Dicht maken van 1 ventilatiegat in badkamer of open houden i.v.m. ventilatie?

Stefan1990

 • #1
Hoi,

Na bijna 6 maanden klussen is mijn laatste project de badkamer. Hier ben ik al in een ver gevorderd stadium maar twijfel over de ventilatie naar boven/buiten.

Korte samenvatting, het is een compacte badkamer van ca. 4,5m2 in de vorm van een L. In de hiel van de L bevind zich een raam met ventilatierooster.

Echter is mijn twijfel bij de ventilatie van het plafond. Hier komt een verlaagd plafond, echter bevinden zich er momenteel twee 100mm pijpen (in lange zijde van de L-vorm) naar buiten (plat dak). Ik ben niet van plan 2 badkamer ventilatoren te plaatsen, dus eentje blijft ongebruikt. Moet ik deze afdichten of is het verstandig om hem open te houden i.v.m. ventilatie boven verlaagd plafond? (op beide pijpen zit een regenhoed).

Hoor graag wat jullie aanbevelen en wellicht ook tip? (bijgevoegd een oude foto)

Alvast bedankt!

Mvg Stefan

IMG_7833.JPG
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Als je op de ene een ventilator zet, kan de andere dicht. Boven het plafond hoef je niet te ventileren. Kit het plafond rondom wel af.

Hou ook het ventilatierooster in de badkamer altijd dicht! De lucht moet uit de woning getrokken worden. Er moet een spleet onder de deur zitten van ± anderhalve cm.
 
 • Like
Waarderingen: Stefan1990 en Vonken_trekker

Stefan1990

 • #3
Bedankt voor de snelle reactie. Leek mij zelf ook verstandig om 1 pijp te dichten, maar bevestiging is altijd fijn. Kan ik dit gewoon afdichten met zo'n plastic schotel/pijpafdichter of is opvullen met schuim verstandiger?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #4
Is het gewoon pvc buis? Dan zou ik hem afdichten met een pvc lijmkap erop.

Zo'n wit rond ventiel dicht namelijk niet geheel af als die dicht gedraaid staat.
 

Stefan1990

 • #5
Correct, zijn twee PVC buizen van 100mm dia die door het dak steken. Zal eens kijken waar ik ergens zo'n lijmkap vandaan kan toveren. Bedankt!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Vonken_trekker schreef:
Is het gewoon pvc buis? Dan zou ik hem afdichten met een pvc lijmkap erop.
Onder-of bovenop de buis?
 

Stefan1990

 • #7
Lijkt mij onderkant (zie foto). Bovenkant is een regenkap op en zou ik ook het dak op moeten..
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #8
Onderop zou ik denken inderdaad. Wellicht dat er met isolatie nog iets valt te halen maar daar zijn anderen beter in thuis dan ik.

Dichtmaken zou ik altijd doen want anders zuig je met de fan lucht van buiten aan via die tweede pijp. Dat is niet bevorderlijk.
 

ABCDE

 • #9
Elektra is ook nog niet af zo te zien. Buizen horen te eindigen in dozen.

Inderdaad aanzuigen uit het huis (want warmer) en dan naar buiten. Lucht van buiten is veel kouder en kan daarom al minder vocht opnemen. Plus dat die kou niet comfortabel is.
 

Stefan1990

 • #10
Hoi ABCDE, klopt, dit is een foto van lang geleden maar de enige die ik had met zichtbaar de buizen erop. Momenteel is de hele elektra correct (m.u.v. spots/ventilator) aangesloten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #11
Stop wel eerst isolatie in de buis (bv. glaswol in een plastic zak). Duw deze naar boven zodat deze op dezelfde hoogte zit als de dakisolatie.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu