Dikte balk voor de grootste overspanning

Basbasbas

  • #1
Hallo,

Ik ben van plan mijn dakterras dicht te bouwen (en zal dus wel vaker op dit forum te vinden zijn :wink:). Mijn beide buren hebben dat al gedaan, ik hoef dus alleen een dikke balk van 5 meter van de ene buur naar de andere te plaatsen (het raamkozijn komt hier dus 'los' onder) en wat dwarsbalken van 3 meter. De 3 meter balken komen dus aan de ene kant aan de 5 meter balk en aan de andere kant tegen de huidige gevel van het huis. Voor de 5 meter balk zijn slechts twee steunpunten, namelijk daar waar ik ze aan de muren vastmaak (met een metalen steun oid).

Daarop underlayment of osb en dakleer en in de winter waarschijnlijk een pak sneeuw. Of wellicht dakplaten en dakleer. Het gaat een plat dak worden.

Kan iemand mij adviseren hoe dik de balk voor de grootste overspanning (5 meter) moet zijn en hoe dik de andere dwarsbalken (3 meter) moeten zijn?

Groet, Bas.
 

Basbasbas

  • #3
Hun dakterras is al zeker een jaar of 10 dicht, ze zullen het niet echt waarderen als ik even de aftimmering etc rond de balk verwijder om de balk te meten ... :wink:

Jouw link had ik ook gevonden en is prima voor de 3 meter balken, maar met het berekenen van de dikte van de 5 meter balk heb ik op die site moeite.

Tips?

Groet, Bas.
 

Tiho

  • #4
Vraag eens aan de buren of ze dat door een constructeur hebben laten berekenen? Wellicht is de berekening/tekening er nog?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Met de door u opgeven maten krijg ik de volgende suggesties:
Suggesties voor balkafmetingen:
38 x 286 mm (geschaafd)
70 x 245 mm (geschaafd)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu