aanvoer ook van buiten te halen hangt van de buiten temperatuur af
  s' nachts waarschijnlijk wel overdag denk ik niet dat het beter is.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Haal de aanvoer gewoon uit de rest van het huis. Bij veel woningen is dit extra stukje luchtverversing meer dan welkom.
   
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  8
  5
  2
  12

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu