Lampje in trapkast met deurschakelaar

Georgedb

  • #1
Wil een lampje in de trapkast / meterkast maken. Er loop een hele simpele leiding naar een stopcontact in de meterkast, simpel om daar een fitting en een schakelaar netjes aan te bedraden met een T-trekdoos. Dat wilde ik netjes doen met flexibele pijp + VD draad, maar i.p.v. een gewone schakelaar wil mijn wederhelft een schakelaar die door de deur wordt bediend. Ook gekocht. Die schakelaar is echter bedoeld van 2 x 0,75mm2.

Waar ga ik nu ineens over van VD draad naar 2 x 0,75mm2 over, want volgens mij kan ik niet zo maar uit die trekdoos naast VD draad ook 0,75mm2 draad laten komen naar de schakelaar (of zijn er trapkastdeurschakelaars die wel op flexibele pijp met VD draad zijn aan te sluiten, en heb ik die toevallig niet gevonden bij de Duitse grijs/oranje bouwmarkt?)?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ik weet niet wat het is met deurschakelaars, maar alle varianten die ik in mijn handen heb gehad voelen als goedkoop speelgoed.
DV_8_6053782_01_4c_NL_20170216144834.jpg

Of je krijgt een exemplaar dat niet misstaat in de gemiddelde besturingskast:
30510055att_8712353000003_master_ppi_h404664_web.jpg


Maar geen van allen lenen ze zich voor buisinvoer.

Als je een lasdoos hebt met voldoende buisinvoeren kun je een stukje snoer, voor zover mogelijk in buis, in de lasdoos invoeren. Dan uiteraard wel aansluiten met lasklemmem geschikt voor soepele draad.

Ik bespaar me tegenwoordig de moeite en hang gewoon een lamp met ingebouwde bewegingssensor op.
 

Georgedb

  • #3
XanderH schreef:
Ik bespaar me tegenwoordig de moeite en hang gewoon een lamp met ingebouwde bewegingssensor op
Daar had ik ook aan gedacht, maar de grijs/oranje bouwmarkt had alleen lampen die op beweging reageren en waarbij het dan ook donkerig moet zijn. Ik ben benieuwd welke lamp jij bedoelt, want dat is de simpelse oplossing...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Als je "plafondlamp met sensor" in Google tikt vind je vanalles. De lichtgevoeligheid is meestal in te stellen, toch zeker als je een armatuur bedoeld voor binnenshuis koopt.

Kies wel een exemplaar met PIR sensor. Er zijn ook modellen met HF / radar sensor (doorgaans alle modellen waar je geen sensor in het zicht hebt), maar deze kunnen reageren door een deur heen, dat wil je hier natuurlijk juist niet. Jouw favoriete bouwmarkt heeft veel lampen met HF sensor lijkt het, die zou ik dus niet kopen.

Het nadeel van een bewegingsmelder vergeleken met een deurschakelaar is dat het licht ietsje langer blijft branden na sluiten van de deur (maar dit hoeft echt niet lang te zijn, je kunt de tijd zonder problemen kort instellen in een trapkast). Voordeel is dat het licht uitschakelt als je vergeet om de deur te sluiten.
 
  • Like
Waarderingen: Georgedb

Georgedb

  • #5
Prima oplossing, scheelt weer allemaal tijd fie ik niet heb: het wordt dus een E27 LED lamp met bewegingsdetectie (o.b.v. infrarood).

De klus is dat niet meer dan de bestaande leiding in een T-trekdoos splitsen en de muurfitting monteren.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
De sensor geïntegreerd in de lichtbron bedoel je? Daar heb ik persoonlijk dan weer geen ervaring mee. Überhaupt lang geleden dat ik losse lichtbronnen in mijn handen had, tegenwoordig is alles met vaste LEDs toch? :wink:

Houd er wel rekening mee dat een PIR sensor niet door glas ofzo kijkt, dus daar moet je wel rekening mee houden met het kiezen van je armatuur dan.

Ik dacht aan zoiets:
6223331p0p1.jpg
 

Georgedb

  • #7
Het is maar voor in een trapkast / meterkast, dus ik heb zo'n simpele muurfitting gekocht. Daarin een E27 LED lamp met bewegingssensor, dat zou moeten werken.

screenshot.1652879105.jpg
 

Georgedb

  • #8
En dit is de E27 fitting LED lamp met bewegingssensor (EUR 5,95), o.b.v. PIR (infrarood):

screenshot.1652879240.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Dat zou moeten werken inderdaad.

Volgens mij heb je nu zelfs een goedkopere oplossing dan met de deurschakelaar.
 
  • Like
Waarderingen: Georgedb

Georgedb

  • #10
Ja, zal niet veel schelen. En even lekker klooien met lasdoppen, trekdoos fitting, VD draad en flexibele buis: nu al zin in ;-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu