Direct Warm Water Met Boiler - Hoog gasverbruik- Oplossing?

Yalika

  • #1
Hello,

Ik heb net een huis gekocht, en ik zit met een vraag.

We hebben een ketel op aardgas (Saint Roche). Tot nu toe hebben we de verwarming nog niet aangezet.

Maar als ik de badkamerkraan opendraai dan hebben wij onmiddellijk (echt direct) heel warm water (als je warm water selecteert natuurlijk).

Eveneens als ik voor de lavabo sta, dan voel ik dat de vloer continu warm is, daar loopt de buis onder voor het water...

Heb eens vergeleken en dit verbruikt veel aardgas. De hele dag heeft die boiler warm water, dat door middel van een circulatiepomp en aangesloten op onze aardgascvketel dus het water rondpompt.

Heb al gekeken maar er zit ook nergens een timer op, de pomp kan ik ook niet afzetten, er zit geen stopcontact op dat ik kan uittrekken. De buizen en de boiler is goed geïsoleerd...

Het lijkt me niet efficiënt de cv ketel helemaal af te zetten, heb dat geprobeerd, maar dat werkt ook niet.


Wat we wel hebben is een soort toestel (Honeywell) dat de ketel regelt voor voorrang warm water, verwarming, gas+verwarming, ... en momenteel staat het onderdeel verwarming nog uit. Maar hier zit ook geen timer op.

Wat ik nu doe is de thermostaat onderaan de boiler op 15° draaien als we geen warm water nodig hebben, maar dat is natuurlijk ook niet handig... En ik weet niet eens of het veilig is (ivm bacteriën)

Weet er iemand raad? Of een oplossing?

Bedankt

Yalika
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
U heeft een systeem met een ciculatieleiding, deze leiding kan u niet zomaar uitzetten inderdaad ivm legionella.

Als u de temperatuur lager zet heeft dat mogelijk het zelfde resultaat.

Als u de circulatie leiding wil uitschakelan zal deze van het systeem verwijdert moeten worden omdat de leiding anders als doodeind te boek zal staan en dat is niet toegestaan.

Leiding kan er mogelijk tussen uit gefit worden dan kan het zonder de circulatieleiding, u zal dan een stuk langer moeten wachten op warmwater als u bij de kraan staat.

Het zal zeker besparen op de energierekening.

Vr Gr en succes ermee
 

Yalika

  • #3
Hallo,

Bedankt - de vorige eigenaar heeft gelukkig al ervoor gezorgd dat je de circulatiepomp onafhankelijk aan/uit kan zetten.

Het gekke is echter dat als ik de circulatiepomp uitzet het gasverbruik nog behoorlijk hoog ligt. De cv ketel springt nog regelmatig aan op vraag van de boiler. En dat is niet wanneer we warm water vragen.

Hoe groot is de kans op legionella?

Bedankt,
Yalika
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Alleen een pomp uitzetten kan niet al is daar wel voor gezorgd dat dat kan.

Legionelle zit het water, ook al is het koud binnen komt, als het wordt verwarmd boven de 60 graden kan het geen kwaad als het koud blijft kan het ook geen kwaad, maar tussen de 25 en de 55 graden kan het een gevaar worden.

De kans daarop is dus behoorlijk groot al u er niet goed mee omgaat.

Als de boiler veel aanslaat zal deze toch afgekoeld worden, een goed geïsoleerde boiler zal ca. 0,5 graden per uur afkoelen als er geen gebruik is.
Controleer of de leidingen die de boiler verlaten als er geen gebruik is van warmwater ook als de pomp stilstaat (dit na langere wachttijd controleren de leiding moet eerst afkoelen).

Wat vind u een hoog gasverbruik (per dag, per uur, per jaar ?), met hoeveel personen wordt er gebruik van warm water, hoe groot is de boiler tank inhoud.

Vr Gr
 

Chathanky

  • #5
Te hopen is wel dat als je de circulatieleiding weg haalt dat er geen aansluitingen opzitten. Het zou op zich niet "mogen" maar verrassingen blijf je altijd houden.
 

Yalika

  • #6
Dank voor jullie reactie!

Wat ik veel vind, 18m³ gas per week voor 2 personen.
We gebruiken amper warm water thuis, want we eten beiden op het werk, en vaak douchen we ook nog in de sportschool. Voorts wordt er voor niets anders gas gebruikt, want ik heb nu de boiler eens op 15° gezet gedurende 15uur is er geen gas verbruikt. Hetzelfde effect als ik de cv ketel helemaal afzet.

Als ik eens vergelijk met wat anderen qua verbruik schreven, bijvoorbeeld 3à5 m³ gasverbruik per week van vind ik 18m³ toch wel veel…

Vandaar ook mijn zoektocht naar een oplossing. Maar vooraleer een monteur ernaar te laten kijken (na aankoop huis zitten we beetje krap in de financies…) wilde ik even via het internet proberen of er iets kon aan gedaan worden.

Dus als ik het goed begrijp helpt het niet om de circulatiepomp gewoon uit te schakelen?

Ik zal vanavond even checken hoe groot de boiler is, maar hij is behoorlijk groot, er woonde voorheen een gezin van 5 personen in huis...

Alvast bedankt,

Yalika
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Natuurlijk helpt het wel die circulatiepomp uit te zetten want u verwarmd dan niet de ruimte waar die warme water leiding doorheen loopt.

Maar als de pomp alleen maar uitgezet wordt loopt u kans op legionella in de waterleiding en dat is niet de bedoeling.

Als u de pomp uit wilt laten moet de circultie leiding er tussen uit zodat er geen doodwater in de leiding kan komen te staan.

Als u dan water tapt uit de kraan komt dat rechtstreeks uit een hete boiler zonder legionella, en dat is wel de goede manier.
U kan het om te proberen rustig die pomp een week uitschakelen en de boiler dan wel op 60 graden laten staan, dan weet u of het uitschakelen effect heeft op het gebruik.

Vr Gr en succes ermee

Vr Gr
 

Yalika

  • #8
Ondertussen hebben we een afspraak met een monteur volgende week.

Die gaat kijken of het mogelijk is om een timer te plaatsen op de boiler.

Voolopig zet ik elke ochtend de thermostaat lager en 's avonds als ik terugkom zet ik de thermostaat onderaan de boiler weer op 60°

DAnk,

Yalika
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu