Diepte en dikte heipalen

2RH

 • #1
Hallo,
Mijn buren laten een uitbouw plaatsen van 2,5 x 6m en daarvoor worden 2 palen bijgeslagen van ca 30cm doorsnee en 18m diep. De palen die bij de bouw van het huis geslagen zijn, waren echter zo'n 60cm en 38m diep. Kan iemand mij uitleggen waarom de kleine paaltjes die ze nu bijslaan genoeg zou zijn? Ik en de buren aan de andere kant van de 'verbouwers' hebben eenzelfde maat uitbouw in de bouw mee laten nemen en de uitbouw van de buren komt dus 'tussenin' de al bestaande uitbouwen. Ik ben bang dat een deel van de nieuwe uitbouw als het ware aan de woning scheidende muren komt te hangen als de bijgeslagen palen niet voldoende draagkracht hebben.

groet,
Rob

PS: de oorspronkelijke heipalen zijn zo lang omdat we boven een oud zijriviertje van de Maas zitten en daar het eerste zandpakket zit. Alles erboven is 'prut' (zo zei de oorspronkelijke heier het letterlijk).
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Greenies

  • #2
  Kan van een aantal factoren afhangen.
  - De hoeveelheid palen
  - Het gewicht (per paal)
  - Bodemgesteldheid
  - Balkfundering die op de palen ligt.

  Er zijn met palen diverse oplossingen mogelijk. Dus daar kan je zo zonder de berekeningen en uitgangspunten weinig over zeggen.

  Misschien gaan er nu bij de aanbouw in verhouding meer palen in dan bij het huis. Waardoor het totale gewicht over meer palen wordt verdeelt en ze dus kleiner kunnen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Deze vraag kan je het beste aan de constructeur van de nieuwe aanbouw stellen.

  Wat bij aanbouwtjes ook wel eens gebeurd dat er door wordt geheid totdat er voldoende kalendering is. Bij stalen buispalen is dat makkelijk, je zet er gewoon wat stukken bovenop.
   

  2RH

  • #4
  Mijn buren gaan altijd gewoon hun gang. Zeggen niets, vragen niets. Vanochtend werd ik wakker van het heien. Wist van niets.

  kalendering? Gewoon heien tot er voldoende weerstand is?
   

  Tiho

  • #5
  Daar komt het wel een beetje op neer ja. Deze palen staan dan op de kleef.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
  Deze palen hebben minder belasting dan de palen onder het huis. Heb je een sondering? Daarop is te zien waar de palen de draagkracht vandaan halen.
   

  Frank

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  2RH schreef:
  Mijn buren gaan altijd gewoon hun gang. Zeggen niets, vragen niets. Vanochtend werd ik wakker van het heien. Wist van niets.
  Ze zullen toch een bouwvergunning moeten hebben aangevraagd, die is vervolgens door de gemeente gepubliceerd. Op die wijze had je het kunnen weten.
  De buren zijn je niet verplicht je te informeren, maar het was wel zo netjes geweest natuurlijk.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
  Als de 2,50 m haaks op de bestaande achtergevel gemeten is, grote kans dat dit dan vergunningsvrij is, maar dan moet het nog steeds aan de voorschriften voldoen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Die 2.5m is al een tijdje veranderd, het is nu véél ruimer. Check omgevingsloket.nl voor een vergunningscheck.

  Dat je buren niet naar jou komen betekent niet dat je niet naar hun kan gaan.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu