Dakplaten zwarte plekken op de platen

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #1
Vraag. Op het dak van een vrijstaande garage liggen houten platen. Na anderhalf jaar komen er zwarte plekken op de platen. Bij de bouw van de garage is heel veel aandacht aan de ventilatie besteed.
Hebben alle houten platen dit. Bestaat er een type houten plaat die dit veschijnsel niet heeft.
 

Tiho

  • #2
Waar zit de ventilatie, welke hoogte? Tussen de balken staat de lucht natuurlijk wel meer stil dan eronder. Het is niet geïsoleerd of wel?

De platen beitsen na het wegschuren van de schimmel is misschien een idee.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Daar wordt al over nagedacht maar ik vroeg me af krijg je met elke houten plaat iets van schimmel.
Verven kan, maar verf kan toch ook schimmelen.
Het is de onderzijde van het platte dak 2m en nog wat decimeters hoog.
Ventilatie is meer dan goed, er is niet geïsoleerd, halfsteens muur, kunststof dakbedekking met een flinke laag grind er op.
 

Tiho

  • #4
Het zal toch in het doodstaan van de lucht kunnen zitten als je het mij vraagt. Verf kan misschien wel wat schimmelen maar dat trekt er niet in en dus is het makkelijker schoon te maken. Niets blijft altijd als nieuw.

Multiplex. wbp zal er misschien minder gevoelig voor zijn bv, maar dat wordt erg duur.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik denk dat het een kwestie is van (teveel) vocht dat condenseert op de platen, daar kan geen enkele plaat tegen, zelfs op betonplex zal dit voor komen maar daar valt het niet zo op.
Ik zou een droge periode afwachten, de platen met een schimmelwerend middel behandelen en dan isoleren tussen de balken, wat ruimte overhouden tussen isolatie en houten platen en op de kopse kanten een ventilatiegaatje aanbrengen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik kan me me nog niet voorstellen dat ventileren de oplossing zal geven.
Met de bouw is aan optimaal ventileren gedacht. De aansluiting muur dakvloer zit een behoorlijke ruimte. De boeiborden zijn rondom dusdanig aangebracht dat de lucht daar achter langs kan en onder de dakplaten door de vrijstaande garage in en uit kan.
Te veel vocht OK maar hoe en wat.
Schimmelwerend middel ga we onderzoeken. Ik hoop dat er dan een transparante verf of vloeistof bestaat.
Kan Kees de Schilder hier iets mee.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Wij hebben een afdak buiten, ook gemaakt van underlayment met bitumen erop. Ook de onderzijde van dit dak kent dit probleem, terwijl de wind er gewoon onder doorwaait. Beitsen helpt niet langdurig. Wij hebben de onderzijde nu in de verf gezet. Dan is het in ieder geval makkelijk te reinigen.

Een kennis van ons had overigens een zelfde probleem met een schuurtje bij zijn nieuwbouw woning. Uiteindelijk is daar alsnog het dak geïsoleerd om van het probleem af te zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Bedankt allemaal. Duidelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu