Damp doorlatende folie

Helmer

  • #1
Hallo,

Ik heb mij al eens eerder gemeld met ons dakprobleem. Kort gezegd ... een slecht geventileerd en slecht geïsoleerd dak. Er is damp/vocht ophoping tussen het plafond en dak beschot. Van onder het plafond dringt snel vocht door naar de dakruimte (geen vocht doorlatende folie aanwezig), en het dak zelf is ook slecht geventileert, waardoor het vocht niet/slecht weg kan.
En daar het een bitumen dak is, is ook snel warmte overdracht van buiten naar de dakruimte.
Het plan is daarom ventilatie openingen door het dakbeschot naar de dakruimte te (laten) maken, en het gehele dak vanuit de ruimten er onder geforceerd te ventileren.

Ik heb een 2tal vragen ...
1. Waarschijnlijk is de dak isolatie vochtig. Is dan nodig om deze te vervangen, of kan de isolatie (steenwol) laten drogen en hergebruiken ?
2. En kan ik als particulier bij de bouwmarkt (praxis,gamma, bouwmarkt, fixit ...) dampdoorlatende folie krijgen van goede kwaliteit. Of moet ik daarvoor bij een gespecialiseet bedrijf zijn.
Wat is überhaubt een folie met goede prijs/kwaliteit verhouding (ik neem aan dat er meerderen zijn) .

Alvast bedankt,
Helmer
Amersfoort
 

Exiled

  • #2
Helmer schreef:
Het plan is daarom ventilatie openingen door het dakbeschot naar de dakruimte te (laten) maken, en het gehele dak vanuit de ruimten er onder geforceerd te ventileren.
Dit werkt dus a-verechts. Het vocht uit die ruimten zal condenseren tegen het koudere dakbeschot en daar heb je het condensprobleem. Je moet goed ventileren met buitenlucht.

En een dampdichte laag tussen de leefruimte en de isolatie.

Overweeg het bitumen te vervangen en de nieuwe isolatie aan de bovenzijde van het dak te plaatsen; dan krijg je een zgn. warm dak(beschot) en behoort het vochtprobleem tot het verleden.
 

Helmer

  • #3
Ik heb vanmiddag het plafond (gips) verwijderd. Op enkele plekken voelde in vocht aan mijn vingers maar zag niets. Later op PC-buis en een metalen beugel .. heen duidelijk condens te zien .

Misschien voor de duidelijkheid . Door de gaten in het dakschot wil ik bereiken dat er meer ventilatie in het dak zelf is. En door de mechanische ventilatie, dat er op de bovenverdieping betere ventilatie is (daar hangt nu vaak een wat dompige geur).

Het dak aan de koude kant isoleren (weet ik) dat dat de beste oplossing is. Echter dan wordt het dak hoger en valt het uit de toon met de opbouw van de buren. De opbouwen zijn gezamenlijk gemaakt, en wat later bleek al één steen hoger aan de voorzijde dan de vergunning en dan andere soortgelijke opbouwen in de wijk. De gemeente zal een verhoogd dak zeker opvallen.

Mijn doel is dus om wat ik begrijp uit de reactie (toch?), het dak beter te ventileren ?

De onderzijde van het dak was overigens op plaatsen flink zwart gevlekt (schimmel?), en de draagbalken hadden duidelijk (grote) vocht plekken.

Welk merk is goede folie ?

gr,
Helmer
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Als er dampdichte folie direct achter de afwerking zoals gipsplaten aangebracht wordt is het vochtprobleem in de constructie opgelost.
U hebt immers al ventilatie in de dakconstructie, qua isolatie stelt het veel voor maar soms is het kiezen tussen de minste van twee kwaden.
 

Helmer

  • #5
Het aanbrengen van de folie was inderdaad ook de bedoeling. Of er voldoende ventilatie is, weet ik juist niet.
Nu heerst er bij tijd en wijlen een muffe geur op de verdieping. En lijkt het mij dat ventilatie in het dak (er is ruimte tussen de isolatie door), maar ook door het dak (verdieping ventilatie) ook beter moet. Dus beiden moeten waarschijnlijk + de folie worden gedaan.

Het dakbeschot voeld overigens best wel warm aan .. Is dat nog iets van betekenis ?
Er zit waarschijnlijk alleen bitum aan de andere zijde, en met zon erop zal het snel warm zijn. Dat is normaal ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Bitumen neemt snel warmte op dus het is logisch dat het daar onder snel warm wordt.
Ik zou er een een bouwkundige bij halen, het lastige op een forum is dat er niet ter plaatste gekeken kan worden hoe de situatie is.
Misschien is er wel een vorm van isolatie mogelijk maar dat is op afstand niet te beoordelen.
 

MvanV

  • #7
Onder bitumendaken met glaswol/steenwol werken is een zeer beruchte constructiefout. Dat wordt algemeen afgeraden. Het beste is isolatie op de bitumen. Of heel goede folie en ventilatie er boven.
Folie is erg moeilijk want je moet het sluitend gaan aanbrengen
 

Helmer

  • #8
Ik weet dat de koude kant (sterk) de voorkeur heeft, maar dit dak is een overlevering van een vorige bewoner en aannemer (=failliet).

We hebben inmiddels van meerdere aannemers/experts informatie ingewonnen. Ook rondgesnuffeld op internet en natuurlijk dit forum.

De aannemers en ook op dit forum wordt steeds de oplossing van ventileren tussen/in onderdak en isolatie (met dus ruimte ertussen) genoemd.
Echter op
https://www.isover.nl/oplossing/isolatie-van-een-hellend-dak-met-klimaatfolie
wordt geadviseerd, de isolatie tegen het onderdak te plaatsen en daarna af te schermen met klimaat regelende folie.

Voor mij lijkt dat nogal tegenstrijdig , of is alleen verandering van inzicht?

Vorige week de isolatie verwijderd, en toen waren zeer duidelijk condens druppels op pc en een metalen beugel te zien. Dit terwijl al meerdere maanden niet wordt gestookt in die ruimte. Ik heb daarom de neiging aan te nemen dat deze condens door de warmte overdracht van buiten naar binnen (zonne-warmte) is ontstaan, en niet andersom .
Ik heb dus duidelijk condens vorming door beide oorzaken. Deze ruimte is nl een douche, en er wordt al meer dan een jaar niet meer gedoucht of verwarmd.
Door het voorheen douchen is er zeker vocht in het dak gekomen (onderdak flink zwart, maar niet verrot). Maar het lijkt me sterk dat de genoemde condens is ontstaan door docuhe vocht dat na meer dan een jaar nog in het dak zou zitten. Ik neem eerder aan door het temperatuurs en vocht percentage verschil van het warme dak en de relatief koelere binnen lucht.
Maw welke methode van isoleren is voor mij het best.

Helmer
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Helmer schreef:
En daar het een bitumen dak is, is ook snel warmte overdracht van buiten naar de dakruimte.
Er is een behoorlijk verschil tussen een pannendak of een dak wat met bitumen is afgedicht.
 

Helmer

  • #10
Wat bedoel je met die opmerking ?
Wat is da dus de beste manier van isoleren voor een bitumendak ?
 

MvanV

  • #11
Ik zou in ieder geval isolatie nemen die zo weinig mogelijk vocht door laat en het ook niet vasthoudt. XPS, PIR ofzo. En dan een klimaatregelende folie. Geen gewone dampdichte folie, maar een speciale die wel naar buiten toe ademt, en niet naar binnen. Sommige minerale wolproducenten verkopen die voor schuine daken met een dampdichte laag bovenop.

En dan is het nog de vraag of het niet nog mis gaat op lange termijn. Maar het is wel heel veel beter dan het was.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu