Vraagje over deuropening dichtmaken

SemTex

  • #1
Hallo allemaal,

Ik wil een deuropening in een binnenmuur dichtmaken met een muurtje van gipsblokken, waarna de muur opnieuw gestuct wordt.

Zoeken op het forum heeft me geleerd dat het oude kozijn er dan uit moet, dus dat ga ik doen. Waar ik over twijfel: moet ook de bovenste horizontale dwarsbalk van het kozijn (zie foto) eruit of is het verstandig die te laten zitten? In hoeverre heeft zo'n dwarsbalk enige dragende functie?

En ik neem aan dat ik boven het muurtje van gipsblokken ook enige ruimte moet laten om scheurvorming te voorkomen, klopt dat?

Bedankt weer! :)

 

Techno tim

  • #2
Vermoedelijk is dit een draagmuur waar de balklaag op rust.
Ik zou deze balklaag ondersteunen, dan voorzichtig kozijnstijlen wegzagen/halen, bovendorpel doormidden zagen en verwijderen.
Tijdelijk als nodig blijkt (omdat metselwerk erg slecht is) een pootje onder muur, en dan dicht metselen maar wel met kalkzand steen en niet met gipsblokken, wel minimaal 3 ankers in elke kant boren tijdens metselen muur.
Boven kant nieuw metselwerk goed aanvoegen tegen oude rollaag.
Door (hanenkam) schuine rollaag) klemt deze zich vast over de breedte, en zal daardoor niet naar beneden komen.
 

BeeTeeWee

  • #3
Dat kozijn kan er wel helemaal uit. Die hanenkam houdt de boel wel even omhoog. Mijn ervaring is dat je in zo'n gemetselde stenen muur ook best cellenbetonblokken (10 cm dik) kunt gebruiken. Dat zit bij mij al jaren zo, zonder problemen als scheurvorming. Ik heb 'm wel met muurankers verbonden en de naden met pur / bouwschuim opgevuld. Breed gaas over de naden en stucen maar.
 

SemTex

  • #4
Ik hoopte inderdaad dat ik niet hoefde te gaan metselen; daar ben ik niet zo'n ster in... :wink: Muurankers wilde ik sowieso gaan gebruiken.
 

BeeTeeWee

  • #5
Profs noemen zo'n muurtje "vuil metselwerk": een muurtje waar toch nog een afwerklaag overheen komt. Juist als je nog niet zo'n ster in het metselen bent, is zo'n deurgat een uitgelezen kans om eens even wat te oefenen. Het maakt dan niet zo uit of er wat verschil in voegdikte ontstaat of dat de stootvoegen net niet helemaal kaarsrecht onder elkaar zijn gekomen. Maar goed, cellenbeton lijmen gaat sneller, het materiaal is lichter en het eindresultaat is er niet minder om.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu