Deur opening verlagen

klusser12345

  • #1
Hallo allemaal,

Wij krijgen een nieuwbouw woning dit jaar opgeleverd. Wij hebben ervoor gekozen de deur en kozijn tussen de hal en woonkamer weg te laten, zodat wij een taatsdeur kunnen laten plaatsen. De opening is hierdoor 98x295 cm. De opening is dus geheel tot aan het plafond.

Ik ben deze week even wezen kijken, en zag dat de trap onder het plafond uitsteekt (waar de taatsdeur zou moeten heen draaien), waardoor de taatsdeur niet open zou kunnen gaan. Ook denk ik dat de rookmelder binnen het bereik van de deur zit, waar ik niet eerder bij heb stil gestaan. Als de taatsdeur dus naar de hal wordt geopend, dan raakt deze de trap en de rookmelder. Wanneer de taatsdeur naar de woonkamer wordt geopend, raakt het achterste 'uitzwenkende' deel ook de trap, denk ik.

Ik zie twee oplossingen; een taatsdeur met bovenlicht is er 1. Maar dat vinden we wat minder mooi.

Oplossing twee is de deur opening met 10-20 cm verlagen, en dan de taatsdeur erin van 275-285 cm. Aan beide zijde van de deuropening komen gipsblokken muurtjes.
Mijn vraag is: Is het gemakkelijk om de deur opening iets te verlagen? Wat is de beste manier? Moeten hiervoor de gipsblokken muren afgebroken worden? De verlaging moet dus in ieder geval wel sterk genoeg zijn om een taatsdeur te kunnen dragen.

Bijgaand wat foto's om hopelijk een duidelijker beeld te geven. De rode lijn geeft aan tot waar de taatsdeur ongeveer komt.

Alvast bedankt!

91DFB6C8-6F03-4936-B56E-A6AD018FAB52.jpg IMG_1576.jpeg IMG_1578.jpeg Screenshot 2023-05-31 at 23.17.08.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Zomaar een draaideur vervangen voor een taatsdeur werkt niet, daar kom je nu achter. Dit moet vanaf het begin in het ontwerp meegenomen worden. De opening verlagen zie ik niet als een goede oplossing. Met een gipsblokken muur kan je dit schudden. Zou je niet gewoon een normale deur plaatsen? Wat heeft precies een taatsdeur voor meerwaarde?

Als je het per se wilt, vervang dan de gipsblokken voor kalkzandsteen of baksteen. Er kan dan meteen een latei meegemetseld worden op de juiste hoogte. Zoek goed uit wat die hoogte moet zijn om het scharnier kwijt te kunnen, rekening houdend met stelruimte, de vloerafwerking, enz.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu