Dampremmende/dichte folie montage

Roman

 • #1
Ik zou graag wat advies willen inwinnen bij jullie aangaande folie.

Ik wil een ruimte voorzien van voorzetwanden en een vals plafond. De ruimte is geconstrueerd dmv enkelsteens muren met een platdak. De voorzetwanden en het plafond wil ik van dampremmende of dichte folie, uiteraard aan de warme zijde. De nieuwe ruimte-in-ruimte wordt gebouwd met metaalprofiel waarin wol wordt geplaatst. De wanden zijn tevens voorzien van elektra (inbouw); WCD's en lichtpuntaansluitingen.

Mijn eerst vraag is, kan ik beter remmende of dichte folie gebruiken? En kan ik voor de wanden het zelfde als voor het plafond gebruiken?

Tweede vraag, hoe bevestig ik dit het beste aan de metalstuds? In hout kun je eenvoudig nieten, dat gaat met MS wat lastiger. Moet ik het met snelbouwschroeven doen, of plakken met bv manchetband?

En, is het verstandig om tegen het folie de eerste laag van de vzw van MDF te maken? Gips is dampdoorlatend, hoe gaat MDF hier mee om? Daar het vocht goed kan vasthouden....

Bvd voor de reactie(s).

mvg,
Róman
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Remsey

  • #2
  Gewoon een dichte folie gebruiken aan de warme kant, straks als de ruimte verwarmd wordt produceer je met zweten, ademen, leefvocht dat zoekt altijd het koudste punt op. Dus als je geen dampdichte folie toepast gaat het leefvocht zo door je isolatiemateriaal heen om tegen de koude baksteen te condenseren. Dat blijft de hele winter nat. Dat wil je niet.
  MDF is een materiaal dat ik niet zou gebruiken achter gipsplaat. Het kan uitzetten. Stel dat er eens lekkage is dat kan, MDF neemt dubbel in volume toe en je hele wand moet er uit. Liever een Multiplex ondanks dat het wat duurder is, of nog beter een aquagarantplaat. Je zou natuurlijk eerst multiplex kunnen plaatsen en daarna de gewapende dampdichte folie (transparante variant van Miofol). Die niet je dan zo er tegenaan en kan voor zowel plafond als wand worden toegepast. Plak alle naden van de folie af met alutape en ook rondom. Is een secuur werkje maar wel belangrijk. Vervolgens de gipsplaatjes ertegen. Plaats de multiplexplaten niet koud op de vloer maar hou ruimte. Ook tussen de platen zelf ruimte houden. Laat de platen in de ruimte acclimatiseren voor je ze gebruikt.
   

  Roman

  • #3
  Hoi Remsey,

  Bedankt voor je reactie.

  Ik was overigens nog vergeten te melden in de originele post dat de ruimtes mechanisch geventileerd worden (active/active). Heeft dat nog invloed op mijn keuzes?

  Ik had het zelfde idee om eerst hout te plaatsen, dan de folie en dan de 2 andere gipslagen. Het hout is om eenvoudig zaken aan de muur te kunnen bevestigen. Het wordt door de fabrikant van een bekend nederlands merk juist afgeraden om de constructie op die manier te doen omdat het hout dan aan de koude kant van de muur komt waar meer vocht zou zitten omdat het folie het hout 'raakt'. Een luchtlaag zou beter zijn (tussen folie en hout).
  Er is uiteraard al een spouw tussen de buitenmuur en vzw.

  De keuze voor hout en gips is geen verplichte optie, meer een nice-to-have.

  Enig idee mbt mijn tweede vraag? (bevestiging op MS)

  gr, Róman
   

  Remsey

  • #4
  Hoi Róman

  Je kan ook kiezen voor multiplex alleen op de plaatsen waar iets zwaars komt te hangen. Dan plaats je het tussen de metalstuds. De kwaliteit van het hout bepaalt of het tegen vocht kan. Aquagarantplaten kunnen prima tegen jarenlange vochtbelasting maar zijn duur. Wat dacht je van gipsvezelplaten te gebruiken? Die zijn veel sterker dan gipsplaten en ook nog eens brandwerender. Dan zou je de muren wel moeten stucken erna met een gaasbandje op de naden, deze platen hebben geen afgeronde zijkanten. Met speciale pluggen achter die platen kun je een olifant eraan hangen. De folie kun je dan eventueel met een dubbelzijdig band aan de metalstuds plakken. Hou rekening met die metalstuds kunnen vet zijn dan plakt tape niet dus eerst met aceton afnemen. Het mag ook niet te koud zijn want dan hecht tape ook niet.
   

  Roman

  • #5
  Okay, bedankt dat je de moeite hebt genomen om een antwoord te geven, Remsey.

  Het plakken aan de MS is feitelijk ook een deeloplossing daar je later toch schroeven, voor het gips, er doorheen steekt. Ik ga ze dan idd ook lekker plakken, bedankt voor de tips.

  Gipsvezel is idd een oplossing, ik ga me er over buigen.

  groet, Róman
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  In een andere topic laatst hier werd gesteld dat in 2 lagen gipsvezel meteen geschroefd kon worden.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu