Defecte pomp Whirlpool ADG4500?

BigDrummer1

 • #1
Hallo allemaal,

Ik ben nieuw op dit forum omdat ik steeds meer inzie dat je zelf eerder dingen gaat repareren als je je er maar in verdiept.
Ik heb een Whirlpool inbouw-vaatwasser, een ADG 4500. Deze maakt al een hele tijd een schurend geluid. Mijn vermoeden is dat dit de waterpomp is. Zojuist heb ik even de onderkant van de vaatwasser open gehad om de pomp te inspecteren. Het viel me op dat de rotor van de pomp niet vrij loopt. Om deze te draaien voel je een behoorlijke weerstand waarna de rotor in een vaste stand sprint. Om dit duidelijk te maken, heb ik even een video gemaakt:


Zou iemand kunnen bevestigen of mijn vermoeden klopt? Is de pomp inderdaad defect? Dan ga ik deze bestellen en vervangen. Alvast vriendelijk bedankt voor jullie medewerking!

Edit: ik lees nu dat dit typisch is voor magneetpompen. Hebben jullie nog ideeën wat het probleem zou kunnen zijn? Inderdaad de pomp?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Dat terugspringen komt omdat het een magneetpomp is.
  De schoep zo rond draaien is geen goede manier om de pomp te testen, probeer even of er speling op de pomp zit door de schoep op en neer te bewegen, als daar speling is moet de pomp vervangen worden.
   

  BigDrummer1

  • #3
  Excuus voor deze late reactie. Ik heb de schoep bewogen in de axiale richting en daar heb ik zo'n 1-2 mm speling. Volgens mij betekent dit dat de pomp inderdaad defect is.

  Iemand nog tips waar ik Whirlpool-onderdelen kan bestellen? Vanavond (of morgenavond) ga ik het web afstruinen.
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #4
  De waterpomp , ja en het is je ook bekend dat er twee in zitten?
  Je draait nu aan de afvoerpomp , dus dat zal geheid de verkeerde zijn.
  Meld eerst eens het servicenummer van het toestel want 9 modellen zijn er van ADG4500......
   

  BigDrummer1

  • #5
  Dat is mij inderdaad niet bekend, afgaande op diverse video's op YouTube lag mijn focus op deze pomp. Maar nu ik er over nadenk, is het vrij logisch. Vanwaar denk je dat de afvoerpomp de verkeerde zou zijn? Ik probeer dingen te leren...

  Op het servicelabel staan twee nummers die ik je beide zal geven: 8511 193 22100 en 99 1250 012351.
   

  Hyuhay

  • #6
  Hallo allen,
  vanmorgen heeft mijn adg 4500 type 12059 h (851119322100 99 1250 012524) de geest gegeven. foutcode 1 dus dat zou een geactiveerde waterstop zijn.
  nu kan ik redelijk uit de voeten met elektra en hydraulica maar de omschrijving en te nemen stappen van de storing is bijzonder nutteloos. (wat te doen bij deze storing: neem contact op met de servicedienst).
  herkend iemand deze storing of meer info over welke waterstop deze storing moet gaan? ( lekkage bij de aanvoer, inwendige lekkage bij pomp/motor, defecte afsluiter, een ingebouwde aardleksckakelaar enz enz)
  schema's of andere tips zijn uiteraard van harte welkom.

  alvast bedankt

  g. elstgeest
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu