Deel achtergevel verwijderen en isoleren

Piño24

  • #1
Dag,

Ik ben een bovenverdieping aan het renoveren waarbij ik de boel graag goed wil isoleren en vraag me nu af hoe ik het onderstaande stuk achtergevel het beste kan aanpakken:



Het betreft een niet dragende muur. Er loopt een houten draagbalk boven die links op de bakstenen muur ligt en rechts op een stalen balk. Daaraan gespijkerd zitten verticale houten balken (groen getekend op de afbeelding) van 9x9cm waaraan het kozijn en gevelbekleding zit vastgemaakt. Daaromheen is een betonstenen muur gemetseld van 15cm dik.

Een groot deel van de gevel wil ik sowieso verwijderen voor een breder kozijn dat als toegang tot dakterras dient. Mijn vraag is of ik de betonstenen muur misschien alvast kan verwijderen zonder dat de gevel in elkaar stort. Vervolgens kan ik nieuwe verticale balken laten aanbrengen voor het nieuwe kozijn en wellicht extra ter versteviging. Daarna kan ik dan tussen deze houten balken isoleren. Dan win ik zelfs woonoppervlakte ten opzichte van de oude situatie. Maar is dit stevig genoeg?

Verder ligt het plat dak waarop het dakterras komt ongeveer 30cm hoger dan de vloer binnen. Dus wat tref ik aan als ik de binnenmuur onderaan weghaal?


 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Geen idee hoe de muur zich houd.
Wat betreft het isoleren? Ik zie een gepotdekselde wand is er ventialtie met lucht van buiten.
 

Piño24

  • #3
Ik neem aan dat je de (zinken?) gevelbekleding bedoelt die trapsgewijs is aangebracht? Deze ziet er redelijk luchtdicht uit maar echt 100% zal dat niet zijn lijkt mij. Er zijn in ieder geval geen ventilatiesleuven o.i.d.

Daarachter zit de oorspronkelijke gevelbekleding bestaande uit houten planken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Buitenlucht zou van onderen naar boven achter het zink moeten kunnen ventileren. Vaak is de onder-en bovenkant open. Indien ja kan je minder, als je een isolatie van schuim gaat plaatsen, aandacht aan de dampremmer besteden. Het vocht kan via die ruimte weg. Wol meer aandacht, omdat dit materiaal dampopen is, dus een dampdichte laag.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
De wand is misschien "niet dragend", maar is hoogstwaarschijnlijk wel nodig voor de stabiliteit. Ik geef je het advies er iemand ter plekke naar te laten kijken. Die kan ook meteen vertellen hoe je het verder aan moet pakken.

Heb je gecontroleerd of de dakbalken geschikt zijn voor het dakterras?
 

Piño24

  • #6
Bedankt voor de informatie. Ik heb nog even gekeken en zie eerlijk gezegd geen (noemenswaardige) opening voor ventilatie in de onder en bovenkant van de gevelbekleding.

Ik zal in ieder geval een dampremmende laag gaan toepassen aan de binnenkant voor het isolatiemateriaal maar is een dampdoorlatende laag achter het isolatiemateriaal ook noodzakelijk met een dergelijke gevelbekleding?

@IJkenhout De bouwkundig adviseur die de vergunningen regelt heeft er (snel) naar gekeken en meent dat de muur er wel uit kan. Maar echt uitgebreid was zijn bezichtiging niet.

Er zit overigens best wat beweging in de muur sinds ik de plafondlatten heb verwijderd. Ook lijkt deze volledig ontkoppeld van de verticale houten balken, de gevelbekleding en de bakstenen muren. Ik kan in ieder geval een plamuurmes in alle kieren steken zonder dat ik een spijker of anker tegenkom.

De dakbalken zouden geschikt moeten zijn. Bij de buren is recent nog een vergunning verleend. Mijn dakterras zou op dat van hun aansluiten. Dit wordt uiteraard nog door een constructeur berekend.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je merkt op dat er van ventialtie geen sprake kan zijn dan heeft wind en regen geen invloed. Dus is er geen dampopen folie nodig.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Mooi dat een constructeur naar het dak kijkt. Laat hem ook meteen even bekijken of de gevel een stabiliteitsfunctie heeft.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu