Jaren 30 deuren afhangen in modern kozijn

Nielson

  • #1
Goedenavond,

Ik zit met het volgende probleem; ik heb snelbouwkozijnen geplaatst in mijn jaren 30 woning. Nu wil ik de oude originele stompe deuren gebruiken echter zijn deze 35 mm dik. De kozijnen hebben een diepte van 40 mm.
Het probleem is nu dat het scharnier uitsteekt als ik de deur helemaal sluitend plaats. Dit is voor de werking geen probleem maar ziet er niet mooi uit.

Hoe zouden jullie dit oplossen?
Ik kan de deur als het ware naar voren halen en het kozijn opdikken met een strip van 5 mm dik maar dan heb je weer een naad rondom. Deze zou wel dicht geplamuurd kunnen worden maar ben bang dat dit scheurd verloop van tijd.

Misschien zie ik iets over het hoofd en is de oplossing vrij eenvoudig.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Als de deuren niet 180° open hoeven, kan je kleinere scharnieren plaatsen. Als de deuren wel helemaal open moeten, dan is verkleinen van de sponning het beste. Gebruik hetzelfde hout als het kozijn (meestal meranti).

Het naadje kan je plamuren of kitten. Ik heb beide gedaan. Ben benieuw wat het mooist bijft :roll:
 

Nielson

  • #4
Bedankt voor jullie berichten, kleinere scharnieren is niet de oplossing voor mijn probleem. Ik gebruik de oude scharnieren weer opnieuw.
Ik wil idd de deuren wel volledig open kunnen doen plus het is niet mooi als de pen van het scharnier helemaal in het kozijn verdwijnt.

Dan zal toch de sponning opgedikt moeten worden. Het zijn trouwens vuren kozijnen, maar goeie tip vwb zelfde hout.
Ik zal eens bekijken wat er mogelijks is om de naad weg te werken. Kozijnen zijn flauw afgerond dus misschien eerst dieper frezen en dan opdikken.

Ik had kozijnen moeten nemen voor opdekdeuren en deze van te voren op maar maken voor de 35 mm deuren, maar dat is achteraf makkelijk.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Je gaat een opdekdeur in een stomp kozijn zetten? Wat voor scharnieren gebruik je dan?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Scharniersponning is het kozijn erbij frezen, dan kan je de deur normaal afhangen met smalle scharnieren.
 

Nielson

  • #7
Ik ben niet van plan om stompe deuren te plaatsen in een opdek kozijn maar bedoel dat ik dan het kozijn op maat kan maken voor deuren van 35 mm dik. Maar helaas zijn alle kozijnen al geplaatst.

Heb het nu zoals Rola bedoelt denk ik:



Deze deur kan toch niet helemaal open en kan zo prima. Als de architraven geplaatst zijn bij andere deuren welke wel 180 graden open moeten ga ik kijken hoeveel ruimte ik heb.
Bedankt voor het mee denken!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik heb uw foto via klusidee herplaatst, uw foto was veel te groot en trok de lay-out volledig uit elkaar.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Zo bedoelde ik het inderdaad, de sponning over de gehele lengte erin frezen is wel fraaier.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Het gaat hier inderdaad maar om 5mm. Zolang de deur helemaal open kan (niet gaat wringen op het kozijn) werkt dit prima. Bij mij zijn de deuren ±30mm. Dan moet de sponning opgedikt worden anders past het niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu