Deels dunne circulatieleiding tbv vaatwasser

RogMoe

  • #1
Ik heb een zonneboiler (60 heatpipes pal zuid) en dat geeft een flinke puist warm water in de zomer. De wasmachine staat naast het buffervat en is daar met een mengkraan op aangesloten. Afspraak is dat na iedere wasbeurt de knop op "koud" wordt gedraaid. Dat werkt al jaren naar behoren.
Nu heb ik verzonnen dat de vaatwasser óók op de zonneboiler wordt aangesloten. Echter, die staat in de keuken (10mtr 16x2 Alupex verderop). Volgens de specs zit er 0,113 ltr water per meter in 16x2. In mijn geval moet er dus eerst 10x0,113=1,13ltr water doorstromen vóór er warm water bij de vaatwasser komt.

Ik heb eens opgelet hoe de vaatwasser warm water in neemt. Eerst spoelt de machine kort het pomphuis en "putje" schoon. Daarna neemt 'ie water in om de vaat voor te spoelen. Dit water wordt NIET opgewarmd. Na een kwartier spoelt 'ie nogmaals, neemt schoon water in en pas in die cyclus wordt het water opgewarmd en spullie toegevoegd. Aan het eind wordt er nogmaals een paar keer schoongespoeld en begint de droogroutine (die ik meestal afbreek door op RESET te drukken). Drogen met de klep open werkt ook prima.

Welnu, ik heb drie opties:
- vaatwasser direct op warmwater in de keuken aansluiten, zonder circulatieleiding. Redenatie: Eerst benodigde water hoeft niet warm te zijn. Machine spoelt alleen voor. Warm water is van weinig toegevoegde waarde lijkt mij. Omdat ik de warmwaterleiding heb geïsoleerd, zal het water nog enige tijd warm blijven, tot aan de volgende inname.

- vaatwasser mét circulatieleiding aansluiten. Redenatie: ik zou een kleinere diameter leiding gebruiken als retour en heb een PWM gestuurd sanitair waterpompje. Met behulp van een tempsensor kan ik bij de vaatwasseraansluiting meten of het water een bepaalde temperatuur heeft. Onder een drempelwaarde springt de pomp aan en brengt de circulatieleiding tot aan de vaatwasser weer op temperatuur. Aangezien ik een microcontroler gebruik, kan ik ook kiezen voor tijden en/of een activatieknop.

- Aangezien het maar 1 ltr water is, zou ik er ook voor kunnen kiezen om het koude water automatisch te lozen op naastgelegen afvoer. Wederom met sensor/tijd/activatie. Dat kost wat water maar dan hoef ik geen retour te leggen.

Wij zijn al jaren van het gas af. Alle warm water (sanitair én VVW) komt uit de zonneboiler en een kleine warmtepomp. De wasmachine en droger hebben een warmtepomp. De vaatwasser echter niet. Daar valt dus wat winst te behalen, temeer we in de zomer een overvloed aan warm water hebben.

Gaarne reacties!

EW-1-600x400.jpg
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Voorspoelen gaat beter met koud dan warm water, vooral de zetmeelresten.
 
  • Like
Waarderingen: RogMoe

RogMoe

  • #3
Zeg je daarmee dat ik de vaatwasser op warmwater moet aansluiten zonder circulatieleiding?
Optie 1 dus?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Er was ook "nog wat" met het naspoelen, maar ik weet dat niet meer.
Staat er iets over in de gebruiksaanwijzing of hotfill mogelijk is?
 

RogMoe

  • #5
Er staat niets over in de handleiding maar er is in beginsel geen reden waarom het niet zou kunnen. Mits je er geen kokend water in giet. Hij spoelt in een paar kort durende sessies na met schoon warm water. Daarna begint de droogroutine.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
In beginsel zijn de ventielen en labyrinth niet voor heet water gemaakt bij een standaard machine, de meeste hotfill systemen hebben 2 aansluitingen 1 voor koud en 1 voor warm.
Een warmwaterleiding welke eindigt op een gebruiker mag niet geisolaard zijn zodat deze zo snel mogelijk afkoelt om legionella te voorkomen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu