De kunst van gaten dichten

Cmf

  • #1
Bij het dichten van schroefgaten of andere oneffenheden (met allesvuller van Alabastine) heb ik steeds het probleem dat ik het gat niet strak dicht krijg. Als ik afstrijk met het plamuurmes trek ik het gat weer open of het is niet netjes gevuld.
Wat is de juiste methode voor het dichten van gaten?

Groeten,
Kees
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Schroefgaten krijg je nooit in 1 keer dicht. Meerdere keren plamuren (ik moet soms tot 3 keer aan toe plamuren voordat het naar mijn idee goed is) is de beste oplossing. Verder 'klinkt' dat 1 component spul ook behoorlijk in, dus naplamuren moet je sowieso.

Als je het toch in 1 keer wilt vullen moet je het dik opbrengen met een zo vlak mogelijk gehouden plamuurmes en daarna (flink) afschuren, maar in de praktijk ben je dan langer bezig dan 2 a 3 x dun opbrengen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Plamuurmes halverwege het gat zetten en dan vanaf de andere kant de tweede helft afsmeren.
 

Fiesiekus

  • #4
Een gaatje plamuur je niet dicht, dat blijft een zwakke plek. Beter 2-K epoxyvuller en Henk's methode toepassen. Dan nog kan een tweede "klodder" noodzakelijk zijn volgens Cyruse's uitleg; wegens inklinken.
 

EGeen

  • #5
En eventueel voor het zeer dunne millimeterwerk een lakplamuur nemen. Deze zijn fijner gemalen en kunnen daardoor de laatste oneffenheden wegwerken. Wel eerst met normale plamuur voorverwerken.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Als u een duurzame afdichting wilt gebruik dan de 2 K epoxyplamuur van Fiesiekus en blijf daar ook bij. De methode van Henk sluit lucht het beste uit.

Gewone plamuur heeft geen functie als gatenvuller. Het klinkt niet alleen in maar krimpt en scheurt ook. Voorstoppen doen wij schilders nog altijd met:... de ouderwetse stopverfbal als er tijd genoeg is om schilderwerk uit te voeren.

Niet duurzaam zegt u? Welnu een goed afgestopt gaatje ( vooral in onderste glaslatten, want daar gebruiken we het ) blijft net zolang onzichtbaar tot de volgende onderhoudsbeurt, zeker als we er nog een beetje extra lijnolie aan toevoegen.

De snellere 1 dags reparaties gaan met 2 K uitstekend, omdat hiervan meerdere lagen opgezet kunnen worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu