Dakplaten vervangen vanaf buitenzijde met behoud afwerking binnenzijde

Wa2ygo

 • #1
Ik heb een gordingendak met sandwich dakisolatie platen uit eind jaren 80; zie onderstaande tekening hoe deze is opgebouwd. Ik zou graag de dakplaten willen laten vervangen (icm met een aantal andere werken aan het dak). Voordat ik een vakman erbij ga halen, zou ik graag willen weten of het mogelijk is om dit te doen met behoud van de afwerking aan de binnenzijde. Deze is nu netjes afgewerkt met gipsplaten. Kan dit zonder grote schade gedaan worden of moet alles eruit? Dat laatste wil ik het liefste voorkomen omdat dan de hele bovenverdieping opnieuw moet worden afgewerkt. Er is geen zolderverdieping, dus vanuit de slaapkamers kijk je direct uit op deze afwerklaag. Het zou jammer zijn als alles eruit moet.

dakdoorsnede.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
Als de dakplaten met lange schroeven in de gordingen zijn bevestigd zou je kunnen denken schroeven los en de sandwich eraf. Die platen zijn met PUschuim afgedicht en zullen aan elkaar kleven.
Zijn er geen ramen geplaatst.
Een bedrijf met enige ervaring op dit gebied zou ideaal zijn. Wie weet is er een lezer die enige tips heeft.
 

Wa2ygo

 • #3
Ik heb afgelopen week toevallig al wat pannen eraf gehaald en foto's gemaakt; zie hieronder. De platen zijn inderdaad afgedicht met PU schuim en bevestigd met volgplaten. Het lijkt erop dat een deel is genageld en een deel is geschroefd. Ik vermoed dat de geschroefde volgplaten in een later stadium zijn bijgeplaatst in een poging om het kraken van de platen te verhelpen.

Er is 1 dakraam aanwezig.

IMG_20220906_102042621.jpg IMG_20220906_102049259.jpg IMG_20220906_102053650_HDR.jpg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #4
Als de gipsplaten met rachels aan de binnenzijde van de gordingen vastzitten en niet aan de dakplaten zou het kunnen maar waarom wil je de platen eraf halen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #5
Wa2ygo schreef:
Ik vermoed dat de geschroefde volgplaten in een later stadium zijn bijgeplaatst in een poging om het kraken van de platen te verhelpen.
Dat lijkt mij ook. Zie enkele volgplaten die voor mij de kwaliteit hebben van een deksel potje conserven.
Spijkers dat kan wel eens lastig worden.
 

Wa2ygo

 • #6
@Boertje125 : de reden dat ik de platen wil vervangen is dat ik het wil combineren met vervangen boeiboorden en dakpannen. Als ik de dakplaten ooit wil vervangen, dan is het nu dus het beste moment, want anders moet in de toekomst alles weer eraf en aangepast worden. Met nieuwe dakplaten erop kan het volledige dak weer 40-50 jaar vooruit en is de isolatie natuurlijk ook een stuk beter.

Een goede optie zou wellicht kunnen zijn om de huidige dakplaten te laten zitten en daaroverheen een nieuwe laag dakplaten aan te brengen. Ware het niet dat het huidige dak enorm knalt en kraakt. Het liefste zou ik dat probleem dus ook gelijk op willen lossen.
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #7
Grote kans dat het kraken en knallen minder wordt (of zelfs verdwijnt) als je een extra laag isolatie op het dak aanbrengt. Je huidige dakplaten zijn een mooie damprem. Zorgt dat de isolatie aan de buitenzijde dampopen is.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #8
om te isoleren hoeft je de platen er niet of te halen er bestaan speciale renovatie platen die je over de bestaande kan bevestigen.
 

Wa2ygo

 • #9
Walker schreef:
Je huidige dakplaten zijn een mooie damprem. Zorgt dat de isolatie aan de buitenzijde dampopen is.
Ja, dat had ik ook al bedacht. Anders gaat de spaanplaat laag van de oude dakplaten rotten. Voor zover ik kan zien valt PUR dan af, maar EPS zou wel dampopen zijn toch?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #10
Even grofweg gekeken.
5 mm spaanplaat, 100mm EPS, 5 mm spaanplaat, 100 mm PUR Alu. ziet er goed, cq probleemloos uit.
 
 • Like
Waarderingen: Wa2ygo

Wa2ygo

 • #11
Hoe kun je dat zien? De huidige piepschuim laag is ongeveer 5 cm dik. Dat is ook geen probleem? En van welke randvoorwaarden is dit afhankelijk?

Er lijken in ieder geval wel oplossingen te zijn, dus ik ga komende week maar eens op zoek naar een vakman om de mogelijkheden te bespreken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #12
Van het sandwichelement, geen elementen zoals op tekening vermeld, opgeven welk merk paneel er ligt of van alle materialen de diktes opgeven, vooral van de de onderste-en bovenste laag van het element.
 

REBRU

 • #13
Hallo, ik meld me hier ook even.

Zitten met exact hetzelfde probleem; i.v.m. knallende / krakende dakplaten (onderzocht door bureau bouwpathologie, niet gemeld door verkoper) denken wij ook aan vervanging van het complete dak van onze woning uit 1989. Hier begint de kap op een meter boven de vloer op de verdieping (daar hebben we dan dus een mooi strak gestuct plafond op alle kamers). Hierachter zitten nog goede gordingen (staand+liggend en een liggende; hebben we gezien bij badkamerrenovatie). Op zolder is het anders; daar zien we doorhangende gordingen en kijken we tegen de witte melamine platen + strips aan. We hebben een schoorsteen midden op zolder die de doorgang blokkeert van voor naar achter en op beide uiteinden een wolfseindje op een borstwering van ca. 40cm.

Waar ik bang voor ben bij die genagelde platen, is dat bij demontage / verwijderen dat dusdanig lomp en grof (moet) word(en) gedaan, dat hierbij dusdanig aan de gording en onderliggend plafond wordt gerammeld, dat dat haast wel fout moet gaan....

Voordeel compleet vervangen; (ivm 25% regel) Rc 6,3 dus qua isolatie goed voorbereid op de toekomst - probleem knallen / kraken weg - schoorsteen kan eruit - nieuwe gordingen/kepers (mogelijk een gording minder omdat dikkere dakplaten vandaag de dag wel grotere overspanningen kunnen maken) - op zolder kunnen evt installaties worden vervangen en de houten balklaag van de vloer kan worden verstevigd (want de kap ligt dan toch open = meer werkruimte dan onder een bestaande kap) - nieuwe dakpannen - dakplaat geeft constructieve mogelijkheden voor WP-buitenunit op het dak (of zo'n schoorsteenversie van Bosch die eraan komt) - dubbele dakramen kunnen worden eenvoudiger gemaakt .

Nadeel; risico plafonds eerste verdieping - kosten - goten / overstekken moeten aangepast - PV installatie demonteren/terugmonteren - moet in droge periode gebeuren

Optie om aan de buitenzijde te overlagen is ook lastig; op de zolder wil ik namelijk wel de gordingen en kepers laten vervangen.. Tevens kom ik dan met extra PV panelen, een buitenunit WP op het dak en evt dubbele dakramen niet weg qua onderliggende constructie;

lastig dilemma ! Ik ben nu nog bezig met een ontwerp op hoofdlijnen (dikte totale dakpakket - goten - gevelaanzichten en de gewenste indeling zolder);
Ben benieuwd of de TS iemand kan vinden die gegarandeerd dakplaten kan verwijderen zonder dat die plafonds eraan gaan, want dan is het voor mij een eenvoudige keuze (alles eraf).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu