Dakkapel Condens op damp doorlatende folie

Isomis

  • #1
Wij hebben afgelopen maand een dakkapel laten plaatsen en zijn nu met afwerking aan de binnenzijde erachter gekomen dat er veel condens staat op het damp doorlatende folie (zie fotos).

In eerste instantie dachten wij dat komt van binnen. Achter de gele isolatie is er damp doorlatende folie geplaatst. Doordat de damp remmende folie (door zichtende spul) best slordig was geniet met overal losse stukken voelde wij achter de gele isolatie en kwamen wij tot de conclusie dat het damp doorlatende folie (zie foto) hier en daar aardig wat kieren heeft, beschadigde stukken (zie foto) en zelfs een open stuk (zie foto). Er zijn alleen maar latjes toegepast aan de zijkanten. Bovenaan kan je gewoon het keraliet voelen van de zijwangen (zie laatste foto).

Het witte damp doorlatende folie is dus zeiknat. De druppels hingen eraan. Dit lijkt mij niet de bedoeling? Zoals wij het begrijpen is het van belang dat de folies wel goed dicht zijn zonder kieren en gaten doormiddel van latjes (lichtdicht). Anders verliest het zijn functie om alleen damp eruit te laten. Nu kan er namelijk gewoon water naar binnen.

De jongens die het hebben geplaatst zijn al langs gekomen en die zeggen dat ze dit al 15 jaar op deze manier doen en dat er nooit klachten zijn geweest. Ik moet mij geen zorgen maken. Alleen wat wij lezen op het internet zegt dat de folie alleen werkt als het luchtdicht is gemonteerd doormiddel van latjes.

Het probleem nu is dat het niet meer zo makkelijk is om erbij te komen vanaf de buitenkant. Wat zullen jullie doen?

hoekje nog open:



Condens op het damp doorlatende doek:



bovenaan zit geen latje, gewoon gespannen langs de dak rand:

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat komt omdat deze folie, de dampdoorlatende, de hoeveelheid vocht, die van binnen naar buiten moet, niet kan verwerken. Zodra je een dampremmende laag goed aanbrengt moet dit stoppen, deze laag zal alle vocht die in de lucht zit tegen houden. Ik neem aan dat de druppels op de binnenzijde van de dampopenfolie zitten.
 

Isomis

  • #3
Klopt, het is buiten nu 4 graden en binnen 18 graden. Alleen dat folie moet toch wel dicht zijn, anders is het veel erger? Ik heb contact gehad met de fabrikant van de folie en die geeft aan dat je dat damp doorlatende folie net zo goed kan laten als je het niet dicht maakt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
In deze situatie niet quoten s.v.p.
Hoe dicht zou de dampopenfolie moeten zijn. Dampdicht of waterdicht.

Die druppels waar?

Breng jij het isolatie materiaal en de dampremmende laag aan?
 

Isomis

  • #5
Het folie moet lucht dicht zijn. Dan heeft het zijn dampende werking.

De druppels zitten op de damp doorlatende folie. Dus als je van binnen het damp remmende folie en isolatie opzij doet, dan zie je deze folie. Achter de folie zit een luchtlaag en dan het keraliet van de zijwangen.

De isolatie, damp doorlatende folie en damp remmende folie is allemaal aangebracht door de dakkapel boer.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als die druppels aan de binnenkant op de dampdoorlatende folie zitten is de dampremmende folie niet voldoende dicht aangebracht. Zitten de druppels op de buitenkant van de dampdoorlatende folie zal het lekkage zijn.

Zie je verschil in de folies van binnen en die van buiten. Iets van rood is dampdicht en blauw dampopen.


Van buiten naar binnen. Keralit, openruimte, dampdoorlatende folie, isolatie materiaal en een dampremmende folie.
 

Isomis

  • #7
Dus dat er kieren en openingen zitten in het damp doorlatende folie is geen ramp? Zolang het damp remmende folie maar goed dicht is?

Verder klopt wat je zegt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Inderdaad.

Ideaal is het niet mocht er nog wind achter de dampopen folie kunnen komen. Jammer dat sommige mensen slordig werken.
 

Isomis

  • #9
Ik vind het moeilijk om nu te overzien of we de leverancier nu herstel werkzaamheden moeten laten uitvoeren. Je hebt nu namelijk toch tocht / lucht kieren en kan ik niet overzien wat dit over 10 jaar met mijn dakkapel doet.

Het is toch weinig moeite om dit gewoon vanaf het begin netjes met latjes rondom te omlijsten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu