Dekvloer te dun?

Basbasbas

  • #1
Dit weekend heb ik een zwevende zandcement dekvloer op een nieuwe druklaag van beton gelegd, met vloerverwarming (16 mm, een stuk 10 cm en een stuk 15 cm afstand, op een krimpnet van 4 mm). Tussen het beton en de deklaag ligt 3 mm schuim/zilverfolie, alle randen zijn voorzien van een dikke kantstrook. Gisterenavond de boel afgepapt met cement/water en vanmorgen moe maar trots gekeken naar mijn nieuwe vloer. Best goed gelukt voor een eerste vloertje, recht, horizontaal, behoorlijk glad en een mooie ondergrond voor tegels.

Totdat ik voorzichtig de kruislijnlaser erop zette en tot mijn grote schrik zag dat de vloer maar 3,5 á 4 cm dik is, dit in plaats van de 5 cm die de bedoeling was. Geen flauw idee hoe dit gekomen is. Balen dus.

Nu is de vraag wat te doen? Hopen dat het goed gaat en vrolijk verder gaan met verbouwen? Of op één of ander manier de vloer toch wat proberen op te hogen, maar hoe?

Welke risico's loop ik? Zal de vloer gaan scheuren, en/of werkt de vloerverwarming niet goed met zo'n dunne dekking (1,5 á 2 cm)?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Je hebt dus maar 1,5 cm dekking boven de slangen?

Zitten er ook vezels en toeslagmiddel in de vloer?
 

Basbasbas

  • #3
Ja, tussen de 1,5 á 2 cm. Er zitten geen vezels in de dekvloer, wel toeslagmiddel (betontoevoegmiddel tbv vloerverwarming).

De verhouding zand/cement was ongeveer 1 op 3,5.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Ik vind een dekking van 1,5 cm, en ook nog eens zonder vezels, wel heel krap. Maar ik ben ook wat degelijk ingesteld, wacht even af wat anderen ervan zeggen.

Bijstorten gaat in ieder geval niet, dan moet de hele vloer er weer uit.

Je zegt dat de vloer 3,5 dik is. Het betonnet is 8 mm dik (2x4!! op de overgangen) en de slang 16. Ik kom dan slechts op 11 mm dekking.
 

Basbasbas

  • #5
Tja, ben ik met je eens, 1,5 cm is erg krap. :( Zou je qua warmtespreiding van de vloerverwarming de dikte van de tegels mee kunnen rekenen? :? En die dan lijmen met flexibele lijm om de eventuele scheuren op te vangen?

Het gaat om 17 m2, eruit bikken lijkt me geen optie, en een centimeter erop met egaline is best kostbaar ...

Omdat het krimpnet geen functie heeft anders dan het op zijn plaats houden van de vloerverwarmingbuis heb ik de netten naast elkaar geplaatst, wel aan elkaar vastgemaakt, scheelt toch weer 4 mm ... (Ze liggen ook direct op de isolatiefolie, geen dekking onder dus.)
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Ik bedoel dat 1 net al 8mm dik is. De onderstel rij staven ligt op de isolate, en de 2e (haaks daarop liggende) rij ligt op de onderste rij.

De warmtespreiding zal het laatste probleem zijn, ik ben bang dat de vloer zal scheuren. Een tegel met tegellijm zal dat echt niet voorkomen, die scheurt gewoon mee.
 

Basbasbas

  • #7
:shock: Ook dat nog ... Zucht ...

Je hebt gelijk, ik ben aan het rekenen geslagen met 4 mm in mijn hoofd.

35 mm - 2 x 4 mm - 16 mm is 11 mm dekking. Heeeel mager dus.

Ophogen dus lijkt mij, maar hoe voor een centimeter (of twee)?
 

Ferryv

  • #8
Je schrijft dat je het zag door de kruislaser naderhand erop te zetten. Heb je tijdens het smeren niet bemerkt dat je maar vlak boven de slangen zat, of weet je dat niet meer?
In geval van twijfel zou ik een klein stukje open halen om de daadwerklijke dikte te bepalen, dan weet je tenminste zeker wat het is.
(een goede suggestie bij een (te) dunne vloer heb ik trouwens niet voor je, helaas)
 

Ralph

  • #9
Zwevende dekvloer met 2mm estrich netten over de buizen min. 4 cm.
Zwevende dekvloer zonder netten min 6 cm.
Over de VV-buizen moet je 4 cm dekking hebben, daar mag je de tegeldikte bij rekenen. Alles daaronder is geen lang leven beschoren.

Let ook op dat de vloer niet op tocht droogt, je vloer kan dan omhoog krullen in de hoeken.
Heb je een L-vorm in de ruimte, dan dilliteren in rechthoeken of vierkanten.
 

Basbasbas

  • #10
Nee, tijdens het smeren is mij niets opgevallen ... En ja, ik heb een L-vorm, zonder dilatatie ...

Als ik de dikte van vloertegels mee mag rekenen dan ga ik op zoek naar wat vrolijke stoeptegels, zullen er best wel zijn :wink: Maar wat doet een vloertegel dan voor de sterkte van een vloer, ik dacht erg weinig, of heb ik dat mis?

Stel dat ik de vloer ophoog met egalisatiespul, maakt dat de vloer ook sterker of alleen maar hoger? Met andere woorden, is een zandcementvloer van 6 cm net zo sterk als een zandcementvloer van 4 cm plus 2 cm egaline?

Als alternatief zou ik zo'n pvc vloer kunnen leggen op nog een heel dun laagje egaline om het echt vlak te krijgen. Die pvc vloer ligt immers los op de vloer, als er dan scheuren komen barst mijn vloer niet open. Zou dat nog een idee kunnen zijn?

Of zijn er alternatieven om mijn vloer sterker te krijgen? Een zandcementpap van 2 cm las ik ergens?!
 

Basbasbas

  • #11
2 mm gewonnen; het krimpnet is 2 x 3 mm ... :?

Iemand nog goeie ideeën hoe dit op te lossen? Maakt egaline de hele vloer sterker of barst het net zo hard eronder?
 

Ralph

  • #12
Als er geen plavuizen op komt kan je doen wat je wilt. Het zal scheuren in deze toestand.
 

Sander02

  • #13
Als je wel egaline wil gebruiken, check de laatste folder van de bouwmarkt die met een G begint Daarin staat een volgens mij wel goeie met flinke korting voor 24,46 voor 20KG. Is een extra harde als eindvloer geschikt. Dus mogelijk is er ook nog wat goedkopere die niet als eindvloer geschikt is.
 

Basbasbas

  • #14
Ik weet niet precies wat je bedoelt Ralph?! Bedoel je dat ik in ieder geval geen plavuizen moet nemen?

Goeie tip Sander, ik ga op zoek!

Maar maakt egaline de vloer sterker?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu