Dimmer vervangen - Gira draaidimmer

Demo74

  • #1
Goedemorgen,

ik wil mijn Gira draaidimmer vervangen. De dimmer zit in de wand samen met stopcontact en schakelaar voor rolluik, en is aangesloten met 2 fasedraden en 1 schakeldraad, zie onderstaande foto.
20211010_143320.jpg

Dit is de dimmer die ik aan wil sluiten
dimmer.jpg

Hier is echter maar 1 ingang voor fasedraad aanwezig. Als ik de draden allebei hierin doe dan kan ik de lampen wel dimmen maar niet uitklikken.
Kan ik deze dimmer wel gebruiken voor deze opstelling en zo ja hoe zou ik de aansluiting dan moeten maken?

Alvast bedankt!
 

Sander 1972

  • #2
Met een lasdop van 3 draden een bruine er in steken en in de dimmer steken
 

Evenwatanders

  • #3
De aansluiting gemarkeerd met N is voor een eventuele nuldraad, niet om ook een fasedraad in te steken.

Je zult de (bruine) fasedraden met elkaar moeten verbinden dmv. een lasklem achter de dimmer. Of misschien is er in één van de andere onderdelen die je noemt (stopcontact, rolluikschakelaar) wel een mogelijkheid de fasedraden zo te verleggen (door te verbinden), dat er maar één bruine draad naar de dimmer hoeft te gaan.

Een blauwe draad heb je volgens de gebruiksaanwijzing alleen in sommige combinaties van LED verlichting en dimmer nodig.
 

Demo74

  • #4
Ik had de draden samen in de L aansluiting gedaan en N leeg gelaten. Heeft het dan wel zin ze via een lasklem te verbinden?
Wat is sowieso de reden van 2 fasedraden als het ook met 1 kan?
 

Sander 1972

  • #5
door verbinden, naar een andere plaats. dus stopcontact of zonnewering
Geen 2 draden in een verbinding tenzij je deze zou voorzien van een dubbele ader huls. Maar dat is met harde draad geen goed optie.

Dus simpele las klem met een extra bruine draad of kijken of je het bij een ander punt het kunt oplossne
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
De aansluitklemmen van deze dimmer zijn niet geschikt om er twee draden in de steken. Het zal misschien in het begin wel werken, maar er is kans dat het op den duur geen goed contact maakt en het gaat schroeien. Lasklem toepassen dus.

Dat zal het probleem van het niet kunnen schakelen echter niet oplossen? Gebuik je LED-lampen? Probeer even om i.p.v. de dimmer een gewone schakelaar in te bouwen en kijk of het licht dan wel uit gaat. Zoek verder uit waar de verschillende draden naartoe gaan en op welke er spanning staat tegenover nul of aarde.
 

Demo74

  • #7
Ik heb de draden verbonden dmv een lasklem, de lampen doen het en ik kan ze ook dimmer maar nog steeds niet uitklikken. Ik heb ergens anders op het forum (weet helaas niet meer waar) gelezen dat dat niet werkt als je de draden volgens het bij de dimmer geleverde schema aansluit (dus in de middelste 2), maar hoe je het dan oplost stond er niet bij.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Je moet inderdaad aansluiten op de middelste 2 klemmen. Bruin op L, zwart op het golfsymbooltje.

Doet de drukknop echt helemaal niets? Dan zou ik zeggen dat de dimmer defect is. Of wellicht zit de inzetplaat of knop er niet helemaal lekker op waardoor je de knop niet ver genoeg kan indrukken? Probeer het eens zonder inzetplaatje (wel oppassen dat je niet je vinger in een schroefcontact steekt dan natuurlijk).

Of doet de drukknop wel iets, maar niet het gewenste? (Bijvoorbeeld: de lamp blijft licht gloeien)
 

Demo74

  • #9
Ik hoor duidelijk een klik maar heb het voor de zekerheid zonder plaatje geprobeerd, dan is het hetzelfde. De lichtsterkte verandert daarna helemaal niet.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Dimmer kapot zou ik zeggen.

Of de dimmer werkt niet lekker samen met de (LED?) lamp. Omdat je de dimmer zonder nul aansluit zal er altijd een kleine stroom blijven lopen wanneer je de lamp uitschakelt. Een beetje blijven gloeien zou je daarmee kunnen verklaren, maar op volle sterkte blijven branden lijkt me stug. Je zou eventueel met een ouderwetse gloeilamp kunnen testen als je die nog 1 hebt?
 

Demo74

  • #11
Getest met halogeen spotje en dan werkt het inderdaad wel. Twijfel nu of ik een andere dimmer moet halen of toch maar weer halogeen lampen aan ga schaffen. Heel erg bedankt voor de hulp!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Vind het wel bijzonder dat de lamp op volle sterkte blijft branden. Een beetje gloeien kan ik wel verklaren.

Wellicht kun je een andere LED-lamp proberen of de compensatiemodule die de fabrikant aanbeveelt:
Screenshot_20211016-170506_Office.jpg


Maar ook daar hebben ze het over "LED-lamp brandt zwak bij uitgeschakelde dimmer".

Je moet gewoon een goed werkende combinatie met een LED-lamp kunnen krijgen, het ding wordt verkocht als LED-dimmer.
 

Demo74

  • #13
Nee sorry was vergeten te melden dat toen ik het nog een keer testte (na mijn post) hij niet op volle sterkte brandde. Ik ben bij de eerste keer testen te ongeduldig geweest met aan- en uitklikken.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Dan gewoon de tips uit de handleiding volgen: andere lamp proberen of zo'n compensatiemodule plaatsen.
 

Evenwatanders

  • #15
Of toch de nuldraad erbij trekken. Zou je voor test even buitenom kunnen doen, dus direct vanaf de centraaldoos naar de dimmer toe. Wel op letten dat het op dezelfde groep zit, anders krijg je weer andere problemen.

Vanzelfsprekend moet je, wanneer het zo wel werkt, de blauwe draad in de bestaande elektrabuis erbij trekken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu