Deurtje verhogen onder schuin dak?

JazzyS

  • #1
Goedemorgen,

Ik heb een deurtje op mijn eerste tweede verdieping, alleen lopen sommige van onze bewoners (letterlijk) tegen een probleem aan. De deur is namelijk +/- 1.70 m hoog; ik pas hier prima onder met mijn 1.67 m :-) maar mijn partner van 1.86 heeft hier wat moeite mee. Nu ben ik aan het zoeken naar een oplossing om de deur te verhogen, maar zoals op de foto te zien zit het deurtje in een schuin aflopende muur, welke tevens een draagmuur is.

Zijn er mensen hier die een gelijkende situatie hadden, en hier en mooie oplossing voor hebben? En hoe ga ik om met het feit dat dit een dragende muur is? (Soiant detail: er zitten aan de andere kant van de muur scheuren rond de hoeken van de deurpost...) Bijgevoegd ook een schets van de verdieping.

Alvast dank voor tips & trucks!

IMG_20201022_175216.jpg 16037011938672292951757475820784.jpg
 

cool1

  • #2
Tip ? Zoek een 'passende' partner o:-)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Je kunt hier prima een hoger kozijn met bijbehorende deur in (laten) plaatsen lijkt me.

Kleinere partner zoeken zou evengoed een praktische oplossing zijn inderdaad :mrgreen:
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Als de gordingen van het dak op deze muur liggen zal er een draagfunctie zijn. Kun je nagaan of direct boven de deur een latei geplaatst is?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Ik vind het al knap dat men hier een deur heeft durven plaatsen... Betere oplossing was geweest door de "sprong" groter te maken, en hier de deur in te plaatsen.
 

JazzyS

  • #6
Ik kan niet direct zien of er een latei boven het deurkozijn geplaatst is, dan zou ik een stukje stucwerk weg moeten halen (liever wacht ik nog even daarmee, ik heb het vermoeden dat er dan gelijk heel wat meer stucwerk mee gaat komen... die laag is niet zo stabiel meer). Laten we zo zeggen; ik hoop wel dat er eentje zit :lol:

De gordingen van het dak zitten in deze muren verwerkt, ze steunen op deze wand. Ik ben daardoor een beetje huiverig om zomaar het gat ook groter te maken. Het is niet te zien op de foto, maar recht boven de deur zit ook nog een gording.

Walker schreef:
Ik vind het al knap dat men hier een deur heeft durven plaatsen... Betere oplossing was geweest door de "sprong" groter te maken, en hier de deur in te plaatsen.
Wat bedoel je precies met sprong? Dat korte stukje tussen de twee draagwanden (de 'zigzag')?

Aan de andere kant; hoe ze het 70 jaar geleden erin gezet hebben en dat dat misschien niet de beste oplossing was, tsja, kan daar weinig meer aan doen ;-)
 

JazzyS

  • #7
cool1 schreef:
Tip ? Zoek een 'passende' partner o:-)
Ik zal even overleggen of dit een optie is ;-)
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Ga je overleggen met je huidige partner of de toekomstige? :mrgreen:

Terug on-topic: Zou je een foto van de scheuren aan de andere kant van de muur rond de deurpost hier kunnen plaatsen? Misschien is aan het scheurpatroon af te leiden hoe de constructie nu opgebouwd is.
 

JazzyS

  • #9
:lol: :lol: :lol:

Ik zal vanavond even een foto maken en posten dan :prima:
 
Laatst bewerkt door een moderator:

JazzyS

  • #10
Duurde iets langer dan gepland, maar heb van zowel voorkant als achterkant en foto, en ook de muur direct onder de deur, een verdieping lager (de verticale scheur). Allemaal nieuwe of geplamuurde scheuren... Nooit echt bij stil gestaan, maar inmiddels krijg ik lichte zorgen over de staat van die hele muur :-|

IMG_20201029_222254.jpg

IMG_20201029_222345.jpg

IMG_20201029_222423.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Het zal allemaal wel blijven hangen... Je kunt wel een stalen hoeklijn langs het dak aanbrengen, maar daar win je geen hoogte mee voor je deur.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Een aanpassing in zo'n draagmuur moet altijd door een constructeur bepaald worden. Hogere deur betekent minder steen boven de latei en dus minder spreiding van de kracht en minder stabiliteit.
 

JazzyS

  • #13
Ik denk dat we idd maar een constructeur er naar moeten laten kijken, ook omdat we een dakkapel willen plaatsen die over deze draagmuur heen gaat...

Thanks voor het meedenken in ieder geval.:prima:
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu