Dinmer op 220v tuinspotjes, zonder zwarte draad

Weerz

  • #41
Nou de aarde werkt, zojuist bezig geweest om alles weer netjes te maken en niet alles op ligt.
Maar na het aansluiten en stekker erin, klapt de hoofdschakelaar om.
Gezien ik had zitten wrikken dacht ik dat de middenlamp kabels wellicht dit veroorzaakte. Loshalen en nog steeds klapt het eruit, dan misschien spotje, maar ook daar.
Dus het zit of in de eerste lamp of heb echt een uitdaging.
Gezien frustratie moest een plank deze verdragen, kon wel erna met de telefoon beter zicht krijgen.
Tevens zie ik binnen dat de stekker achter de rechter stopcontact naar de eerste lamp in kunststof(eerdere foto) lijkt te lopen en denk daarna naar de rest.
Zie foto van buiten onder en de foto’s binnen.

Morgen maar die lamp van de muur en kijken hoe het daarachter loopt en wellicht daar wat verkeerds zit wat zorgt dat de stoppen springen.

Een van de kabels buiten is voor een stekkerdoos en is op continu stroom

1F09787C-94B1-4C3E-BDB4-955EE8939362.jpeg

D64A30EF-4E12-4378-A68E-EA03C3700984.jpeg

B72540DD-963C-40A5-B157-3581426CFF9D.jpeg

76699B46-6997-4919-A23C-C2F12AF034C7.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #42
Aparte manier van vastzetten, spijkers schuin erin ipv met m3 boutjes in de doos vastzetten.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #43
Wat bedoel je met "de hoofdschakelaar"? Een echte hoofdschakelaar is geen beveiliging en schakelt niet af bij storing. Plaats anders een foto. Is er een groen-gele draad aangesloten op de rechter wandcontactdoos op de laatste foto? Ik zie er geen.
 

Weerz

  • #44
De groep van dat deel schakelt uit. Ook niet de enkele schakelaar maar zo’n dubbele. Rest van woning blijft aan. Volgens mij ook een groen/gele in de stopcontact.
Zal morgen wat betere foto’s maken daarvan.

Als ik de groen/gele aarde in de lasdoos buiten loshaal gaan de lampen aan wel aan en klapt hij er niet uit.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #45
Tja, er zit dus een aardlek ergens in die installatie.

Wanneer je de aarding niet aansluit merk je daar niets van. Of pas later, als een mens of dier aan een onder spanning staand omhulsel vastpakt.

Ik zou het vanaf 0 opnieuw maken en ook meteen die flexbuis met draad eruit trekken, dat is inderdaad niets voor buiten.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #46
Eens met Xander. Dat is nou precies waarom je de aarde altijd moet aansluiten.

Je moet óf een hele puzzeltocht gaan doen in te zoeken naar dat aardlek óf je hakt inderdaad de hele knutselbende weg en maakt alles opnieuw en dit keer met de juiste materialen.
 

Weerz

  • #47
Dank, het zou in de eerste lamp kunnen zitten.
Dat is de eerste lamp vanuit de stekker en met alle uitsluitingen nu de laatste in de keten. Dus daar ga ik de puzzel nog nakijken en de lamp eruit halen en de aansluitingen middels de lasklemmen verbinden.

Als laatste kan het nog de stekker zijn, die vervang ik ook nog.

Werkt dat niet, dan ben ik idd genoodzaakt om het allemaal te vervangen, alleen wordt dat echt openbreken van aantal zaken. Dat zou een major bummer zijn.

Nog even paar vragen, wellicht domme maar ik weet het gewoonweg niet.
  • Kan het zijn dat de kortsluiting ergens anders zit binnen en dus niet op dit pad?
    • Het zijn 2 stopcontacten, 1 ervan is voor de magnetron en de ander wordt dan gebruikt voor de lampen. Magnetron doet het netjes.
  • Kan het zijn dat er teveel op de groep zit en de lampen het laatste zetje geven en het er hierdoor uitklapt? Dat er dus eigenlijk geen aardlek is maar gewoonweg teveel (piek)stroom wordt gebruikt?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #48
Er is in jouw geval sprake van een aardsluiting, niet van een kortsluiting. Deze kan overal in het stuk van de installatie liggen dat wordt aangesloten met de stekker.
Weerz schreef:
  • Kan het zijn dat er teveel op de groep zit en de lampen het laatste zetje geven en het er hierdoor uitklapt? Dat er dus eigenlijk geen aardlek is maar gewoonweg teveel (piek)stroom wordt gebruikt?
Dat kun je uitsluiten. Een magnetron verbruikt minimaal 600 W en je zegt dat de magnetron het gewoon doet. Je spots zullen dus minder vermogen vragen dan de magnetron (Als ik het goed begrijp, heb je nu maar 1 van die spots aangesloten.)

Mijn advies zou zijn om je gehele installatie te laten inspecteren door een vakbedrijf. Er is hier duidellijk een beunhaas aan het werk geweest die schakelmateriaal heeft bevestigd met spijkers en buitenverlichting heeft aangelegd met flexbuis. Je kunt er niet op vertrouwen dat je installatie veilig is.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Weerz

  • #49
@Tom345
Dank en eens met beunhaas.

Dat laatste met uitsluiten, als ik geen aarde aansluit werkt het wel. Ook met 4 lampen, even getest to be sure. Is het daarmee ook uitgesloten en ligt de basis in aardesluiting?

Ook maar eens op zoek naar een vakman dan idd, ff spotjes aansluiten en dit de uitkomst...wat een teleurstelling. Maar wel goed en beter dat ik er nu achter kom dan dat er ongelukken gebeuren.
 

Weerz

  • #50
Uodate, aanpassen betekent de complete wand eruit. Door de bochten en manier en kunststof platen buiten op de kabels krijg je niet er zomaar kabels doorheen. Alleen de muur gaan we richting de duizend euro.

Verder gegaan met troubleshooten, lamp eraf aan de wand.
B06BE1A0-B049-4F17-985D-87A40DC28D3F.jpeg


De andere lampen/spotjes incl groen/geel aarde aangesloten, niks klapt eruit.
Nu lijkt het erop alsof de lamp de boosdoener was, alleen heb ik die gisteren als enkel aan gehad en was er niks aan de hand. Wel zat de aarde in de lamp op een aparte manier aangesloten als een lusje om een schroef en niet vast. Schroef was kapot.

De kabels die eruit komen zijn zwart/blauw/geel/groen. Geen lussen of andere doorkoppelingen.
Dus in de wand zit de koppeling ergens voor naar de lamp en naar de vlonders

Vreemde is bovenstaande, enkel de wand lamp klapt er niks uit. Wand lamp eruit, klapt er niks anders uit.
De aarde heb ik in een lasklem gedaan. Maar lijkt mij niet dat deze nu de baas is over het geheel....anders zou er een doorkoppeling moeten zijn.

Kan een andere wandlamp(wilde toch al andere) plaatsen en op de aarde weer aansluiten.

de stopcontacten in de wand hebben geel/groen aarde.
 

Weerz

  • #51
Nieuwe lamp opgehangen, waar netjes een aarde draad in kan ipv gekoppeld aan het ijzer op de oude manier.

Alles is nu middels aarde aangesloten en de dimmer zit ertussen. Nieuwe stroomkabel met stekker. Werkt allemaal en klapt er niet uit.
Nu zal ik nog een specialist laten komen en alles laten doormeten van begin tot einde of het veilig is. Tot die tijd blijft het uit tot er bevestiging is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu