Dimmer aansluiten op halogeenspots

Jails

  • #1
Ik heb laatst een dimmer gekocht voor het dimmen van mijn spots. Nu is het mij alleen nog onduidelijk hoe deze dimmer aangesloten moet worden. Op de plaats waar de dimmer moet komen zit nu een combinatie van schakelaar/stopcontact en de schakelaar is tevens een hotelschakeling. Deze hotelschakeling hoeft van mij niet per se te blijven bestaan.

Momenteel zit er op het stopcontact bruin en zwart aangesloten en op de schakelaar zwart en blauw. Hoe moet ik dit nu gaan combineren / aansluiten op mijn dimmer.
De gebruiksaanwijzing van de dimmer geeft aan dat ik een zwarte en een bruine aan moet sluiten, maar waar blijf ik dan met m'n blauwe draad, want het lijkt me dat ik die toch wel nodig heb......

Kan iemand het mij duidelijk uitleggen?
Alvast bedankt!
 

Ronald42

  • #2
Zoals je vertelt kan niet. Indien het echt zo zit zit er iets GOED fout en raad ik je aan een installateur te raadplegen.

Zo zou het moeten

Wandcontactdoos Bruin + Blauw

Schakelaar Bruin + 2 Zwarte (2 ivm wisselschak)

De dimmer kun je gewoon in de wissel schakeling gebruiken de 2 zwarten op de gelijk gemerkte contacten en de bruine op het overgebleven contact.

Blauw loopt rechtstreeks dus ongeschakeld al naar de lamp. Als het goed is!
 

Jails

  • #3
Dank je wel voor je snelle reactie. Je hebt inderdaad gelijk, op de wandcontactdoos zitten bruin en blauw. Op de schakelaar zit echter geen bruin, daar zit aan elke kant een zwarte draad.

Maar de blauwe draad hoef ik dan niet aan te sluiten? Tenminste, dat begrijp ik uit je verhaal...
Nou heb ik een anderhalve meter naar beneden een extra stopcontact geplaatst, moet ik dan van de schakelaar blauw en zwart doortrekken?
 

Ronald42

  • #4
Als het een wissel schakeling is zitten er 2 zwarten + 1 bruine of 3 zwarten op de schakelaar. Indien er 3 zwarten op zitten gaat 1 daarvan rechtstreeks naar de lamp deze zwarte moet op het apart gemerkte contact van de dimmer (P-contact) de andere 2 maken niet uit.

Blauw hoeft niet (Kan ook niet wat dan krijg je kortsluiting) op de schakelaar te worden aangesloten. Deze zit al bij de lamp en is nergens onderbroken. (Als het goed is)

Op een wandcontactdoos (Stopcontact) komen altijd Bruin + Blauw. Indien geaard ook een geel/groene

Succes
 

Gerrit

  • #5
Als ik het zo lees is het een kombinatie van kontaktdoos en schakelaar die samen in één inbouwdoos zitten. In dat geval loopt er een inwendige verbinding van de kontaktdoos naar de schakelaar. Dat moet wel omdat het een wisselschakeling betreft en dan moet er nog een derde draad aan de schakelaar zitten.

In dit geval kun je dus het beste de kontaktdoos laten vervallen, de blauwe draad goed isoleren, de bruine draad op het moederkontakt van de dimmer te plaatsen (te herkennen aan de tekst L, P of een afwijkende kleur) en de twee zwarte draden op de andere twee kontakten van de dimmer en: voila, het werkt.

Schakel je wel even de groep uit? Het prikt nogal. Sukses.
 

Gerrit

  • #6
Je was net even sneller Ronald.

groeten
 

Jails

  • #7
Hartstikke goed, het werkt!

Het is inderdaad een combinatie van contactdoos en schakelaar in 1 inbouwdoos.

Nu nog 1 vraag, kan ik de blauwe draad in combinatie met zwart (of bruin afgetakt?) naar beneden leiden en deze aansluiten op een andere contactdoos voor een extra stopcontact?
 

Ronald42

  • #8
Uiteraard even 2 lasklemmen gebuiken en blauw & bruin verlengen naar de wandcontactdoos. Als het maar past achter de dimmer.

En dat zal nog niet meevallen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu