Dichtmaken "doorgeef luik" in keuken

Erik_w107

  • #1
Ons doorgeef-luikje tussen keuken en eetkamer zal, i.v.m. de plaatsing van een nieuwe keuken, gedicht moeten worden. Dit doe ik alleen aan de keukenzijde, zodat het "afhaal-chinees effect" vanuit de eetkamer nog wel blijft bestaan; het luikje zit aan de eetkamerzijde. Ik wil dit dichtmaken met een plaat hout (MDF/multiplex?) wat later op gelijke manier wordt afgewerkt als de rest van de muur: er zal een stuc laag op komen.

Mijn vraag is nu: kan ik hiervoor een plaat multiplex gebruiken die zodanig diep in het door-geef-luik-gat valt zodat er ca. 1 a 2 cm over blijft om verder op te vullen? Maar ik heb op dit forum ook gelezen dat over hout niet te stucen valt. Zou het een oplossing zijn om op de plaat hout een stuk stucplaat te schroeven?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ja.
 

Erik_w107

  • #3
Oke, kort en krachtig. Maar ik zit nu alleen nog met het kozijntje van het door-geef-luikje. Dit is 'in lijn' met de muur, dus zonder diepte verschil. Hier kan ik niet nog een laag stucplaat op zetten. Kan ik dit met iets voorbehandelen zodat er toch een afwerklaag op houdt?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Er is wel voorstrijkmiddel in de handel hiervoor, het nadeel van hout in een stuclaag is daarmee niet weg.

U krijgt gegarandeerd te maken met krimpscheurtjes wanneer u het kozijntje laat zitten, een stukje uithakken zodat er stucplaat voor geplaatst kan worden kan dit probleem oplossen.

Succes.
 

Erik_w107

  • #5
Jan, bedankt voor het advies.

P.s. Prachtig forum is dit. Sinds kort ontdekt en nu al een hele hoop geleerd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Dank je.
 

H@ns

  • #7
Als je de stucplaat in het kozijn zet en het houtwerk rondom goed afplakt met stucgaas wil het ook nog wel lukken.
Niet ideaal maar het schijnt wel te werken. Zo heeft een stucadoor bij mij ook een soortgelijk probleem opgelost.
 

Karel33

  • #8
Ja het gebruik van gaasband (krimpband) doet wonderen.
 

Erik_w107

  • #9
Omdat ik toch bang ben voor scheurtjes ga ik proberen of ik een randje van ca. 1 cm weg kan hakken uit het kozijntje met een beitel en dan een stucplaat er compleet in te zetten. Mocht dit niet lukken, dan ga ik voor de oplossing met stucgaas.

Voorzover, bedankt heren.
 

H@ns

  • #10
Als je een handcirkelzaag met zijgeleiding neemt (huurt) en die op kozijndikte - 2mm instelt kun je het grootste deel wegzagen. De hoekjes waar je niet bij kunt zet je een brede beitel in en dan splijt je zo "in de zaagsnede" het restant weg.
 

Erik_w107

  • #11
Ik weet niet of dat gaat lukken. Het luikje is maar 40x50 cm. Maar ik zal het in gedachten houden. H@ns, bedankt.
 

Ruud1980

  • #12
Ik hoop maar dat het gaat met gaasband, want wij hebben in de woonkamer een complete deur op die manier weggewerkt (wel met @tong blokken).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Ja, en toen ?
 

Erik_w107

  • #14
Jan, ik neem aan dat je van de stand van zaken op de hoogte wilt worden gehouden. :cool: Vooruit dan maar.

Nou het volgende: ik ben met de hamer en beitel aan de gang gegaan om een centimeter of 2 a 3 van de dikte van het kozijntje af te halen. Mijn circelzaak, zoals H@ns voorstelde, krijg ik niet in de opening.

Wat ik ga doen is het volgende: In het kozijntje komt een multiplex plaat te liggen. Deze ligt dieper dan de stucplaat die er daarna op/in komt. Deze plaat heeft dus afmetingen van de multiplex plaat plus de dubbele kozijndikte in de breedte en hoogte. Vervolgens schroef ik de stucplaat vast op het kozijn en aan de multiplexplaat. De stucplaat komt iets dieper te liggen dan het muuroppervlakte zelf, zodat er ca. 1 cm stucwerk in/op komt te liggen.

Voordat ik ga stucen tape ik met gaasband de naden af. Het stucboard behandel ik eerst met primer. Dan vul ik de resterende ruimte (1cm dikte) op met stucwerk, en laat dat drogen.
Vervolgens ga ik de muur compleet stucen. Heb mijn eerste schreden al gezet op dit toch wel specialistische, maar zeker bevredigend werk.

Nu heb ik in verband met deze klus nog wel enkele vragen:
- Is het correct dat ik de stucplaat zowel aan het kozijn als aan de multiplex plaat
  vastschroef?
- Welke schroeven (gipsplaatschroeven?) Ze mogen niet roesten toch?
- Zal ik lijm (PU) gebruiken tussen stucplaat en multiplex plaat?
- Is het goed om eerst het stucwerk in de 1cm dikke opening te laten drogen
  en daarna de hele muur, of kan het in een keer helemaal?

De verbinding moet wel degelijk zijn. Ik wil voorkomen dat onhandelbare neefjes het luikje aan de andere zijden open doen en dan flink op de multiplex plank rammen, zodat het stucwerk er in de keuken vanaf dondert.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Om te beginnen zou ik de onhandelbare neefjes achter een stuk multiplex zetten. :wink:

Uw werkwijze is prima, het kan uitgevoerd worden zoals u het voorstelt.

Bevestiging kan met rvs spaanplaatschroeven.

Ik zou eerst de ruimte van het luik stucen, een dag laten drogen en dan de hele muur, bedoelt u het gladpleisteren van de muur met rotband dan kan het na het aantrekken van de stuclaag.

Wat betreft het "rammen" van de neefjes, schade is te voorkomen door twee platen multiplex te bevestigen op een cm afstand van elkaar, knap neefje die dan nog succes heeft.

Succes.
 

Danny271

  • #16
Zwarte snelbouw schroeven gebruiken.
Roesten niet en zijn goedkoper dan rvs schroeven.
 

Erik_w107

  • #17
Oke Danny, daar heb ik nog een doos van liggen, dus die gaan er dan in.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu