Dimmer + wisselschakelaar

Philippe_N

  • #1
Hallo,

Ik heb een vraag over de installatie van een dimmer + wisselschakelaar. We verwachten eind november onze eerste zoon en we willen de lamp zo doen werken dat we bij het binnenkomen van de kamer we de lamp kunnen aan en uit doen met de niko Niko dimmer + de dimmerfunctie gebruiken en binnen in de kamer de lamp gewoon kunnen aan en uit doen met de wisselschakelaar. Bij de ingang van de kamer heb ik de dimmer aangesloten als volgt:
voorkant dimmer.jpg
aansluiting dimmer.jpg


En binnen in de kamer heb ik de wisselschakelaar als volgt aangesloten:

voorkant wisselschakelaar.jpg
Aansluiting wisselschakelaar.jpg


Nu brand de lamp wel maar kan ik deze niet aan- of uitschakelen met de dimmer en kan ik de dimfunctie ook niet gebruiken
Lamp.jpg


In de handleiding staat ook dat het rode lampje op de dimmer moet branden maar dit brandt niet (zie foto boven van vooraanzicht dimmer).

Ik heb al gezocht op het forum maar vindt niet direct een antwoord. Kan iemand hiermee verder helpen? Het hoeft geen uitleg dat verlichting/electriciteit nieuw is voor mij :)

mvg,
Philippe
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ik denk dat deze dimmer ook een nul nodig heeft, deze moet op het N contact. Gelukkig heb je bij de dimmer al de nul (blauw) voorhanden. Deze kun je met een extra stukje blauwe draad vanuit de lasklem aansluiten.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH en Krunnie

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Ik vermoed dat op de N aansluiting van de dimmer nog een blauwe nuldraad moet.
EDIT: @Vonken_trekker was weer net een milliseconde eerder :roll:
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Philippe_N

  • #4
Dag @Krunnie en @Vonken_trekker,

Bedankt voor de snelle response. Begrijp ik het goed dat ik een extra kabel moet plaatsen tussen de lasklem en het N contact van de dimmer? Dus niet eender welke blauwe kabel aansluiten op de nul?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Correct. Alle blauwe draden laten zitten zoals ze nu zitten. Je zet een extra blauwe draad tussen de lasklem en de N op de dimmer. Dit hoeft dus maar een kort stukje draad te zijn.

Heb je die toevallig nog liggen? Of anders een stukje bruine of groengele draad en wat blauwe tape? Zo niet, dan even naar de bouwmarkt om een klein rolletje blauwe draad te kopen.

@Krunnie soms zou het wel eens makkelijk zijn als je hier op het forum kunt zien dat er al iemand aan het typen is, net als bij Whatsapp :wink:
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Deze dimmer is niet geschikt voor een wisselschakeling. Je kunt er wel een extensionmodule op aansluiten (310-0200X), maar daarvoor moet je de bedrading aanpassen.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Naast het feit dat deze dimmer inderdaad op een nuldraad aangesloten moet worden, nog een tweetal aandachtspunten...

A) Deze dimmer heeft helemaal geen wisselcontact, die kun je dus niet samen met een wisselschakelaar gebruiken. Het contact "E1" wat je nu hebt aangesloten is bedoeld voor het aansluiten van een neventoestel:
20201014_212106.jpg


B) Ik kan de draadkleuren bij jouw beide schakelaars niet plaatsen. Zoals je het nu hebt aangesloten, zouden zwart en grijs van de dimmer rechtstreeks naar de schakelaar moeten lopen, en zou de bruine draad bij de schakelaar de schakeldraad naar de lamp moeten zijn? Maar is dat wel zo? Ik heb mijn twijfels hier over, het is niet logisch om bruin als schakeldraad te gebruiken, zeker in een leiding waar ook gewoon blauw en groen/geel zit verwacht ik dat dit gewoon een fasedraad is.

Wat is de historie achter dit verhaal? Zat er voorheen een werkende wisselschakeling en is alleen de dimmer nieuw of speelt er méér?
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Philippe_N

  • #8
Dag @Tom345 en @XanderH ,

Alvast bedankt voor de info.

Ok, ik begrijp dat ik de dimmer niet samen met een wisselschakelaar kan gebruiken. Moest ik een extensionmodule kopen, zou ik deze kan kunnen aansluiten met de huidige bedrading?

@XanderH: om op je vraag B te antwoorden: de vorige schakelaars waren de volgende:

Aan de ingang van de kamer een wisselschakelaar:

wisselsckelaar.jpg
achterkant wisselschakelaar.jpg


En in de kamer een tweede schakelaar:

schakelaar 2.jpg
achterkant schakelaar 2.jpg


Mvg,
Philippe
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
En wat deed dat voorheen? Kon je gewoon op beide plaatsen hetzelfde lichtpunt bedienen?

De oude tweede schakelaar is geen wisselschakelaar, maar een pulsdrukker. Als dit wel functioneerde als wisselschakeling, moet er haast wel ergens een pulsrelais zitten ingebouwd ofzo? Rare situatie!

Ja, met een extension module en de huidige dimmer zou je op 2 plekken het licht moeten kunnen bedienen. Waarschijnlijk moet je daar wel bedrading voor aanpassen. Lastig om te zeggen wat, want ik durf niet meer te gokken hoe het nu zit. :wink:
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
België waarschijnlijk.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Dat vermoeden had ik ook gezien de inbouwdozen en de klauwbevestiging.

Maar ook in België kan men toch niet zomaar een wisselschakeling maken met een pulsdrukker?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu