Diameter (grond)kabel voor tuin

Stef92

  • #1
Hoi,

Wij gaan binnenkort opnieuw bestraten en een terras aanleggen. Ik wil graag vanuit onze woning 2 groepen voor de tuin aanleggen. Vanuit de woning heb ik een pvc rioolbuis onder de oprit ingegraven waar ik de kabels wil door trekken. Beide kabels zou ik achter het terras willen laten uitkomen in een aparte kabeldoos om van daaruit verder te verdelen. Voorlopig zal ik maar 1 groep gebruiken, de 2de is als extra voor de toekomst. De elektra zal moeten dienen voor het terras, de schuur achter in de tuin en eventueel nog een tuinhuis dat we in de toekomst gaan zetten. Ik verwacht niet dat ik in de schuur, tuinhuis en tuin zware apparaten ga aansluiten. Het zal voornamelijk gaan om een schuurmachine, stofzuiger , heggenschaar en dergelijke. De afstand vanuit de woning tot het terras is +- 15-20 meter. Van het terras tot de schuur achter in de tuin is ongeveer 60 meter. Ik heb daarbij de volgende vragen:

1. Aangezien de kabel in een pvc buis wordt gelegd is een grondkabel niet nodig en volstaat een YMvk-kabel, toch?
2. Hoeveel aders zou deze kabel moeten hebben? Ik denk dat ik met 3 (fase, nul en aarde) moet toekomen. Ik hoef geen verlichting vanuit de woning te kunnen bedienen. Eventuele verlichting in de schuur/tuinhuis kan ik schakelen vanuit de kabeldoos.
3. Welke diameter heb ik nodig? Is 2,5mm² voldoende of moet ik naar 4mm² gaan omwille van de afstand? En moeten alle 'delen' (dus meterkast naar kabeldoos achter terras, kabeldoos naar terras en kabeldoos naar schuur) dan allemaal dezelfde diameter hebben of mag dat verschillen?

Hieronder een simpele schets ter illustratie. Rode ster is de meterkast, rode bol is plek voor de kabeldozen.

Alvast bedankt!

Vriendelijke groet,

Stef

Tuin.png
 

robdeb

  • #2
1. Wanneer de kabel nergens zonder buis in de grond ligt, is ymvk goed genoeg
2. Lijkt me prima
3. 2,5mm2, niet minder (schakeldraad uitgezonderd).

Allicht ten overvloede: de ymvk kabels van twee aparte groepen mogen niet in één doos uitkomen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Dat is altijd een probleem met de belangrijkste vraag "wat ga je in de toekomst doen"?
Zou je bijv. zonnepanelen op het dak van de schuur willen leggen dan kom je vrijwel zeker in de problemen met de diameter van 2,5mm2.

Zou je dat met een 4mm2 of 6mm2 kabel doen dan blijft deze dus gewoon langer werken en kun je meer/langer stroom opwekken.

Maar ja, weet jij wat je over 1 of 2 jaar gaat doen?

Handig vind ik altijd wel is om een extra ader te gebruiken, dus 4 ipv. 3 zodat je altijd iets kunt schakelen vanuit huis. Maar je kunt ook een buis naar de schuur leggen zodat je later extra kabels aan kunt leggen.
 

Stef92

  • #4
Dank voor de reacties! Het is inderdaad lastig te zeggen wat je in de toekomst gaat doen. Zonnepanelen liggen al op onze woning, dus op de schuur komen die niet meer. Wellicht dat 2,5mm² dus voldoende gaat zijn. Stel dat ik 4mm² zou leggen, dan moet alles 4mm² zijn neem ik aan? Dus vanaf de meterkast en alle vertakkingen vanuit de kabeldozen?

Groet,

Stef
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
nee, dat hoeft niet, alleen de hoofdverbinding van meterkast naar de schuur moet dan 4mm2 zijn wil je minder spanningsverlies hebben, de rest mag gewoon 2,5mm zijn en sluit je alleen wat LED lampjes aan in je tuin dan mogen die kabels zelfs 1,5mm2 zijn.
 
  • Like
Waarderingen: robdeb

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Als de kabels in een ruime buis liggen, kun je later ook een kabel met 4 mm2 bijtrekken als het nodig mocht zijn. Neem dan nu wel alvast een losse trekdraad mee.

Het spanningsverlies bij 2,5 mm2 valt echt wel mee, tenzij de schuur 50 meter of verder van het huis staat.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Stef92 schreef:
Van het terras tot de schuur achter in de tuin is ongeveer 60 meter.
dat lijkt me dan wel

Daarnaast ben je voor 60m 4mm2 goed 70 euro extra kwijt, dus beter in 1 keer goed doen dan later nog meer kwijt te zijn.
 

Stef92

  • #8
Prima, bedankt! Dan neem ik naar de schuur 4mm² voor de zekerheid.

Groet,

Stef
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu