Aansluiten dimmer (Jung 1731DD) met pulsdrukker (Jung 531EU)

Dennis_ter

 • #1
Goedemiddag, ik heb een probleem met het aanlsuiten van een dimmer (Jung 1731DD) met een pulsschakelaar (Jung 531EU) in een 'hotelschakeling'.

Voordat ik de dimmer ging plaatsen zaten er aan beide kanten normale aan/uit schakelaars.

Aan de dimmer kant zijn er 2 zwarte draden en een zwart/witte draad. De zwart/witte draad komt van het lichtpunt. En die andere 2 vanaf de pulsdrukker, neem/nam ik aan. Deze 3 draden hebben geen spanning (wanneer de pulsdrukker en dimmer nog niet zijn aangesloten). Aan de pulsdrukker kant zijn er 2 zwarte en een bruine draad. De bruine draad heeft spanning.
De pulsdrukker heeft 2x 2 aansluitgaatjes. 2 gemarkeerd met N en de andere 2 met UF.
Ik heb de bruine en een zwarte in UF gestopt, en daarna spanning erop gezet om te zien welke zwarte draad aan de dimmer kant spanning heeft. Vreemd genoeg hebben beide zwarte draden spanning, maar 1 heel zwak (ik heb geen spanningsmeter). De zwarte met sterke spanning heb ik in L gestopt bij de dimmer (omdat de bruine draad op het oog dezelfde spanningssterkte heeft).
Die zwart/witte draad van het lichtpunt gaat in het gaatje met het golfje/pijltje.
En dan die zwarte met lichte spanning heb ik in het gaatje met de 1 gestopt. Aan de pulsdrukker kant in N.
Klusidee.jpg


De lamp brandt zwak. De dimmer en schakelaar werken beide niet.
Ik heb een tekening bijgevoegd.

Het is me niet duidelijk wat de juiste wijze is om dit aan te sluiten. Wie kan mij svp helpen?
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #2
Die markeringen op de pulsdrukker zijn geen klemcoderingen. Geen idee waar het wel precies voor staat maar volgens mij gaat het om het gebruikte kunststof of een of ander keurmerk en een batchcode ofzo. :wink: De codering "N" (nul / neutral) is ook niet logisch in deze context aangezien je op een pulsdrukker niet snel een nuldraad zult aansluiten.

Maar als de pulsdrukker inderdaad maar 2 aansluitklemmen heeft kun je aan het aansluiten weinig fout doen.

Weet je zeker dat je de juiste zwarte draad op het L-contact van de dimmer hebt aangesloten? Je meetmethodiek lijkt niet zo bijster betrouwbaar, de verkeerde draad aansluiten kan wel eens verklaren waarom niets werkt.

Deze dimmer kan in principe functioneren zonder nuldraad, maar of dat probleemloos werkt is wel afhankelijk van de lichtbron. Misschien heb je net een ongelukkige combinatie getroffen. Je zou kunnen proberen om de lichtbron te wisselen voor een ander exemplaar of om een blauwe nuldraad bij te trekken.
 
 • Like
Waarderingen: Dennis_ter

Dennis_ter

 • #3
Hartelijk dank voor je reactie XanderH, inderdaad niet erg logisch met die N/UF codering en nuldraad.

Ik begrijp niet dat die ene zwarte draad zwakke spanning geeft (het lichtje in m'n schroevendraaier is aanzienlijk zwakker), terwijl die in principe nergens op is aangesloten. Misschien is die ergens in een lasdop aangesloten met een draad waar dus wat spanning op staat, maar ook dat is denk ik niet logisch.

Ik ga vanmiddag/morgen testen, als ik die andere ('zwakke') zwarte draad met de bruine verbindt aan de pulsdrukker kant, of die ('zwakke') zwarte draad dan aan de dimmerkant sterke spanning laat zien. Dan weten we (geloof ik) dat die met elkaar verbonden zijn of niet.

Ik laat weten wat eruit komt.

De led lamp is een nieuwe dimbare, zou goed moeten zijn
 

Dennis_ter

 • #4
Zojuist dit getest:
"Ik ga vanmiddag/morgen testen, als ik die andere ('zwakke') zwarte draad met de bruine verbindt aan de pulsdrukker kant, of die ('zwakke') zwarte draad dan aan de dimmerkant sterke spanning laat zien."

Precies zelfde uitkomst (maar dan omgedraaid: op de andere draad sterke spanning, en op de ander zwakke spanning).

>>

Ik heb ook geprobeerd de zwakke met de sterke om te draaien in de pulsdrukker, maar daarmee ging de lamp niet aan, behalve als ik de pulsdrukker indrukte.

Klusidee lamp.jpg
 

Dennis_ter

 • #5
Klinkt het niet vreemd dat er op de schakeldraad zwakke spanning staat? Dit verhaal:
" Ik begrijp niet dat die ene zwarte draad zwakke spanning geeft (het lichtje in m'n schroevendraaier is aanzienlijk zwakker), terwijl die in principe nergens op is aangesloten. Misschien is die ergens in een lasdop aangesloten met een draad waar dus wat spanning op staat, maar ook dat is denk ik niet logisch"
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #6
Het is niet raar dat je met een ongeschikt meetinstrument spanning meet op draden die nergens mee verbonden zijn. De draden bevinden zich over een grotere lengte in dezelfde leiding en gaan zich gedragen als een condensator, het lampje op een spanningszoeker gaat branden door een capacitieve spanning. Wanneer je met iets als een duspol zou meten heb je daar geen last van.

Ongeacht hoe je de pulsdrukker aansluit, met de dimmer zoi je het licht moeten bedienen. Als dit niet werkt is de combinatie van dimmer en lichtbron wellicht toch niet geslaagd, ook al zou het in theorie moeten werken. Omdat je de dimmer zonder nuldraad aansluit moet er een beetje stroom door de lichtbron lopen om de elektronica in de dimmer te voeden, dat werkt niet altijd vlekkeloos.
 
 • Like
Waarderingen: Dennis_ter

Dennis_ter

 • #7
Ok bedankt weer, heldere uitleg over de zwakke stroom draad.

Ik heb een andere lichtbron geprobeerd. Nu is de status dat de dimmer normaal werkt, maar dat de pulsdrukker niet werkt (doet niets als ik hem indruk) > "situatie 1".
Aan de pulsdrukker kant zit de bruine met de zwarte 'X' aan 1 kant van de schakelaar en zwarte 'Y' aan de andere kant van de schakelaar.
Aan de dimmer kant zit de zwarte 'X' op de L ingang, de zwarte 'Y' op de 1 ingang, en de schakeldraad (die naar de lamp gaat) op golfje/pijl ingang.

Ik heb zojuist ook een 2e identieke dimmer/pulsdrukker set aangesloten (boven/beneden), die naar behoren werkt. Dat is een meevaller :) Deze lichtbron werkt hier dus met de dimmer/pulsdrukker, maar diezelfde lichtbron werkt niet met de hierboven beschreven "situatie 1".

Is hier een conclusie uit te trekken of is er nog iets wat ik zou kunnen proberen?

Bedankt en goed weekend
 

Dennis_ter

 • #8
@XanderH mag ik nog 1 beroep op je doen, want ik kom er niet uit?
Bedankt alvast
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #9
Ik zou het niet weten...

Als de dimmer niet goed werkt met de eerste lichtbron maar wel met een andere, zou je denken dat de combinatie van dimmer en lichtbron niet zo'n goede is. Maar waarom het dan wel werkt met een identieke dimmer?

Waarom de dimmer nu wel werkt maar de pulsdrukker niet kan ik je niet verklaren, naar mijn idee zit het nu gewoon goed aangesloten.

Misschien ligt het aan de dimmer zelf, als je een identieke hebt zou je ze eens kunnen omwisselen.
 
 • Like
Waarderingen: Dennis_ter

Dennis_ter

 • #10
Hi XanderH, ik heb de dimmers omgewisseld en er is dus inderdaad iets met de dimmer aan de hand.
Ik ga het aangeven bij de webshop.
Bedankt voor alle moeite en hulp!!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu