Designradiator van boven aansluiten?

Opoeted

  • #1
Hallo allemaal,

Bij het verbouwen van onze badkamer willen we een nieuwe (grotere) designradiator plaatsen op de plek van de oude. Inmiddels heb ik hiervoor een zogenaamd laddermodel van het merk Schulte Turbo gekocht bij de Hornbach. Deze radiator heeft zowel onder als boven 2 aansluitingen, en volgens de beschrijving moet de radiator aan de onderzijde worden aangesloten.
Ik wil de radiator echter aan de bovenzijde aansluiten, en in andere posts heb ik gelezen dat dit kan door het plaatsen van een stroomleiding in de retourkant van de radiator.
Weet iemand of deze bovenaansluiting met stroomleiding ook kan bij dit type radiator, en indien ja, waar moet ik dan het ontluchtingsventiel plaatsen?
Alvast bedankt!

Mvg, Tedje
 

Xr8

  • #2
Als je de radiator boven aansluit kun je geen ontluchters plaatsen. Dit zou ook niet nodig moeten zijn, mits de leidingen oplopend zijn naar een hoger gelegen radiator/ontluchtingspunt.

Of de radiator geschikt is voor een stroomleiding hangt af van het model. Kun je door de radiator heen kijken van boven naar benenden dan kan het. Er zijn kant en klare buizen te koop. Je kunt ook een stuk koper 15 in het staartstuk van de kraan vastsolderen. Houd deze buis zo lang mogelijk. Wel zo dat deze aan de onderzijde voldoende water kwijt kan.

Succes.
 

Opoeted

  • #3
Bedankt voor je antwoord!
Ga morgen meteen even kijken(radiator staat nu in de schuur)of ik in de radiator kan kijken om een stromingsleiding te plaatsen.
Moet ik aan de bovenzijde van de stromingpijp nog een klein gaatje boren?
Dat lees ik namelijk ook regelmatig in andere Posts.

De stroompijp die ze bij Hornbach verkopen vind ik best prijzig voor eens stuk koperpijp aan zo'n koppeling. Is dit trouwens een "puntstuk van 1/2duim / 15mm." ? Dan kan ik hem zelf wel maken.

Mvg, Tedje
 

Roykes

  • #4
Een koper pijp in een stalen radiator is niet wenselijk omdat deze bij aanraking van de radiator na verloop van tijd door de radiator gaat roesten. Omdat kopef een edrl metaal is en staal niet. Wat wij vroeger deden was een stuke elektrabuis verwarmen en in het staartstuk drukken zodat deze goed vast geklemt zit. En het is veen stuk goedkoper. Maar volgens mij is een stromingsbuis niet nodig bij een boven aansluiting. Maar dat weet ik niet zeker.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Nou een stuk elektra buis gebruiken hiervoor, lijkt me nu ook geen professionele oplossing.
Die kan losraken, als die maar wat geklemd zit.
En dan wordt de radiator niet meer warm.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #6
Roykes schreef:
Een koper pijp in een stalen radiator is niet wenselijk omdat deze bij aanraking van de radiator na verloop van tijd door de radiator gaat roesten. Omdat kopef een edrl metaal is en staal niet.
en de messing knelringen dan? en de messing radiatorkraan die in de stalen radiator zit?
beetje broodje aap verhaal. in een natte ruimte als een badmaker, is het juist wenselijk de leidingen naar de radiator met koper te maken, tegen het roesten.
en die koperen leidingen staan ook in verbinding net de radiator.
stukje koperin het staartstuk van het voetventiel solderen en je bent klaar.

groeten b
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Een stromingsbuis in de retour plaatsen bij boven-aansluiting, anders wordt het warme water voor een groot gedeelte direct via de retour afgepompt.
Een gaatje in de stromingsbuis is niet nodig omdat de lucht, als het goed aangelegd is, via de pijpen naar een ontluchter gaat.
Pomp uitzetten tijdens het ontluchten.
 

Roykes

  • #8
Als je het goed doet raakt een elektrobuis niet los. hoe denk je dat stromingsbuizen in de bouw gemaakt worden? word ook gewoon een buis in staartstuk geklemt.

messing is geen edelmetaal, maar een legering van koper en zink die deze eigenschap minder heeft.

als de koperen buis de radiator niet raakt is er ook niets aan de hand, maar wanneer deze geraakt word krijg je op termijn wel roest plekken.. denk maar eens aan de spijker in de dakgoot bijvoorbeeld precies hetzelfde.

ik zou zeggen b. waag eens een belletjes aan jaga wasco of een ander gerenomeerde radiator fabrikant, en leg het eens uit die zullen je als het goed hetzelfde vertellen.

Dit is mij vertelt op een lezing van zo'n merk. of het dan een broodje aap is ofniet, ik gebruik nooit geen koper meer in dit soort situatie's
 

Opoeted

  • #9
De stromingsbuizen die kant en klaar in de bouwmarkten verkocht worden zijn ook allemaal van koper. Het risico van roesten gok ik dan maar, zal er in ieder geval voor zorgen dat de buis niet de radiator raakt.

Kan ik een 15 mm koperbuis vastsolderen op een koperen puntstuk? (van 1/2 duims en aan de andere zijde 15mm)
Of moet ik hier een andere koppeling voor gebruiken?
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #10
Je kan hem er opsolderen ja.

als de koperen pijp in je messing staartstuk past, kan je hem solderen.

groetne b
 

Opoeted

  • #11
Bedankt voor alle reacties!
Ik ga morgen een voetventiel halen en er een koperen pijp in vast solderen.
Als de pijp zo'n 5 cm korter dan de radiator hoogte is, moet het goed komen.

Groetjes, Tedje
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu