Deuren t.o.v. plafond

Warmbuffet

  • #1
Hoi! Ik ben bezig met het inkopen van materialen voor mijn woningrenovatie. Op dit moment ben ik bezig met mijn kozijnen en deuren.

Bij binnenkomst in mijn hal wil ik graag één stalen deur plaatsen. De huidige hoogte is 201 cm, maar ik denk erover een grotere deur te kopen. Nu ben ik even benieuwd of er 'regels' zijn over de andere deuren in dezelfde hal. Dienen deze allen van dezelfde hoogte te zijn? Of kun je één grotere deur plaatsen en twee kleinere? En hoeveel cm houd je normaal gesproken tussen het plafond en de bovenkant van de deur? Is hier een bepaalde afspraak voor of is dit puur naar smaak in te vullen?

Groet,
Tom
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Geen regels, wat jezelf mooi vind.
Een plafondlamp is toch wel 10 cm hoog, daar wel rekening mee houden.
 
  • Like
Waarderingen: Warmbuffet

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Tegenwoordig zijn deuren van 2.3m de standaard (in nieuwbouw). Ook in een bestaand huis kan dit erg mooi staan. Tot aan het plafond kan ook mooi zijn, maar dan kan je geen standaard deuren en kozijnen gebruiken. Zoals Rola aangeeft rekening houden met lampen en rookmelders.

Zo'n stalen deur is tegenwoordig mode. Hou er rekening mee dat als het weinig relatie heeft met de rest van het huis, die deur er waarschijnlijk beter weer uit kan als deze modegril weer over is.
 

Warmbuffet

  • #4
Bedankt voor jullie reacties! Ik ben aan het renoveren en denk dat 230 iets te hoog is. De voordeur is 201 en bij de badkamer zit ik vanwege een verlaagd plafond op 240, waardoor dat wellicht iets te krap (en verschillend) wordt. Daarom denk ik aan een tussenmaat en wil ik alle deuren op 211. Daarover nog een aanvullende vraag. Het lijkt mij dat niet iedere 'standaard' houten deur geschikt is voor de badkamer. Tot dusver kan ik nog geen passend model vinden. Ik ben op zoek naar een stompe deur die 68cm breed is en 211 hoog. Hebben jullie misschien tips?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Bij een plafond van 2.4m kan er een deur onder van 2.3. Je houdt alleen weinig ruimte over voor een lamp. Ik heb ergens op de verdieping daarom een hele lage lamp gemonteerd.

De maat van 211 is een bekende maat in de bouw. Eigenlijk is dit 2115mm. Om een of andere reden zijn deuren altijd afgerond op 5mm (2005, 2115, 2315). Maak de deur minimaal 73cm breed. Ook dat is een bekende maat.

De meeste deuren zijn geschikt voor een badkamer, uiteraard moet de ventilatie wel op orde zijn. Zorg onder de deur voor een kier van minimaal 15mm.

Ik heb de binnendeuren in m'n huis zelf gemaakt. De badkamerdeur van 2 platen 18mm underlayment. En daar horizontale lijnen ingefreesd, gelijk met de tegels voor een moderne look. Een standaard deur uit de bouwmaterialenhandel is goedkoper.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu